Mohu dávát půlročnímu dítěti piškoty?
Holky jen tak pro zajímavost,
mam synka pul roku, davam mu bily jogurt selsky nebo Hollandia a na doporuceni mudr piskotky (obycejne, 2 piskoty tydne) Je to opravdz takovy problem? 😀 jedma maminka na fb mi rikala jaka je to hruza, s kamarádkou nam to prislo usmevne. Malej ji kruti, kureci, hovezi, teleci a ze by nezvládl 2 piskotky tydne, ikdyz je tam neco malo czkru navic? 😀 prijde mi ze nektre maminy uz z toho trochu šílí co jo a co ne a ten typ *biomatek* snad nejvice 😀
@alcar mam to samé. Dcera má ve dvou a čtvrt letech 9,5 kg, takže se snažím ji dlouhodobě vykrmovat. Nedělám to tedy prasácky, volím kvalitní věci a s rozmyslem (třeba ryby, zejména losos, který je hodně výživný, nebo zakysanou smetanu s tvarohem, máslo...), ale také musím prostě dávat věci, které by třeba některé jiné mámy nedaly a vošklíbaly by se nad tím.
@sus3nka
Ohledně kojeni jsou super i stranky www.mamila.sk 😉
a z jakýho důvodu pediatra doporučuje piškoty? jako kvůli tomu lepku?
@normalnimatka Mně pediatrička také říkala, že mám dávat od půl roka piškoty. Ano, prý kvůli lepku. Já tedy piškoty dceři nedávám, ale lepek jo, ten dostává v obilných kaších.
Jinak piškotové těsto je pár věcí dohromady, může se dělat třeba i z celozrné mouky, nemusí se do něj dávat cukr... záleží na vkusu každého soudruha 🙂 Takže domácí piškoty můžou být vlastně úplně cajk.
Zajímave se to vyvinulo 😊 prijde mi, že většina si neuvědomuje jednu vec, a to,že se otázka týká 6 měsíčního miminka, ne 3 letého nebo 6 letého, ti ať si piškot dávají klidně, asi lepší než tatranka, když si dají piškoty s jogurtem, pokud mají pestrý jídelníček a zdravé zuby 😂 Ale mě třeba prostě zarazilo piškot u půlročního Mimi, když se kouknu na myho prdolu, nedokážu si představit že by zuzlal piškoty 😊 tot vše. 😋
@petrasipkova1 Upřímně řečeno, já tomu fakt nějak nerozumím. Co je na tom špatně? Můžeš je udělat bez cukru (jak jsem psala) a třeba i z lepší mouky, z biomouky, z biovajec... prostě není třeba kupovat piškoty od Mondelezu... a k svačině třeba s nastrouhaným jablkem, nebo třeba jogurtem, proč ne?
Neříkám, že je dobré dítě cpát tunami cukru a zbytečností. Ale na těch piškotech fakt nevidím nic tak strašného...
A navíc je to teda každého věc, co dává svému dítěti 🙂
@sudylichozrout no právě... taky bych dávala spíš v kaších... to by mě nenapadlo začít zrovna piškotem.... ale co už.
ale jak píšeš, celozrnný věci by malý děti naopak třeba vůbec neměly🙂))). nezralý trávení, vlastně jim tím ubližuješ. sice tam jsou minerály atd. narozdíl od bílý mouky, ale má se za to, že je to lepší pro úplný prcky.
a to je npotvrzuje, jak je všecko dvojznačný atd....
přijde mi docela úsměvný, jak jsou dneska strašně zaujatý proti cukru a bílý mouce. je to takovej obětní beránek z oblasti zdravýho životního stylu (a skromně si myslim, že to docela začíná bejt i trochu diagnóza, že to někdo řeší opravdu až nezdravě). a jsem zvědavá, co se bude tvrdit za deset, dvacet let🙂 před deseti lety se taky tvrdilo, jak je máslo a vejce špatný, že cholesterol a kdesi cosi, a joooo kupujme margarín. fuj. dneska je to najednou někde jinde, v máslovým odvětví naštěstí dobrým směrem. no a dost se zapomíná na to, že mozek jede na cukr, a že ho k tomu vývoji je prostě potřeba opravdu hodně. chápu, že tuky se taky přeměněj na glukózu a blabla, nicméně.... myslim si, že děti potřebujou i ten rychlej cukr, a budiž důkazem, že si o to některý opravdu strašně zřetelně říkaj, byť se to snažíte omezovat a nedělat z nich závisláky na cukru. podle mě takhle malý děti ještě maj celkem napojení na svoje tělo a prahnou po tom, co je pro ně samotný dobře. každej organismus je jinej a dokud to lidi neuměj opravdu dobře zmapovat a změřit, jsou veškerý poučky o tom, co je a není zdravý, na hovno a mimo.
@miba10 tak to je jen tvoje domněnka 🙂
@petrasipkova1
Můj 7 měsíční třeba dnes 1 zuzlal.... 😂 parkrat ho pozmolil v ruce, 3x ocucal, otiskl na něj rostouci zub, zahodil a hotovo. 😂
.... asi snedl okamžitě i tuny cukru.... 🙃
Někdo dává, nekdo hold ne.... Je to na kazde mamince. Ja jsem zkoušela už i nadrobit piskot do presnidavky. A taky to nesnedl cele, takze suma sumarum ani ten 1 piskot nesni v te presnidavce.... Nevim, co si kazdy predstavuje, ze to dite sni hned pytlik piskotu?
@petrasipkova1 vzdyt ty piskoty nadrtim, ne cele 🙂
@terka2018 Jen pro zajímavost, zkoušela jsem piškoty péct doma, dostala jsem totiž loni na Vánoce silikonovou formu od Tescomy a byly mnohem lepší než kupované a člověk si je může třeba upravit - zdravější mouka, zdravější sladidlo apod. Ani to nebylo složité. Podle mě cukr je v potravinářském průmyslu menší zlo než různé konzervanty, Éčka atd. My ho ale používáme minimálně a jak se říká - všeho s mírou. Třeba u pětiletého syna občas cukr tolik neřeším, ale u půlroční dcery nevidím důvod ho zatím dávat, myslím, že vše má svůj čas.
@normalnimatka Jooo... to máš naprostou pravdu, těch obětních beránků bylo za poslední dvě dekády fakt hodně. A možná i proto to neřeším a řídím se tím, co říká můj táta. Jez všechno, ale s mírou.
Jinak my se stravujeme asi fakt hodně dobře, řešila jsem to mnohokrát s dietology, nutričními terapeuty... ne kvůli sobě, ale kvůli dceři, protože je jak lunt. Zdravotně je zcela v pořádku, jen má postavu po mně a než mi to doktoři uvěřili, byla jsem s ní fakt všude. A všichni mi říkali, že to, co jí dáváme jíst, je naprosto parádní. To jí byl cca rok a pak znovu celé asi před půl rokem.
A té jsem zrovna piškoty dávala od toho půl roka (u mladší to teď nedávám, není třeba).
@normalnimatka ano a je to take lehce stravitelne 🙂
@terka2018 jednoduchý sacharidy jsou vždycky lehce stravitelný. ač to některý lidi nejsou ochotný vidět, se zeleninou, ovocem, vlákninou obecně, bílkovinama...má tělo určitě víc práce. když máš pak v háji některý orgány víc, než jiný (třeba slinivku), se zeleninou tělu ke zdraví fakt nepomůžeš.
i ty blblý obilný kaše, taky spousta matek nechce dávat, že to je prostě jen "prázdnej" sacharid. ale dle mě z hlediska zvykání organismu vůbec na zpracování jakýhokoliv jídla kromě kojeneckýho mlíka, je to dobře.
@alcar ale to je právě to, že my tady nepíšeme, že bábovku a wafle děláme z bílé mouky, bílého cukru. To si tak myslíte vy. Jsou různé kombinace, o kterých se Vám nejspíš asi ani nesní a pak to jaksi je o něčem jiném. Neexistuje jen špaldová mouka a kupodivu, pokud se spojí i nespojitelné, vznikne to samé, co se dá nazývat bábovkou, atd., ale sakra s jinou výživovou hodnotou. Kdyby jste se nenaváželi do těch přechytračených matek, pochopila by jste, že třeba jogurt s piškotem Vašeho syna nejspíš nespasí. A rozdíl mezi piškotem a snikers je v čem? že snikrsku sní jednu a piškotů balíček? A výsledek co? hlad a zkažené zuby? Tady to není debata jako debata. Tady si jede část rozumně a zdravě a části je to u zádele a mají jen svojí pravdu. Amen.
@sunflowerr Hele, taky jsem jako malá baštila piškoty s kakaem nebo s mlíkem, zbožňovala jsem to. Dokonce jsem měla s dědečkem noční rituál, když jsem u prarodičů přespávala a nemohla jsem usnout nebo se v noci vzbudila, děda mi ohřál mlíko, dal k němu piškoty a v noci jsme spolu mlsali v kuchyni 🙂 Moc ráda na to vzpomínám. I přesto ale považuju piškoty za pamlsek, který by se neměl jíst často a pravidelně. A když se ptáš na smysl této diskuse - šlo o podávání piškotů půlročnímu dítěti. A ač piškoty nezatracuju úplně (tříletá dcera je taky občas jako mlsání dostane), tak prostě pro půlroční dítě se mi to zdá fakt brzy. A nejen kvůli cukru a bílé mouce, ale třeba kvůli vajíčku - bílek se má zavádět až v roce.
@dixi86 Pokud dítěti zuby správně čistíš, zkazí se jen za předpokladu, že jej cpeš úplnejma nesmyslama od rána do večera. Piškoty s jogurtem a ovocem jsou úplně v pohodě svačina, asi ne pro půlroční, ale třeba pro roční dítě už jo.
@nugetka20 Za mě je piškot špatný na zavádění lepku v půl roce, protože obsahuje věci, které by se k dítěti dřív jak v roce neměly dostat. Třeba cukr nebo vaječný bílek. Pro starší děti jej nezatracuji zcela, ale měly by být jen na občasné mlsání. To, že vy jste jedla v půl roce nudlovou polévku a rohlík a teď nejste obézní, je sice hezké, ale ne každý to tak může mít. Já jsem prostě toho názoru, že dítě by mělo dostat pokud možno kvalitní základ.
@sunflowerr jo taky jsem jedla jako dítě piškoty a pak jsem měla 2x těhotenskou cukrovku, takže mně zřejmě ty nápory (různých pochutin v dětství) na slinivku moc dobře neudělaly...pro své děti chci zdraví
@hanih ono to je fakt různý, každej doktor říká něco jiného.
Třeba moje pediatrička je zkušená dáma v letech, je jí cca 75, její ordinace je oficiálně akreditovaná pro atestace mladých mediků. Já k ní chodila už jako dítě, zná mě od mimina. Třeba u té půlroční říká, ať nesolím, nekořením, ale ať prdím na instantní internetová moudra a dávám jí postupně vše, co jíme my (a protože mě zná, tak ví, že jíme dobře). Takže je to fakt kus od kusu.
@alcar Nejsem odborník, ale pokud vím, tak bílek je alergen, má hodně bílkovin a je hůře stravitelný, proto se doporučuje ten rok. Můžu poprosit o nějaký odkaz, kde bych našla, že se může i dříve a proč? Nechci rýpat, mám teď půlroční dítě, takže budu začínat s příkrmy a znovu sbírám všemožné informace.
@klea81
Aha tak to jsou asi ty piskoty fakt jedovaté...
My je jedly jako deti normálně a nikomu z nas nic neni. Dokonce i v dospělosti si ten piskot dam a nikdy jsem zadne problemy nemela... Myslim ze tehotenska cukrovka prameni z neceho jineho nez z piskotu v dětství..... Ale pokud jich clovek ji po pytlech.... Ne nadarmo se rika, vseho s mirou. A ani diteti je nervu do pusy po hrstech 😉
Piškot nedavam ani me rocni dceri a urcite nejakou chvíli nebudu (ano, dovolim babickam jeden nabidnout, ale urcite ne jako zaklad stravy). Pediatra neberu jako orbornika na stravu (vcetne kojení). Jako zdravotník vim, z jakych zdrojů čerpají a jak jsou zdroje a informace obsoletni.

Piskot jako pamlsek? 🤣
My sme třeba jako děti rady jedly piškoty s kakaem. Měli sme to rádi, takže bych piškoty nebrala zas jen jako pamlsek. 😂 Tohle byla dobrá snídaně 😂😂😂 ale holky, co tady zatracuji piškoty to asi nikdy nepochopí.... 🤣
Jooo a ani já, ani mi sourozenci nejsme obézní a ani zavislaci na cukru... A to proto, ze nas mamka piskotama necpala každý den, a ucila nas jist prostě vše..... Jen sladké jsme jako děcka nedostavali skoro vubec, tak jako kolikrat dnešní deti....
Nepochopila jsem vlastně smysl teto diskuze, v čem jsou piškoty tak strašně škodlivé..... Vždyť na světě je v dnešní době už tolik sraček, a ty se dětem dávají a bez problémů, dokonce jsou ty sračky doporucovany kolikrat i pediatry.... 😂😂😂 jen chudak piškot, nevim jak došel k takovému zatracení 😂😂😂😂