Mohu dávát půlročnímu dítěti piškoty?
Holky jen tak pro zajímavost,
mam synka pul roku, davam mu bily jogurt selsky nebo Hollandia a na doporuceni mudr piskotky (obycejne, 2 piskoty tydne) Je to opravdz takovy problem? 😀 jedma maminka na fb mi rikala jaka je to hruza, s kamarádkou nam to prislo usmevne. Malej ji kruti, kureci, hovezi, teleci a ze by nezvládl 2 piskotky tydne, ikdyz je tam neco malo czkru navic? 😀 prijde mi ze nektre maminy uz z toho trochu šílí co jo a co ne a ten typ *biomatek* snad nejvice 😀
@sunflowerr no však píšu a z jiných pochutin...nikdy nezůstane u dvou piškotů
@sudylichozrout vše co dospělý může dítě od 1 roku...v půl roce je spousta dětí ještě plně kojených, nikoliv na hranolkách co jedí jejich rodiče
@klea81
No muj půlroční syn zatim zustava spis u par drobku z toho 1 piskotu.... Takze obavy bych mela spis z toho, jestli se jednou v pubertě nepreji sladkym, protoze u nas doma se teda sladke jako takove, moc nevede.... Takze si nemyslim, ze by mel díky tomuto hned v dětském veku nabeh na cukrovku.
@sunflowerr Asi se zamyslíme, že ne vše, co má na obrázku dítě a mimi a od 4.měsíce života, je skutečně vhodný dávat, natož dávat od 4.měsíce. Ano, dítě nejspíš neumře, ale je to nutnost mu to cpát, když se zamyslim nad složením? přesnídávka je také v pořádku??
Dětem jsem nedávala do roka vůbec žádné sladkosti, ani je nechtěli, protože nějak nevěděli, že existují. Dodnes jich mají málo a jedí hodně zeleniny a ovoce, stále jim chutná. Myslím, že je to tím, že sladkosti nemají. Neteře jedí sušenky 3x denně a skoro nic jiného nechtějí. I dospělý, když si dá sladkost, tak pak má menší chuť např. na zeleninu. S dětmi je to stejné. 2 piškoty týdně dítěti neuškodí, ale zvykne si na sladkou chuť a bude je vyžadovat častěji. Je lepší vždycky dát jablko nebo banán, než sladký moučný piškot.
@klea81 Řídím se zdravým rozumem a konzultacemi se svou lékařkou. Hranolky nejíme vůbec ani my-dospělí, když už, tak v troubě pečené brambory. A ty dáváme té starší. Mladší (půlroční) dávám jen zeleninu, ovoce, těstoviny, rýži, lososa, kuře, brambory a obilné kaše. Ale postupně už začínám zase víc experimentovat s kombinacemi a přidávám další věci 🙂
Starší baští úplně všechno, miluje třeba olivy, rajčata, šunku od kosti, těstoviny, ovoce... jí pestře, protože jsem jí naučila jíst pestře. Některým tabulkám navzdory.
@lucka662006 a o tom to je, díky👍
@sunflowerr No, já skleničky moc nepoužívám, jen příležitostně na dovolené třeba, ale koukám na složení a třeba tu s vejcem bych si pro malé dítě nevzala. Jako prodává se toho spousta a nevěřím, že vše, na čem píšou, že je vhodné od 4. měsíce, opravdu vhodné je... Viděla jsem i skleničky s přesnídávkou, uvedená vhodnost od 4. měsíců, a ve složení byl cukr, který já bych teda miminku fakt nedávala.
@sunflowerr myslím, že dle složení stravy většinové společnosti bude mít cukrovku za 50 let každý, z 5 kg cukru na osobu už jsme v průměru 68 kg na osobu, takže jen tak dále...
@hanih ja cerpala z tohoto https://www.babyonline.cz/vyziva-deti/smisena-s...
@alcar příčina, následek, prostě slinivka nefunguje tak jak má, když se dá cukrovky zbavit nízkosacharidovou dietou, tak je zvláštní, že to se stravou nesouvisí ;o) Ano cukrovka by se jinak než v těhotenství zatím neprojevila, ale za pár let ano a už nejenom ve formě prediabetu, ale rovnou dvojkou, takže je vlastně dobře, že se to projeví a člověk se může začít lépe stravovat, zhubnout a víc se hýbat
@sudylichozrout piškot prostě obecně zdravá potravina není, protože obsahuje cukr a bílou pšeničnou mouku, které možná zasytí, ale zdravé a potřebné nejsou. Raději dám banán a jogurt, nebo ovesné vločky a jogurt, než piškot a jogurt. PIškot obsahuje cukr, který způsobuje ještě větší chuť na cukr a vede to ke zvyšování spotřeby sladkostí na úkor zeleniny a ovoce. Na svých dětech jasně vidím, že čím méně cukru, tím více zeleniny a ovoce ten den jedí, a opačně.
@lucka662006 ale tak davas jim sladke, ne?
@lucka662006 Vůbec nerozporuju to, co píšeš. Jen nejsem tak absolutní a nedržím asi děti tak zkrátka. I když starší jsem začala sladké (myslím tím sladkosti) dávat až teď po tom druhém roce, většinou třeba kousek nějaké sušenky, nebo čtvereček pořádný čokolády, a to jen občas, ona to ani moc nevyžaduje. Když chce mlsat , dostane misku cherry rajčat, oliv či měsíčků mandarinek. Po tom se může fakt utlouct. Piškoty jsem jí dávala záměrně, potřebovala jsem, aby trochu nabrala. Teď už jí je nedávám, nechce to. Raději si vezme třeba ovocný koláč či perník. A u té mladší je to, jak jsem psala výše.
Prostě to chce zdravej rozum a cit pro to, co je pro dítě ještě ok a co je už prasárna.
Vyskočil na mě na FB článek, taky k zamyšlení ;o) https://kouzelnavychova.cz/detska-obezita-jeji-...
@dixi86 no me to nevykladejte... 😂 ja tu etiketu nepsala. Mam plně kojene dite a s prikrmy jsem zacala az v 6 měsícich, takze ja osobně mu to nedavala... 😂😂 a sklenicky nekupuji, varim prikrmy doma, jen jsem na to narazila v obchode. A presnidavku synovi dam, ty mam domaci, takze nemam obavy, z toho, co synovi dam, vim přesně, co mu davam na lzicku 😉
@hanih
Ja skleničky nedavam vubec, nekupuji je, stejne tak nekupuji umele mleka a kase... Prikrmy ma doma vařené, jen ne teda z bio zeleniny... Je plne kojeny, takze prikrmy ma od 6 měsíců. Presnidavky jsem take delala doma, takze ja si opravdu hlidam, co dam půlročnímu dítěti k jidlu.
Ja jsem tohle jen cetla na etiketě v obchode. Coz me zarazilo....
Neridim se teda ani žádnýma tabulkama, kdy co Ma jist a tak, davam prostě to, co uz ma ochutnane, kombinuju a sem tam pridam neco noveho.... Opravdu nejsem paskvil, abych dítěti davala tyhle kupovane sracky, davam mu obcas jsem mu hold jen ten 1 piškot no.... 😂
@alcar Tak já jsem to tedy zatím jen prolétla, ale hned na začátku se píše o imunologickém oknu, což je podle jiných zdrojů již vyvrácený mýtus. A dál jsem tam zaznamenala to, že radí do šestého měsíce zavést dvě svačiny, oběd a večeři, což je podle mého tedy dost fofr. Já se raději řídím doporučením WHO výlučně kojit do 6. měsíce a až poté začít s příkrmy. To doporučení podávat v tomto věku celé vejce jsem tam zatím odůvodněné nenašla, ale pročtu ještě pozorněji, co tam píšou a podívám se ještě jinde. Ale zatím se mi to moc nezdá...
@sunflowerr to je obecně. Ano, domácí, ale narážela jsem na ty kupované od 4 měsíců, kdy je cukr snad hned za vodou. A tady se neřeší jeden piškot, ale celkové nastavení, jak to potom chodí a že jsou jen u půlročního vhodnější alternativy a ten piškot je prostě zbytečnost, která jen podpoří dítě v tom, že chce sladké.

@hanih
No jo, taky já třeba piskot nedavam diteti v pul roce na zasyceni, z toho 1 piskotu, co ma nadrobeny v presnidavce ke svacine a ani ho nesni cely, tak se moc nezasyti, kdyz za chvilku zada mleko....
No a když se juknu na nektere skleničky s detskymi prikrmy, co se prodavaji v obchode a od 4 mesicu je tam vejce, tak tonuz dite muze, jo? Ahaa, to jsou asi jina vajicka.... 🤔