Mohu dávát půlročnímu dítěti piškoty?

terka2018
9. říj 2018

Holky jen tak pro zajímavost,

mam synka pul roku, davam mu bily jogurt selsky nebo Hollandia a na doporuceni mudr piskotky (obycejne, 2 piskoty tydne) Je to opravdz takovy problem? 😀 jedma maminka na fb mi rikala jaka je to hruza, s kamarádkou nam to prislo usmevne. Malej ji kruti, kureci, hovezi, teleci a ze by nezvládl 2 piskotky tydne, ikdyz je tam neco malo czkru navic? 😀 prijde mi ze nektre maminy uz z toho trochu šílí co jo a co ne a ten typ *biomatek* snad nejvice 😀

kittyy17
9. říj 2018

Klidně dva piškoty denně 😁 z něčeho musí čerpat energii
Já jsem bílý jogurt nikdy nedávala, začínala jsem rovnou ochucenými, Kunín smetanový, jediný hladký bez kousků.
Některé matky jsou vážně přehnaně úzkostlivé

kittyy17
9. říj 2018

A úplně nejvíc miluju ty matky zaměřené na super zdravou výživu, které vyšlou roční dítě s tatínkem na výlet, s sebou mu dají kelímek se suchou rýží, kuřecím masem a mrkví. Tatínek se snaží dítě nakrmit, je nešťastny že kluk ani doma nic nejí a má osm kilo i s hadrama. Já si dám párek v rohlíku, dítě se po něm natahuje, tak dám ochutnat. Tatínek kupuje párek v rohlíku celý nadšený, jak potomek krásně bašti a že snědl aspoň něco za celý den...

hanasedla
9. říj 2018

@terka2018 ja jsem davala normalne piskoty a vse v pohode. Jako dnesni biomatky to nektere prehaneji, ani si nemyslim ze nektere ty bio jidla jsou bio. Pochybuju ze se bio krava pase na bio louce, myslim ze pokud to dr povolila, tak bych to neresila a hlavne bych dala na svuj rozum 🙂.

petrasipkova1
9. říj 2018

Hele, tohle každý dle svého svědomí a vědomí, ne ? Pro mě to problém je, mám půlroční, zatím pouze kojený, v říjnu začnu pomalinku dávat dýni, mrkev, bramboru, za mě není fakt kam spěchat. Jasně piškot ho nezabije, ted určitě ne, ale proč, dá mu to něco dobrého, prospěšného ? Dcera měla párek v rohlíku poprvé ve 3 letech, se sladkostmi začala na Velikonoce, když jí bylo po 2 roky a 8 měsíců. A proč ? Fakt nejsem šílená biomatka, ale dcera měla potravinové alergie, ze kterých postupně vyrůstá, ale znamenalo to pro mě neustálé se vzdělávání ve stravě, neustálé čtení složení a rozbor co můžem a co ne, co co znamená apod. Pod náporem vědomostí musíte nad stravou chtě nechtě přemýšlet a něco prostě malému díteti už dát nemůžete, když víte ..... . Mj.dneska měla lízátko, půl párku k obědu, ale s čočkou a fazolkama 😀 Bude jí 3,5 roku a stejně má pořád nejradši suchou rýži a těstoviny 😀
@hanasedla Můj rozum mi například říká, že piškoty ( chemický hnus kde je vajíčko, bílá mouka, cukr) človíčkovi co je na světě pouze 6 měsíců opravdu nepatří, ale každý má svůj rozum, no 😀

terka2018
autor
9. říj 2018

@petrasipkova1 no a jsme u toho piškoty ze jsou chemicky hnus - jako cukr vajcko mouka voda 😀? My nastesti zadne alergie nemame, takze u nas to problem neni 🙂

petrasipkova1
9. říj 2018

@terka2018 u nás taky alergie není problém, ta mě donutila to jen víc pitvat, no 😊 jinak pro mě ano, asi takhle, cukr nám vydrží doma snad kilo na rok, bilou mouku používám jen do klasických receptu na pečení výjimečně, raději mám jednodruhové mandlovou, pohankovou, jahlovou atd..., A vajíčko je na mě v 6 měsících fakt brzo. Ale nikoho nepřesvědčuji, jsem pro to, ať si každý ji jak chce, informací je všude spoustu a každý se může zařídit jak mu vyhovuje, nic víc, nic míň.

1anetta11
9. říj 2018

@terka2018 Dala bych mu úplně v klidu pár piškotků, zavedeš si tím i lepek 🙂, bio matky jsem nějak nikdy neřešila 🙂

yvarp
10. říj 2018

Ať si to každá maminka dělá podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, piškoty opravdu ještě žádné dítě nezabili, ale nechápu, proč někdo, kdo nechce své miminko hned ze startu učit na cukr je hned biomatka?😂

leilinka1234
10. říj 2018

Mno, upřímně, nejsem biomatka, to fakt ne, ale moje dcera poprvé ochutnala něco sladkého, cukrem myslím, někdy chvíli před druhým rokem. Jogurt baští jedině bílý, sama lipánka a podobné dobroty nechce. Babička jí koupila lipánka a i přes moje ne jí ho otevřela... A dcera nechtěla, měla víc rozumu jak babička :D letos poprvé, v skoro ve dvou a půl letech měla poprvé buřta z ohně... Ale zase ne jen tak obyčejného... Koupila jsem bio buřta, domácí chov, velký podíl masa a málo soli. Prostě se snažím jí ten start s chemií, cukrem a solí trošku zpomalit. Není kam spěchat. Jako lepek jsem na začátku zařadila kuskus do masozeleninového příkrmu ;)

suzyz
10. říj 2018

Tak samozrejme, muzete davat piskoty. Nasi male uz byly dva a piskoty ji nedavam dosud - ano, nic by ji to neudelalo, ale preci i susenek je tolik kvalitnejsich, z vyzivove hodnotnejsich surovin (slazene ovocem), tak proc ji nedat radeji ty, kdyz ji chutnaji? Parek v rohliku, to uz je jiny tema, to si i ja dvakrat rozmyslim, zda na nej mam az takovou chut... doma jinak jime vse, mala vsechny druhy masa, miluje treba domaci vafle 🙂jen proste vybiram kvalitnejsi nebo zdravejsi variantu surovin. Tohle jsou znaky biomatky? Pokud jo, tak jsem biomatka 🙂

klea81
10. říj 2018

"Nejlepší" jsou ty co o výživě a složení potravin nic neví a moralizuji ty, co se snaží dítěti nabídnout kvalitní, pestrou a vyváženou stravu. Každý dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

miba10
10. říj 2018

@terka2018 vůbec neřeš. Pokud prckovi chutná Tak proč ne. Já z obchodu piškoty nedávám, protože mi přijdou děsně tvrdý, tak si je dělám doma. Ale klidně dám malé Paulu nebo Monte. Nemá to každý den, ale dám jí to. Moje mamka cpala neteř v 9 měsících svíčkovou a ta se cpala, že měla boule až za ušima 😂 za nás taky nikdo neřešil takové věci a vyrostli jsme a jsme zdravý. Je to stejná masáž jako s kojením. Takže neřeš a dobrou chuť 😊

lnk84
10. říj 2018

@terka2018 Oni se hlavně názory na to, co by měly děti jíst a co by neměly rok od roku mění. Když byly malé moje starší děti (12 a 14 let) piškoty se dávat nesměly, protože obsahují lepek a bílý jogurt měl moc bílkovin. Když byl půl rok mému dnes dvouletému, tak se naopak potraviny s lepkem přidávat musely, aby si na něj zvykal. Takže si myslím, pokud nemá průjem nebo vyrážku tak je to v pořádku.

soleilll
10. říj 2018

@terka2018 Já osobně jsem do roka dětem nic sladkého nedávala. Ani ne tak ze zdravotních důvodů (ikdyž rostoucí zuby ocení, když se co nejdéle nepotkají s cukrem), spíš proto, aby si co nejpozději zvykly na sladkou chuť. Takže u nás frčely kukuřičné křupky a kuličky. Dva piškoty týdně jsou nejspíš kvůli zvykání organismu na lepek než kvůli energetické hodnotě. Určitě ho to nezabije, ale chápu názory, že to je ještě brzo, určitě by se našla i "zdravější" alternativa".

ivular
10. říj 2018

Tak on ten cukr při vylučovvání z těla s sebou vezme i nějaké minerály, což je škoda. Ale pokud dítě žádný jiný cukr v umělé formě nedostává, než ty 2 piškoty týdně, pak je těch zbytečně vyloučených minerálů samozřejmě naprosto zanedbatelné množství.

klea81
10. říj 2018

@ivular souhlas, ale piškoty obsahují i lepek, který způsobuje v těle záněty, takže proč ho vůbec dávat ;o) vaječný bílek je zase potencionální alergen pro děti do 1 roku.

terka2018
autor
10. říj 2018

@klea81 nojo, ale.doktorka rikala ze lepek by se zavest urcite mel po tom pul roce, pak prave kdyz maminy cekaji, tak je mnoho alergii apod.

terka2018
autor
10. říj 2018

@ivular taky si myslim, nic se nemato prehanet, ale tohle mi prijde v pohode.🙂

terka2018
autor
10. říj 2018

@soleilll no u nas je to v pohode 🙂

klea81
10. říj 2018

@terka2018 až na to že lékaři nejsou odborníci na výživu, neboť se jí na vš vůbec nevěnují. V Americe se lékaři baví o výživě celé 3 hodiny za studium. Nemyslím, že u nás to bude lepší, když slyším ty jejich rady...Senzitivní okno se mění, někdo říká 4. měsíc, někdo 6., někdo po 7. já říkám, že člověk lepek na nic nepotřebuje, škodí, i když člověk nemá prokázanou celiakii a o tom už je dneska taky spousta knížek, koho by to zajímalo do hloubky.

lucie_j
10. říj 2018

Nejsem biomatka, ale do roka jsem nedávala nic, co obsahuje přidaný cukr nebo sůl.

mourovatakocka
10. říj 2018

Někdy není špatné si dát tu práci a přečíst si složení na potravinách. A pak ještě další level - to složení pochopit. Pokud nedávám piškoty, jsem nutné biomatka, nebo jen nevím, jak by to mé dceři prospělo? Jsou v tom alergeny a cukr, plus samozřejmě spoustu konzervačních látek. Například v tolik oblíbených dochucovaných instantních kaších je palmový olej, jasně dětem to chutná, ale stačí jít na wiki nebo kamkoliv jinam a hned si člověk řekne, aha, ona to asi taková hitovka nebude. Jasně že piškoty nikoho nezabijou, ono v rozumném množství neublíží nic, ale označovat trochu víc uvažující ženské hned jako biomatka, a myslet to v podstatě dost hanlivě, je trochu jednoduché.

nafuka
10. říj 2018

Taky jsem do roka nedávala cukr ani sůl, piškoty do jogurtu nikdy. Je mi fuk, jestli mě někdo označí za šílenou biomatku co děcku nic nedopřeje.

klea81
10. říj 2018

@mourovatakocka děkuji, že nejsem sama, kdo to tak cítí ;o)

ivular
10. říj 2018

@klea81 Hele, já teda nejsem odborník na výživu, ale s tím lepkem jsem to taky nepochopila. To není žádná esenciální potravina, naopak, lidskému organismu spíše škodí - a nezmění se to ani poté, když lepkem nakrmím kojence v šesti měsících (nebo kdy je to údajné "lepkové okénko").

Jinak tedy já bych byla ráda biomatkou - vlastně se k tomuto způsobu života snažím směřovat. Jen kdybychom doma tak často nehřešili;)

licorice1
10. říj 2018

@mourovatakocka Jenže přemýšlení bolí a je jednodušší zaklínat se tím, že kdyby to by nebylo vhodné, tak by se to přece nemohlo prodávat a lékaři by to nedoporučovali..

soleilll
10. říj 2018

@mourovatakocka Jenom upozorňuju, že palmový olej je i v UM a když nemáš na výběr, musíš do dávat dítěti od narození. Takže ten bych tolik nezatracovala. Spíš jeho ekologická stopa je problematická, než kvalita (všech) potravin, do kterých se používá.
Sorry za OT.

mourovatakocka
10. říj 2018

@soleilll To máš pravdu, myslím s UM, já na to koukala jako blázen. Ale je rozdíl mezi nemít na výběr a strkat to do sebe nebo do dítěte horem dolem. Vliv na zdraví to má, ale je to laciná sra*já, takže člověk musí přemýšlet, pakliže se tím nechce ládovat.

leilinka1234
10. říj 2018

@terka2018 souhlasím s tím, že by se lepek měl zavést dřív, jak v roce... Ale proč v kupovaných piškotech? Však jsem psala, uvařte trošku kuskusu do příkrmu. Případně piškoty upečte ;)

marketa11112
10. říj 2018

Me deti uz ji vse..synovi busou ctyri, male je 15 mesicu...u prvniho ditete jsem take vic hystercila...dnes to vidim jinak....nic se nema prehanet...cpatimino kuskusem ci sojou je za me take priserne..zn vegany,kteri mi rekli,ze miminu budou davat jen sojove mleko...jako sory...kolik deti bez radneho prisunu energie..a to jak tuku,bilkovin,tak sacharidu ,je zdravych? A cukr treba je take..jsou to jen reci,ze neni...a to ve vsech formach.....stejne tak lepek...dokonce alergii na lepek si muze clovek sam ,,vypestovat,, , pokud se zivi bezlepkove bez duvodu......hodne jsem se venovala vyzive u sportovcu,sama jsem delala bodyfitnes...a vse,co se prehnalo,bylo z dlouhodobeho hlediska neudrzitelne.....lide si zahravali se zdravim.....u deti mi to prijde stejne.. .kazdopadne...v piskotech neni zadna chemie....kdo ma problem s cukrem,upece si je doma s mensim mnozstvim cukru ...to jsem obcas udelala i ja....ale opravdu se nehroutim,kdyz mi deti jedi obyc koupene piskoty....
Jinak slovo bio....tyhle potraviny jsou obcas k smichu a slo by o dlouhou diskuzy...vetsina bio prakticky bio neni...muzeme mluvit o vzduchu,pude, hnojeni,vyzive zvirat,jejich zivozu i usmrceni,vyrobe takoveho vyrobku , fabrice,lince i lidech....
Sama se snazim kupovat kvalitnejsi potraviny, hodne delam doma, ale ...musim se opravdu obcas smat......jak to asi vypada u lidi,kteri jedi jen kuskus,cizrnu, soju..u ktere je mimochodem dokazano,ze pri vetsim mnozstvi je rakovinotvorna, nebo takzvane lustininy na sto zpusobu...nerikam tim,ze si obcas nedame...ale takovy byt musi byt docela zamoreny. 🙂))
Ne sranda......samozrejme , ze ty tzv. Biomatky budou jecet a presvedcovat te..fuj, Hnus...apod...vzpomela jsem si na jednu,ktera sve dite nevodila na kontroly k lekarce,adresu udala falesnou, vitamin d nepodavala, dite jedlo korinky...ne prave jen to viz vyse....objevila se u nasi lekarky,kdyz male byly tri roky.
Nechodila,mela krivici,30 zlomenin dle utz, trpela velkym nedostatkem zivin,podvyzivou, samozrejme nebyla ockovana....matka by se schovala za sloupek verejneho osvetleni....kazdopadne az sem jsou schopne zajit bio matky, kdyz jim preskoci...
Hele, piskot sem tam klidne dat muzes...to dite stejne vic rozpatla nez sni...