icon

Mohu dávát půlročnímu dítěti piškoty?

terka2018
9. říj 2018

Holky jen tak pro zajímavost,

mam synka pul roku, davam mu bily jogurt selsky nebo Hollandia a na doporuceni mudr piskotky (obycejne, 2 piskoty tydne) Je to opravdz takovy problem? 😀 jedma maminka na fb mi rikala jaka je to hruza, s kamarádkou nam to prislo usmevne. Malej ji kruti, kureci, hovezi, teleci a ze by nezvládl 2 piskotky tydne, ikdyz je tam neco malo czkru navic? 😀 prijde mi ze nektre maminy uz z toho trochu šílí co jo a co ne a ten typ *biomatek* snad nejvice 😀

sunflowerr
11. říj 2018

Piskot jako pamlsek? 🤣
My sme třeba jako děti rady jedly piškoty s kakaem. Měli sme to rádi, takže bych piškoty nebrala zas jen jako pamlsek. 😂 Tohle byla dobrá snídaně 😂😂😂 ale holky, co tady zatracuji piškoty to asi nikdy nepochopí.... 🤣

Jooo a ani já, ani mi sourozenci nejsme obézní a ani zavislaci na cukru... A to proto, ze nas mamka piskotama necpala každý den, a ucila nas jist prostě vše..... Jen sladké jsme jako děcka nedostavali skoro vubec, tak jako kolikrat dnešní deti....

Nepochopila jsem vlastně smysl teto diskuze, v čem jsou piškoty tak strašně škodlivé..... Vždyť na světě je v dnešní době už tolik sraček, a ty se dětem dávají a bez problémů, dokonce jsou ty sračky doporucovany kolikrat i pediatry.... 😂😂😂 jen chudak piškot, nevim jak došel k takovému zatracení 😂😂😂😂

sudylichozrout
11. říj 2018

@alcar mam to samé. Dcera má ve dvou a čtvrt letech 9,5 kg, takže se snažím ji dlouhodobě vykrmovat. Nedělám to tedy prasácky, volím kvalitní věci a s rozmyslem (třeba ryby, zejména losos, který je hodně výživný, nebo zakysanou smetanu s tvarohem, máslo...), ale také musím prostě dávat věci, které by třeba některé jiné mámy nedaly a vošklíbaly by se nad tím.

sunflowerr
11. říj 2018

@sus3nka
Ohledně kojeni jsou super i stranky www.mamila.sk 😉

normalnimatka
11. říj 2018

a z jakýho důvodu pediatra doporučuje piškoty? jako kvůli tomu lepku?

sudylichozrout
11. říj 2018

@normalnimatka Mně pediatrička také říkala, že mám dávat od půl roka piškoty. Ano, prý kvůli lepku. Já tedy piškoty dceři nedávám, ale lepek jo, ten dostává v obilných kaších.

Jinak piškotové těsto je pár věcí dohromady, může se dělat třeba i z celozrné mouky, nemusí se do něj dávat cukr... záleží na vkusu každého soudruha 🙂 Takže domácí piškoty můžou být vlastně úplně cajk.

petrasipkova1
11. říj 2018

Zajímave se to vyvinulo 😊 prijde mi, že většina si neuvědomuje jednu vec, a to,že se otázka týká 6 měsíčního miminka, ne 3 letého nebo 6 letého, ti ať si piškot dávají klidně, asi lepší než tatranka, když si dají piškoty s jogurtem, pokud mají pestrý jídelníček a zdravé zuby 😂 Ale mě třeba prostě zarazilo piškot u půlročního Mimi, když se kouknu na myho prdolu, nedokážu si představit že by zuzlal piškoty 😊 tot vše. 😋

sudylichozrout
11. říj 2018

@petrasipkova1 Upřímně řečeno, já tomu fakt nějak nerozumím. Co je na tom špatně? Můžeš je udělat bez cukru (jak jsem psala) a třeba i z lepší mouky, z biomouky, z biovajec... prostě není třeba kupovat piškoty od Mondelezu... a k svačině třeba s nastrouhaným jablkem, nebo třeba jogurtem, proč ne?
Neříkám, že je dobré dítě cpát tunami cukru a zbytečností. Ale na těch piškotech fakt nevidím nic tak strašného...

A navíc je to teda každého věc, co dává svému dítěti 🙂

normalnimatka
11. říj 2018

@sudylichozrout no právě... taky bych dávala spíš v kaších... to by mě nenapadlo začít zrovna piškotem.... ale co už.
ale jak píšeš, celozrnný věci by malý děti naopak třeba vůbec neměly🙂))). nezralý trávení, vlastně jim tím ubližuješ. sice tam jsou minerály atd. narozdíl od bílý mouky, ale má se za to, že je to lepší pro úplný prcky.
a to je npotvrzuje, jak je všecko dvojznačný atd....

přijde mi docela úsměvný, jak jsou dneska strašně zaujatý proti cukru a bílý mouce. je to takovej obětní beránek z oblasti zdravýho životního stylu (a skromně si myslim, že to docela začíná bejt i trochu diagnóza, že to někdo řeší opravdu až nezdravě). a jsem zvědavá, co se bude tvrdit za deset, dvacet let🙂 před deseti lety se taky tvrdilo, jak je máslo a vejce špatný, že cholesterol a kdesi cosi, a joooo kupujme margarín. fuj. dneska je to najednou někde jinde, v máslovým odvětví naštěstí dobrým směrem. no a dost se zapomíná na to, že mozek jede na cukr, a že ho k tomu vývoji je prostě potřeba opravdu hodně. chápu, že tuky se taky přeměněj na glukózu a blabla, nicméně.... myslim si, že děti potřebujou i ten rychlej cukr, a budiž důkazem, že si o to některý opravdu strašně zřetelně říkaj, byť se to snažíte omezovat a nedělat z nich závisláky na cukru. podle mě takhle malý děti ještě maj celkem napojení na svoje tělo a prahnou po tom, co je pro ně samotný dobře. každej organismus je jinej a dokud to lidi neuměj opravdu dobře zmapovat a změřit, jsou veškerý poučky o tom, co je a není zdravý, na hovno a mimo.

betelgeuzz
11. říj 2018

@miba10 tak to je jen tvoje domněnka 🙂

sunflowerr
11. říj 2018

@petrasipkova1
Můj 7 měsíční třeba dnes 1 zuzlal.... 😂 parkrat ho pozmolil v ruce, 3x ocucal, otiskl na něj rostouci zub, zahodil a hotovo. 😂
.... asi snedl okamžitě i tuny cukru.... 🙃
Někdo dává, nekdo hold ne.... Je to na kazde mamince. Ja jsem zkoušela už i nadrobit piskot do presnidavky. A taky to nesnedl cele, takze suma sumarum ani ten 1 piskot nesni v te presnidavce.... Nevim, co si kazdy predstavuje, ze to dite sni hned pytlik piskotu?

terka2018
autor
11. říj 2018

@petrasipkova1 vzdyt ty piskoty nadrtim, ne cele 🙂

lennus
11. říj 2018

@terka2018 Jen pro zajímavost, zkoušela jsem piškoty péct doma, dostala jsem totiž loni na Vánoce silikonovou formu od Tescomy a byly mnohem lepší než kupované a člověk si je může třeba upravit - zdravější mouka, zdravější sladidlo apod. Ani to nebylo složité. Podle mě cukr je v potravinářském průmyslu menší zlo než různé konzervanty, Éčka atd. My ho ale používáme minimálně a jak se říká - všeho s mírou. Třeba u pětiletého syna občas cukr tolik neřeším, ale u půlroční dcery nevidím důvod ho zatím dávat, myslím, že vše má svůj čas.

sudylichozrout
11. říj 2018

@normalnimatka Jooo... to máš naprostou pravdu, těch obětních beránků bylo za poslední dvě dekády fakt hodně. A možná i proto to neřeším a řídím se tím, co říká můj táta. Jez všechno, ale s mírou.
Jinak my se stravujeme asi fakt hodně dobře, řešila jsem to mnohokrát s dietology, nutričními terapeuty... ne kvůli sobě, ale kvůli dceři, protože je jak lunt. Zdravotně je zcela v pořádku, jen má postavu po mně a než mi to doktoři uvěřili, byla jsem s ní fakt všude. A všichni mi říkali, že to, co jí dáváme jíst, je naprosto parádní. To jí byl cca rok a pak znovu celé asi před půl rokem.
A té jsem zrovna piškoty dávala od toho půl roka (u mladší to teď nedávám, není třeba).

terka2018
autor
11. říj 2018

@normalnimatka ano a je to take lehce stravitelne 🙂

normalnimatka
11. říj 2018

@terka2018 jednoduchý sacharidy jsou vždycky lehce stravitelný. ač to některý lidi nejsou ochotný vidět, se zeleninou, ovocem, vlákninou obecně, bílkovinama...má tělo určitě víc práce. když máš pak v háji některý orgány víc, než jiný (třeba slinivku), se zeleninou tělu ke zdraví fakt nepomůžeš.
i ty blblý obilný kaše, taky spousta matek nechce dávat, že to je prostě jen "prázdnej" sacharid. ale dle mě z hlediska zvykání organismu vůbec na zpracování jakýhokoliv jídla kromě kojeneckýho mlíka, je to dobře.

dixi86
11. říj 2018

@alcar ale to je právě to, že my tady nepíšeme, že bábovku a wafle děláme z bílé mouky, bílého cukru. To si tak myslíte vy. Jsou různé kombinace, o kterých se Vám nejspíš asi ani nesní a pak to jaksi je o něčem jiném. Neexistuje jen špaldová mouka a kupodivu, pokud se spojí i nespojitelné, vznikne to samé, co se dá nazývat bábovkou, atd., ale sakra s jinou výživovou hodnotou. Kdyby jste se nenaváželi do těch přechytračených matek, pochopila by jste, že třeba jogurt s piškotem Vašeho syna nejspíš nespasí. A rozdíl mezi piškotem a snikers je v čem? že snikrsku sní jednu a piškotů balíček? A výsledek co? hlad a zkažené zuby? Tady to není debata jako debata. Tady si jede část rozumně a zdravě a části je to u zádele a mají jen svojí pravdu. Amen.

hanih
11. říj 2018

@sunflowerr Hele, taky jsem jako malá baštila piškoty s kakaem nebo s mlíkem, zbožňovala jsem to. Dokonce jsem měla s dědečkem noční rituál, když jsem u prarodičů přespávala a nemohla jsem usnout nebo se v noci vzbudila, děda mi ohřál mlíko, dal k němu piškoty a v noci jsme spolu mlsali v kuchyni 🙂 Moc ráda na to vzpomínám. I přesto ale považuju piškoty za pamlsek, který by se neměl jíst často a pravidelně. A když se ptáš na smysl této diskuse - šlo o podávání piškotů půlročnímu dítěti. A ač piškoty nezatracuju úplně (tříletá dcera je taky občas jako mlsání dostane), tak prostě pro půlroční dítě se mi to zdá fakt brzy. A nejen kvůli cukru a bílé mouce, ale třeba kvůli vajíčku - bílek se má zavádět až v roce.

sudylichozrout
11. říj 2018

@dixi86 Pokud dítěti zuby správně čistíš, zkazí se jen za předpokladu, že jej cpeš úplnejma nesmyslama od rána do večera. Piškoty s jogurtem a ovocem jsou úplně v pohodě svačina, asi ne pro půlroční, ale třeba pro roční dítě už jo.

alcar
11. říj 2018

@dixi86 no to by me vazne ani ve snu nenapadlo delat babovku z psenicne mouky a cukru! 😂😂😂
TAKOVÉ JEDY!!!

alcar
11. říj 2018

@hanih bilek az v roce uz je taky davno vyvraceny mytus. 😉

hanih
11. říj 2018

@nugetka20 Za mě je piškot špatný na zavádění lepku v půl roce, protože obsahuje věci, které by se k dítěti dřív jak v roce neměly dostat. Třeba cukr nebo vaječný bílek. Pro starší děti jej nezatracuji zcela, ale měly by být jen na občasné mlsání. To, že vy jste jedla v půl roce nudlovou polévku a rohlík a teď nejste obézní, je sice hezké, ale ne každý to tak může mít. Já jsem prostě toho názoru, že dítě by mělo dostat pokud možno kvalitní základ.

terka2018
autor
11. říj 2018

@dixi86 nechapu proc by mel jist balik piskotu 😀 tak znovu, bavime se tu o dvou piskotech tydne 🙂

klea81
11. říj 2018

@sunflowerr jo taky jsem jedla jako dítě piškoty a pak jsem měla 2x těhotenskou cukrovku, takže mně zřejmě ty nápory (různých pochutin v dětství) na slinivku moc dobře neudělaly...pro své děti chci zdraví

alcar
11. říj 2018

@klea81 nic ve zlem, ale tehotenska cukrovka faaaaakt, ale faaaakt vubec nesouvisi s pozivanim piskotu v detstvi. 😉😃

sudylichozrout
11. říj 2018

@hanih ono to je fakt různý, každej doktor říká něco jiného.
Třeba moje pediatrička je zkušená dáma v letech, je jí cca 75, její ordinace je oficiálně akreditovaná pro atestace mladých mediků. Já k ní chodila už jako dítě, zná mě od mimina. Třeba u té půlroční říká, ať nesolím, nekořením, ale ať prdím na instantní internetová moudra a dávám jí postupně vše, co jíme my (a protože mě zná, tak ví, že jíme dobře). Takže je to fakt kus od kusu.

hanih
11. říj 2018

@alcar Nejsem odborník, ale pokud vím, tak bílek je alergen, má hodně bílkovin a je hůře stravitelný, proto se doporučuje ten rok. Můžu poprosit o nějaký odkaz, kde bych našla, že se může i dříve a proč? Nechci rýpat, mám teď půlroční dítě, takže budu začínat s příkrmy a znovu sbírám všemožné informace.

dixi86
11. říj 2018

@terka2018 tak znovu, bavíme se o půlročním dítěti. Ale jestli Vám jsou proti názory, které s vašimi úplně nekorespondují, tak prosím vynechte diskuze o tom, co si kdo myslí. Ztrácí to smysl jaksi.

sunflowerr
11. říj 2018

@klea81
Aha tak to jsou asi ty piskoty fakt jedovaté...
My je jedly jako deti normálně a nikomu z nas nic neni. Dokonce i v dospělosti si ten piskot dam a nikdy jsem zadne problemy nemela... Myslim ze tehotenska cukrovka prameni z neceho jineho nez z piskotu v dětství..... Ale pokud jich clovek ji po pytlech.... Ne nadarmo se rika, vseho s mirou. A ani diteti je nervu do pusy po hrstech 😉

dixi86
11. říj 2018

@alcar je zajímavé, že víte více než jakýkoliv doktor. Klaním se.

rajani
11. říj 2018

Piškot nedavam ani me rocni dceri a urcite nejakou chvíli nebudu (ano, dovolim babickam jeden nabidnout, ale urcite ne jako zaklad stravy). Pediatra neberu jako orbornika na stravu (vcetne kojení). Jako zdravotník vim, z jakych zdrojů čerpají a jak jsou zdroje a informace obsoletni.

Strana