icon

Minimální délka rodičovské. Může být i na 1,5 roku?

jitus3
13. říj 2020

Dobrý den,
Potřebovala bych prosím radu ohledně změny délky RD. Nejmladšímu synovi bude tento měsíc rok, tudíž jsem s ním na rodičovské půl roku, kterou jsem si zvolila na 3 roky. Nyní jsem ve 14tt, termín mám tedy v dubnu 2021.
Mohu si zažádat o změnu pouze na 1,5 roku, nebo je minimální délka 2 roky?
Moc děkuji 🌸

mamikry
13. říj 2020

@jitus3 nevím, jak je to teď, ale já měla nejrychlejší na 19 měsíců.

jitus3
autor
13. říj 2020

@mamikry Mockrát děkuji 🙂

nikoulinka
13. říj 2020

Řešila jsem něco podobného. S tím rozdílem, že jsem měla vyčerpáno cca rok na rodicaku. Nechala jsem si zvednout rodicak na co nejvyšší možnou částku. Zbylo mi tam ještě 20tis a propadlo to. Dneska už to není o délce, ale o částce.

janalov
13. říj 2020

Pro každého to je jinak, protože maximální výše měsíční částky se odvíjí od výše peněžité podpory v mateřství, případně je stanoven strop maximální měsíční částky pro ty, u kterých se nelze řídit PPM. Nejde o délku, ale o maximální částku, jakmile se vyčerpá, rodičák končí. Na úřadě ti můžou spočítat, jaká je maximální výše měsíčního čerpání a tu si zvol, aby propadlo co nejméně.

terezz29
13. říj 2020
aaaa15
13. říj 2020

@jitus3 kamarádka má kluky 15 měsíců od sebe. Původně měla na 3 roky, po zjištění druhého těhotenství si to hned nechala upravit a vyčerpala vše. Brala snad přes 30 tisíc, aby to stihla. Akorát to nějak dělala přes manžela (má vyšší plat a proto jim to povolili)

lula86
13. říj 2020

@jitus3 měla jsem rodicak nastaven na 2 roky ale do jiného stavu jsem přišla 4 měsíce po narození syna. Nechala jsem si rodicak upravit dle manželova platu abych stihla vybrat co nejvíce z rodičovského příspěvku a nepropadlo to státu. To je nejlepší způsob jak dosáhnout nejvyšší částky za rp a opravdu to dělá okolo 30tis aspoň co mi pracovnice na ÚP řekla když jsme žádost opravovali.

rebe
13. říj 2020

Jde ti o rodičovskou dovolenou, nebo délku pobírání rodičovského příspěvku? To jsou dvě rozdílné věci. Délku rodičovské dovolené u zaměstnavatele, tedy dobu,kdy nechodíš do práce, si můžeš zvolit, jak chceš, klidně můžeš nastoupit hned po mateřské. Tobě jde ale asi spíš o dobu pobírání rodičovského příspěvku: tam se nevolí délka, ale její výše, přičemž maximální výše vychází z tvého předchozího příjmu, je rovna tvojí mateřské. Výši čerpání lze měnit každé tři měsíce. Můžeš tedy zajít na pracák a měsíční výši si navýšit až do výše své předchozí mateřské.

jitus3
autor
14. říj 2020

@janalov Moc děkuji

jitus3
autor
14. říj 2020

@terezz29 Díky moc 😉

jitus3
autor
14. říj 2020

@lula86 Díky moc. Dnes jsem volala na ÚP a taky paní poradila, ať si to dám na manžela ;)

jitus3
autor
14. říj 2020

@rebe Špatně jsem formulovala dotaz. Jde mi o to, aby státu propadlo co nejméně. Moc děkuji za info 😊

tynka9
14. říj 2020

@jitus3 záleží jakou máš výšku RP... u druhého těhotenství jsem běžela na ÚP hned, jak vyšel pozitivní test, protože jsem měla rozdíl mezi tříletým čerpáním a maximálním možným opravdu velký. S tím, že kdyby se cokoliv stalo, tak si za 3 měsíce můžu rodičák zase upravit. Opravdu záleží kolik máš vybráno, kolik můžeš vybrat na maximum (ať na sebe nebo manžela) a kolik ti zbývá času. Kdybych tam měla posledních pár korun, řeším klidně na poslední chvíli, pokud jsem měla vyčerpáno pár měsíců a chtěla jsem čerpat co nejvíc, tak jsem byla na úřadě hned.

jitus3
autor
14. říj 2020

@tynka9 Já mám vybráno zatím za 6 měsíců něco přes 50tis a termín mám v dubnu.
A musí být partner manžel, nebo ne? Známá mi řekla, že pokud nejsme manželé, tak to na něj asi vybrat nemohu. Což mi přijde jako hloupost, to bychom mohli zaběhnout na matriku, vzít se a je po problému 😂

tynka9
14. říj 2020

@jitus3 jestli manžel nebo partner, to netuším, nejsem z oboru a čerpala jsem na sebe, ale snad ti tu holky poradí. Jen skoda, že jsi na UP nešla dřív, ale to už stejně nedoženeš. Jinak nerozpočítávej si to l termínu porodu, ale k termínu nástupu na MD, jestli na ní máš nárok.

nikoulinka
14. říj 2020

@jitus3 když jsem žádala já, tak jsme byli druh/družka. Doložila jsem RL dítěte a tam byl otec normálně zapsán. Uznali to bez problemu 🙂 ale je to 2 roky zpět. Nevím, zda se v tomto něco změnilo