icon

Materska rodičovská

katkabrandicova
26. zář 2019

Dobrý den chtěla by som sa opytat či mám nárok na mateřskou ale mám smlouvu cez agenturu.Momentálně som na nemocenskej a porodit mám 11.11. Mocenskou mám ukončit 7
.10 2019 a nastoupit na mateřskou a proto se chci zeptat jestli mi mateřská patří a či mne hned agentura neukonci

jituli84
26. zář 2019

@katkabrandicova Záleží kolik máte odpracováno..

katja77
26. zář 2019

@katkabrandicova Pomůže tenhle článek? Mateřská v roce 2020 -- vše co potřebujete vědět... https://www.maminka.cz/clanek/materska-dovolena

jituli84
26. zář 2019

@katja77 Nevim jestli to bude stejné, paní bude rodit letos

katja77
26. zář 2019

@jituli84 Jo aha, to mi nedošlo ☹

phedr
26. zář 2019

@katkabrandicova záleží na druhu smlouvy, pokud na dobu určitou, tak ti po uplynutí termínu smlouvy skončí pracovní poměr. To ale nijak nesouvisí s mateřskou, na dávky PPM (peněžitá pomoc v mateřství) máš nárok pokud jsi v uplynulém roce byla 270 dní účastna na sociálním pojištění. Pokud ano, tak ti bude vyplácena bez ohledu na skončení smlouvy. Po skončení je nárok na rodičovský příspěvek. V případě, že nemáš odpracováno, tak se zůstává na nemocenské do porodu a pak se přejde na rodičák, tuhle skutečnost musíš hlásit na gynekologii, aby neskončil neschopenku.

tomvic
26. zář 2019

Záleží co.jste uzavřela za smlouvu. Pokud hpp A mate odpracovano za poslední 2 roky aspon 270 dni tak narok mate, pokud jsme pracovala na dpc A kazdy.mesic jste vydelala nad urcitou castku tusim neco mezi 2 500 az 3000 ze ktere jsou potom povinné odvody, tak bste tez.mela mit narok. V pripade dpp narok urcite.neni.