Změna rodičovské dovolené ze zdravotních důvodů

sebeann
10. črc 2015

Přeji dobrý den všem.

Přicházím k Vám pro radu ohledně délky rodičovské dovolené. Původně jsem si ji volila na dva roky - jsme matka samoživitelka a tříletá varienta pro mne finančně byla vyloučena - finančně jsem nechtěla více zneužívat náš systém než je třeba. Bohužel, nyní mi můj lékař oznámil, že je nutná operace a její rekonvalescence bude minimálně na rok. Zvažuji tedy natažení rodičovské dovolené na tři roky. Pobírat rodičák jsem začala v červnu minulého roku, končí mi v lednu 2016.
Pokud bych to natáhla na ty tři roky, jaká výše by příspěvku byla? Musela bych již zažádat i o příspěvek na bydlení a zřejmě i na dítě, abych nějak přežila. Tato záležitost je pro mne dočastná. Tedy jakmile by to šlo, nastoupila bych zpět do nového zaměstnání.

Děkuji všem za rady a názory
S.

bajana
10. črc 2015

@sebeann RP je jednotný pre všetkých 220000,- takže ta úvaha o zneužívaní štátu je zbytočná...dlzku poberania rodicaku a tým aj jeho výšku môžeš zmeniť každé 3 mesiace...jeho výška samozrejme teda závisí od toho, koľko z pôvodných 220000 ešte ostáva, to si vypočítaš iba ty alebo panie na UP

xpila
10. črc 2015

@sebeann Není to změna rodičovské dovolené, ale změna rodičovského příspěvku. Rodičovská dovolená je omluvené volno z práce, rodičovský příspěvek peníze, které vyplácí ÚP.
Výše příspěvku po natažení by záležela na tom, kolik jsi už vyčerpala. To odečteš od 220 000 Kč (stejná částka pro všechny) a výslednou částku vydělíš počtem měsíců, na které bys RP ještě chtěla.