Mateřská a další dítě. Z čeho se pak bude vypočítávat PPM?

iwetka44
11. srp 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, než jsem otěhotněla pracovala jsem ve fabrice akorát, že dávají smlouvu na rok. Malá se narodila a mě po 3 měsíců skoncila smlouva, takže jsem tím pádem nezamestnana. Tak by mě zajímalo, jestli když bych měla další dítě, až malá půjde za rok do školky, jestli budu finančně na tom stejně, nebo budu brát peníze, jak kdybych byla nezamestnana? A z čeho se pak bude vypočítávat PPM? Nemám jít radši na rok do práce, abych byla zaměstnaná? Nechce se mi ze začátku brát mateřskou třeba 3 tisíce. Děkuji za odpověď.

slayc
11. srp 2020

@iwetka44 Pokud uz nejsi v pracovnim pomeru a znovu bys otehotnela, narok na materskou ti nevznikne, mela bys od porodu rodicovsky prispevek.

malenka3
11. srp 2020

Pokud nemáš práci, žádnou mateřskou nedostaneš. Pokud ji chceš, jdi pracovat, aspoň 270 dnů před nástupem na MD musíš být účastníkem sociálního (konkrétně nemocenského) pojištění.

kachna001
11. srp 2020

Pokud chceš mateřskou, musíš před dalším těhotenstvím pracovat 🤷‍♀️ a nemusíš mít hned ze startu 3tis, maximální výše rodičáku je 10tis. případně pak i podle otce dítěte více, jen prostě mateřská nebude