Mateřská, částečný úvazek-částka. Z jakého základu se bude mateřská počítat?

14. únor 2021

Ahoj holky, prosím o radu. V březnu 19 jsem šla na mateřskou, před tím jsem pracovala na plnej úvazek. V srpnu 2020 jsem šla zpátky do práce na částečný úvazek a ted v březnu 2021 opět odcházím na mateřskou, narodí se nám druhé dítě (prvnímu v tu dobu budou cca 2 roky. Z jakého základu se mi bude vypočítávat ta mateřská? Z toho základu, kdy jsem pracovala na plný úvazek nebo z toho částečného? Případně nevíte o jaký paragraf se opřít? Naše mzdové odd. neni moc v obraze a bylo mi naznačeno, že se to bude počítat zřejmě z toho zkráceného úvazku, což mi přijde jako blbost.... děkuji všem za odpovedi!

mona91
Autor odpověď smazal
Zobraz
zara11
15. únor 2021

Kamaradka mela bohuzel take z castecneho uvazku...

j.a.n.i
15. únor 2021

@mona91
@zara11 Bylo by krasne, kdyby odpovidali jen ti, kdo tomu alespon malicko rozumi...

j.a.n.i
15. únor 2021

Pokud ses vracela do sve puvodni prace na puvodni smlouvu, tak se ti do 4 let veku predchoziho ditete porovna aktualni plat s platem pre mateřskou a pro vypocet se pouzije to vyssi. To, ze je účetní mimo na veci nic nemeni, ona jen vyplni aktuální prijmy, plus je tam zasrtavatko, ze nastupujes do 4 let, to by taky mela zvladnout zatrhnout a zbytek uz pocita OSSZ.

malenka3
15. únor 2021

Ano, potvrzuji, jak píše
@j.a.n.i , pokud nastupuješ do 4 let na té původní smlouvě, účetní vyplní podklady za příjmy nové a to se porovná s tím, co jsi měla původně a nárok budeš mít na to vyšší. O tom ale rozhodne sociálka, ne účetní, takže se bát nemusíš. Ze zkráceného úvazku by se to počítalo jen za předpokladu, že by to byla úplně jiná práce (tedy původní smlouva už by nebyla aktivní) nebo bys nestihla nástup do 4 let věku prvního dítěte.

Jinak to platí za předpokladu, že sis fakt snižovala úvazek z té původní smlouvy. Pokud bys měla tu původní smlouvu třeba stále na rodičovské dovolené nebo na neplaceném volnu a měla k tomu u toho zaměstnavatele druhou pracovní smlouvu na jinou činnost, bylo by to trochu jinak, ale to asi není tvůj případ.

hezz17
15. únor 2021

@j.a.n.i
@zara11
@mona91 asi tak no 🤭

emamaira
15. únor 2021

@malenka3 můžu se zeptat, jak jinak by to bylo, když měla jinou smlouvu? Původní smlouvu mám na neplaceném volnu, dítě se narodí do 4 let prvního, ale vedle toho mám i DPP u jiného zaměstnavatele na malý úvazek. Měla jsem za to, že mateřská se mi bude počítat z původní smlouvy... Nebo ne?

malenka3
15. únor 2021

@emamaira ano, bude se počítat z té původní smlouvy. Ale pokud bys tu DPP měla s odvody sociálního pojištění (tedy nad 10 tisíc příjmy) a splnila zákonné podmínky pro mateřskou (270 dnů účast na nemocenském pojištění a aktivní smlouva v době nástupu na MD nebo ochranná lhůta), tak bys měla počítanou mateřskou i z tohoto úvazku. Vyměřovací základ pro PPM bys tedy měla sečtený z obou úvazků dohromady a mateřskou ve finále vyšší než původně. Pokud ale z DPP nemáš ty odvody, tak to řešit nemusíš, budeš to mít spočítané z té smlouvy, kde máš teď neplacené volno.

emamaira
15. únor 2021

@malenka3 děkuju, to je zajímavá informace 🙂 odvody mám.

malenka3
15. únor 2021

@emamaira tak až budeš žádat o mateřskou, tak donést do práce dva formuláře. Jeden na ten hpp a druhý na ten zkrácený úvazek. Sociálka ti to pak sečte, ale žádá se na dvou formulářích.