Rodičovský příspěvek. Jak to je v měsíci, kdy se mi narodilo druhé dítě?

aurelie34
5. bře 2020

Hezké ráno, chtěla bych se zeptat jak to bude a výplatou rodičovského příspěvku za únor. Rodičák jsem pobirala na staršího syna a 25.2 se mi narodilo druhé dítě. Neměla jsem nárok na mateřskou, tak že budu rovnou brát zase rodičák. Volala jsem na úřad že tedy pozastavuji rodičák na syna a řekli mi že se mám pak dostavit s rodných listem dcery a uděláme nový rodičák na ní. Zajimá mě ale jak to bude teď v březnu. Přijde mi ještě pokraceny rodičák na syna nebo mi nepřijde nic a musím počkat až na další měsíc na nový rodičák?

katjja123
5. bře 2020

@aurelie34 RP na starší dítě máš do 31.1. A od 25.2. budeš pobírat RP na nové narozené. V jednom měsíci můžeš brát jen na nejmladší dítě v rodině.

aurelie34
autor
5. bře 2020

@katjja123 to znamená že mi za únor teď nepřijde nic když jsem si rodičak ještě nebyla vybehat?

katjja123
5. bře 2020

@aurelie34 samozřejmě, musíš si jít nejdříve zažádat s rodným listem. Až si zazadas, tak ti přijdou peníze. Výplatních termínů je více, tak si tam zajdi co nejdříve.

jajulin
5. bře 2020

@aurelie34 těžko říct, jestli ti na základě telefonátu opravdu stopli rodičák na staršího syna. Spíš bych řekla, že ne. Tudíž ti možná přijde rodičák na syna, který budeš muset potom vrátit.

geen
5. bře 2020

Ptala jsem se na to na ÚP. Čekáme druhé miminko koncem května. Paní mi řekla, že až se narodí, stačí, když zavolá i manžel a stopne rodičák na první. Pak si mám přijít s rodným listem vyřídit rodičák na druhé. S tím, že i kdyby se druhé narodilo až poslední den v květnu, tak rodičák na starší budu mít do konce dubna a za květen už pak na druhé. A rodičák je měsíční dávka, tudíž se nekrátí počtem dní a dostaneš dávku za celý měsíc. Snad jsem to napsala srozumitelně.

verionka
6. bře 2020

@geen no mně se rodicak krátil, když jsem prechazela z mateřské na rodicak, bylo to myslím 22. den v měsíci a přišlo mi oznámení o krácení z důvodu pobirani mateřské v tom samém měsíci a byl nizsi. Ale je to už tři roky, tak třeba se to změnilo? Teď mi má přijít zase první rodicak na druhého syna, tak jsem zvědavá, jestli to bude kracene (tentokrát prechazim z rodicaku na rodicak).