Mohu dávát půlročnímu dítěti piškoty?
Holky jen tak pro zajímavost,
mam synka pul roku, davam mu bily jogurt selsky nebo Hollandia a na doporuceni mudr piskotky (obycejne, 2 piskoty tydne) Je to opravdz takovy problem? 😀 jedma maminka na fb mi rikala jaka je to hruza, s kamarádkou nam to prislo usmevne. Malej ji kruti, kureci, hovezi, teleci a ze by nezvládl 2 piskotky tydne, ikdyz je tam neco malo czkru navic? 😀 prijde mi ze nektre maminy uz z toho trochu šílí co jo a co ne a ten typ *biomatek* snad nejvice 😀
@marketa11112 dítě nepotřebuje k vývoji mozku cukr a už vůbec ne bílý rafinovaný cukr, vědci se zatím neshodli jestli člověk vůbec potřebujeme nějaké sacharidy, teď je např. v diabetologii moderní nízkosacharidové stravování. Schválně si spočítej, kolik tak měl pračlověk sacharidů ze sezónního ovoce - maliny, jahody a jinak jedl maso a kořínky......a přežil, divný co?
@marketa11112 O zdravé stravě toho asi moc nevíte. Bílý cukr opravdu mozek ke svému vývoji nepotřebuje. Dokonce jsem četla i články o tom, že bílý cukr je naopak pro mozek škodlivý. No a co se týká tuků, tak ty ke zdravé stravě patří. Pletete si dietní stravu se zdravou stravou.
@sunflowerr já doma vařím celé rodině, proč se dobrovolně stravovat uho omackami ve školní a závodní jídelně...každého volba
@klea81 nooo ja taky vařím manželovi a synovi. Nikde jsem ani nepsala, ze se stravujeme ve školních a zavodnich jidelnach.. Ani si nedovedu představit, ze bych doma nemela navareno...
Ale jsou rodiny, co hold treba nemaji na výběr...
@klea81 nejsme pralide..🙂......
Vyboj cloveka a prizpusobeni se zaludku a vubec vsech organu , zmena stravy
,trvala opravdu mnoho let...je to bezny vyvoj....praclovek by zrejme dnes neprezil a naopak,my bychom neprezili v jeho dobe.....tohle nelze srovnavat....praclovek take chodil pesky,dnes jezdite ,,nejen,, autem.
Kazdopadne cukr potreba je....zrejme jsme cetli rozdilne studie od rozdilnych autoru.....ale samozrejme chapu,ze si stojite za svym..tohle uz holt ma clovek vstipene v hlave....anorekticka take nechape,ze k zivotu je potreba jist...stejne tak,kdo je presvedcem,ze cukr je jed, ho nevezme do ust.....
@klea81
@sunflowerr nejak tomu nerozumim, to jakoze deti nechodi na obedy do skolni jidelny? Vzdyt to je normalni ne?
@marketa11112 Cukr urcite ano, ale je tolik typu cukru, klidne i prirozene obsazenych v ovoci ci zelenine, ze ten bily rafinovany je opravdu k nicemu. Proste neni cukr jako cukr. BTW anorekticka neji proto, ze ma strach ze pribere, ne proto, ze by nechapala, ze jist potrebuje... Myslim, ze to myslite dobre, ale takhle na prvni pohled se spis zda, ze mate povrchni informace.
@klea81 Dietologie..jojo,tam se trendy opravdu meni...jednou se nesmi tuk,podruhe cukr,potreti bilkovina, po ctvrte nejlepe nic....rekla jsi to spravne..jde o trend....stejne jako v oblekani a pod......reknu to jinak,pokud clovek ji vse v ,,beznem,, mnozstvi a vydava dostatek energie,nemusi resit dietu, nemusi dokonce ani resit prohresky, protoze zbytek stravy je takovy jako ma byt...ja si dnes u rodicu na oslave klidne dala gulas, na to slehackovy dort....a vim,ze zitra uz to resit nemusim...nebudu mit 3 kila nahore,jako jine damy,ktere ji preci strasne zdrave a tloustnou zrejme ze vzduchu. Ja si dam k snidani vlastnorucne upeceny kvaskovy chleb bez ecek, klidne si ho maznu maslem ci lucinou..domaci samozrejme. budu prikusovat rajce i okurku...a desne si pochutnam...k svace si dam s detma bananove susenky s agavovym sirupem,ktere jsem take upekla dnes. k obedu mame pecene masicko s bramborem..ja tedy jen stavu,maso nejim....odpoledne prijdou na radu jogurty, jablicko, mozna kousek cokolady za odmenu....k veceri zrejme dojime ten uzasny cerstvy chleb s varenyma vajickama ci pazitkou ze zahradky....na tu se zase chystam....zrejme zitra vecer upecu rohliky..na dalsi snidani..a klidne z bile mouky...batoleti ani celozrnnou davat nechci...a nebo kolac? S tvarohem ci jogurtem a ovocem? Jo,tam holt cukr patri..u nas asi pul davky nez je v receptu.....kolac jime spis my dospeli k snidani nebo navstevy, cast dam jeste manzelovi do prace, ani maly plech sami nesnime.....ale vim,ze si klidne muzeme beze strachu i ten ,,cukrovy,,kolac dat...jinal ke kave tp nebude..tu nepiju..piju caro,kojici caj ,obcas kakao..jo,jsme mleko pijci a zrouti......a klidne klidne klidne si dam i piskoty..ke kakau mnamka, klidne jich par snedi i moje deti...a vubec s tim nemam problem...jinak pokud se chci dostat do formy a vytvarovat na tele kazdy sval,staci par dni cviceni, jist jen a jen bilkoviny..malo tuku,malo cukru...jde ale o ,,dietu,, ,ktera se drzi par dni...... Neznam nikoho, kdo by i pri vrcholovem sportu, nejedl cukr....at jde o kulturistu, fotbalistu ci plavce.....zrejme tito lide jedi uz normalneji nez zbyla populace 🙂....
Je normalni ze dite chodi do školní jidelny, a ze se zaměstnanci stravuji v práci. Ale ja o tomto nikde nepsala.... To az pani me nejak k příspěvku oznacila.... Ja ted toto stravování doma ale teď nevedu, chlap se stravuje doma, popřípadě v restauraci, ja momentálně jenom doma a dítě mi do skoly jeste nechodi.... No a treba ja kdyz jsem byla dítě, taky jsem nechodila ve skole na obedy.... Navic jsem psala, ze nekdo hold nema na vyber, ze se stravuje takto, ja jako zaměstnanec taky jedla v závodní kuchyni.... Pro me to zase uplne az takovy problem neni, spis klea888, to vidi asi jako problém.... Tak nevim proc to pisete k memu nicku.... 🤔
@marketa11112 Stačí se zamyslet, kdy se začal rafinovaný cukr vyrábět a ve velkém používat, bylo to v 19. století, takže většinu historie člověk žil bez bílého cukru a není třeba se ohánět pravěkem. Škodlivost glukózo-fruktózového sirupu, který je levnější než cukr a proto je v průmyslových výrobcích hojně používán, byla také prokázána.
@sunflowerr to neni nic proti tobe. Vim, jaky postoj mas. V pohode. To nebylo mysleno nijak zle. Psala jsi, ze se v zavodni jidelne nestravujete, tak me zajimalo proc. A uz to chapu. 😉
Ja treba chodim v praci do zavodni jidelny, je tam vyber z nekolika druhu jidel a rozhodne to nejsou jen UHO omacky, jak tady nekdo prezentuje. Myslim, ze i decka dnes maji ve skolach kvalitni stravovani.
@sunflowerr každý má na výběr, je to o prioritách
@marketa11112 umělá sladidla typu sirupy to je další téma na diskuzi, nejlepší je neprislazovat nic, ci nemá přirozenou sladkou chuť, my pečeme bez cukru, stejně tak jsme si zvykli na přirozenou chuť tvarohu
@klea81 jako ze v jidelne vari jen krupici a kolinka? 😂 Myslim, ze o kvalite zavodniho ci skolniho stravovani diky sve zabednenosti vubec nic nevis (obzvlast, kdyz se tve deti stravuji doma a evidentne do skolni jidelny nikdy nechodily).
A az budou mit odpoledni vyucovani, tak se budou stravovat kde?

@ter poslala jsem nekolik odkazu.. smazala jsi jen nektere, opravdu mi to pripada tak, ze ty , ktere se nehodily do diskuse bio matek..... viz treba me vysvetleni o tom, jak to chodi u nas doma a proc se presto zastavam piskotu... ktere jsem sama diteti do roka nedavala.....
jinak .. klidne narozdil od jinych, priznam, ze sladke jim...a proc? protoze mam dostatek pohybu, nesedim hodiny u pc a nemam zadek jako valach.. i v 35 letech mam stejnou vahu jako ve 13 ... tedy 53 kilo.. zrejme to bude tim, ze mam dostatek pohybu, ma strava je vyvazena a tak si klidne i cukr dovolit mohu.... nehlede na to, ze cukr je opravdu dulezity i pro vyvoj detskeho organizmu.. napriklad mozku, ze? dite potrebuje jak tuk, tak bilkoviny, tak sacharidy.... clovek je vsezravec... ze lide nepiji mleko a sami si tak vypestuji intoleranci na laktozu.. to uz jsem videla.. nemluvim samozrejme o miminech.....ale i tam hledejme zrejme pricinu u matky....
kazdopadne sladke je uz i materske mleko, dite tuto chut zna a ma ji rado, sladka chut je proste prirozena.. stejne jako jine chute.. at horka , kysela, paliva a pod.... cukr....nevznika preci chemickou reakci... zakladni surovina na jeho vyrobu je co? ....jinak ma prababicka i babicka s edozili veku 92 let....a pamatuji si, kdyz si prababicka sladila bilou kavu nekolika lzickama cukru, zajidala to svete div se.. bilym rohlikem ci chlebem, cpala se uzenym i klobaskama..... zeleninu nejedla.. a babicka ji take nemela v oblibe..🙂)...obe zemrely ve spanku ....vekem.... jedna bydlela cely zivot na vsi, druha ve meste.. jedna drela jako mezek, druha byla od 44 let v duchodu.. na pater.. za komunistu bezna diagnoza..... jedna chodila na kontroly k lekarum.. druha nikdy...nesnasela je...zili rozdilne zivoty, na rozdilnych mistech.. a presto se dozili krasneho veku.....za to stryc.. velky sportovec, vyznavac zdrave stravy... zemrel v 55 letech .. na kurtu..na mozkovou prihodu..... tim chci jen rict, ze strava i zivotni styl je precenovany a nema na kvalitu a delku zivota az tak zasadni vliv...
znam vegana.. od pohledu nemocny clovek, vechytek, ma problem zvednout vyssi vahu... dle meho manzela je jak dite.. ve stejnem veku...manzel nejen , ze by ho snedl k veceri, ale ma nekolika nasobnou silu...... mam kamarada.. vegetariana....vyznava jen ,,zdravou stravu,,... jeho pritelkyne sestricka tez.....stejne tak krmili sve dite... pred deseti dny jim zemrela trileta holcicka.....a at se ji snazili dat cokoli, strava to opravdu nemohla zachranit....
tim nechci rict, ze neni dobre sportovat, jist zdrave a pod...ale resit kraviny typu jeden piskot...mi prijde uplne smesne....jsou mnohem dulezitejsi veci....
jinak na tloustku v dospelosti ma vliv i mnoho jinych veci.. treba porod.. zda je vaginalni ci cisarskym rezem, genetika, zdravi cloveka..tim myslim ten vrozeny tuhy korinek, ovzdusi, stres, dokonce i povaha jedince...strava je jen velmi mala cast toho vseho........pokud ji clovek slusne, neni nutne se vyhybat obcas necemu, co uplne zdrave neni..... piskot, ale nelze zaradit mezi ,,nezdrave,, pochutiny...... uz davno se vi, ze vajicko obsahuje mnoho prospesnych latek, bila mouka je pro dite stravitelna lepe nez celozrnna, cukr je potrebny pro vyvoj.... ale je potreba i pri stresovych situacich, sportu apod....
ja se dnes klidne priznam, ze temer ctyrlety syn a 15 mesicni dcerka jedi piskoty treba v pudinku, obcas si pozvyka mala v kocarku pri vylete ci na zahrade....pokud jedi normalne ijine veci, v tom celkovem mnozstvi to pro me neni problem.... kdo ma doma dite, ktere neji, jen by dlabalo sladke... tak asi chapu, proc to resi..... me deti ji velmi velmi dobre temer vse, nejsou vybirave, co dostanou na talir , to snedi....ale asi to bude tim, ze se u nas normalne vari a nejime jen jidla zalevana horkou vodou, polotovary a pod....
jinak me deti piji jen vodu, stavu, vodu, oslazeny caj ci nechutneho jupika nepiji...nejedi kecup z obchodu, nejedi polotovary , ani parky bez masa, ale klidne mi syn vypije krabicku slehacky.. proste proto, ze si ji chce dat..... netrpime nadvahou, ani potravinovymi alergiemi, syn je vetsi a robusnejsi nez bezne deti v jeho veku... a energii fyzicky i psychyicky vyvoj nekde brat musi... jist jen prezdravela jidla bez tuku a cukru, jsme cela rodina jak z dachau..... proste to nechce jen sedet na zadku, ale hybat se.... a pak nemusi clovek resit stale jen kalorie.....