Mohu odejít na mateřskou 4 týdny před termínem porodu?

cermij
19. srp 2013

Ahoj holky, nevíte některá, jestli jde nějak udělat, že bych na mateřskou odešla o 2 týdny později pokud bude vše v pořádku? Měla bych být v práci do 11.10. a napadlo mě, že bych to do konce října dochodila pokud bude vše v pořádku. Je nějaká možnost to normálně nahlásit a najednu na mateřskou o 2 týdny později? Netušíte? Nebo na koho se obrátit nejlépe s tímto dotazem? Děkuji 🙂

aronek
19. srp 2013

@cermij datum nástupu mi počítal dr dle termínu porodu. Potřebovala jsem jít v jiný termín, abych dochodila měsíc, tak mi bez problémů šoupnul termín a bylo. 😉 Záleží tudíž na tom jak se domluvíš s dr 😉

cermij
autor
19. srp 2013

@aronek aha. Tak to zkusím a uvidím 🙂 Děkuji

j.a.n.i
19. srp 2013

@cermij No, pochybuji, že ti doktor posune termín o skoro 20 dní... jako pokud by se jednalo, třeba o 4 dny, tak tam jo, ale o tolik ne. Jinak tedy jde na mateřskou nastoupit i později než 6 týdnů před TP, ale okrádáš se tím o mateřskou, protože se ti bude krátit - bude jen 22 týdnů od porodu, takže nejhorší kombinace je odejít na mateřkou později a porodit dřív. To bych se spíš zkusila domluvit se zaměstnavatelem, jestli ti nemůže dát v říjnu prémie a pak tam chodit zadarmo.

cermij
autor
19. srp 2013

@j.a.n.i děkuji za info. Asi to uděláme nějak s tím zaměstnavatelem. Děkuji moc 😉 bude to o domluvě nějak nu.

maladama
19. srp 2013

@j.a.n.i když porodíš dřív, tak o to se mateřská nekrátí - rozhodně tedy ne o tu část, o kterou jsi porodila dřív. Krátí se v případě, že se nastoupí později, než je termín porodu mínus 6 týdnů - takže když nastoupí na MD o 2 týdny později a porodí o 3 týdny dřív, tedy týden po nástupu na MD, tak bude mít nárok na ten 1 týden před porodem a (28 mínus ten jeden vyčerpaný mínus ty dva, o které nastoupila později), tedy 25 týdnů po porodu.

A ještě ten zákon je tak blbě formulovaný, že nevím, jestli je k tomu judikatura, ale to ustanovení

(3) Vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, přísluší mateřská dovolená ode dne jejího nástupu až do uplynutí doby stanovené v odstavci 1. Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů z jiného důvodu, přísluší jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22 týdnů, popřípadě 31 týdnů, jde-li o zaměstnankyni, která porodila zároveň 2 nebo více dětí.

by se dalo vykládat i tak, že pokud porod nastal před termínem, tak má stejně nárok na těch 28 týdnů, i kdyby byla nastoupila později.

maladama
19. srp 2013

@cermij případně jde ještě sepsat dohoda o provedení práce/dohoda o pracovní činnosti na pokrytí toho období, pokud se do smlouvy napíše jiná pracovní náplň, než jakou jsi vykonávala na původní smlouvu.

j.a.n.i
19. srp 2013

@maladama Právě, že je to formulované tak blbě, tak může dojít i k výkladu (a věřím tomu, že jsou schopni ho na OSSZ použít a pak je otázka, zda se s nima bude člověk hádat), že se to krátí i o ty z důvodu předčasného porodu... protože nastoupila později z jiného důvodu, ale jestli je k tomu oficiální výklad to taky nevím.

j.a.n.i
19. srp 2013

@maladama Jinak tedy "logicky správný" mi taky přijde ten tvůj výklad, že by se to mělo krátit jen o to, o kolik nastoupí člověk úmyslně později, ale jestli to tak je, to netuším.

kristyn.g
7. dub 2018

Holky jak to je jsem v praci kratce a na mateřskou by mi vznikl narok v 35tt, myslite ze kdyz nechám dovolenou na konec nebo pripadne bych byla na neschopence ze to pujde zažádat o ppm par tydnu pred porodem ?

paulie
7. dub 2018

Nastoupit můžete, kdy chcete, ale zákon říká, že byste měla nastoupit 8-6 týdnů před předpokládaným termínem porodu (nebo také 56-42dní před). Pokud nastoupíte později, tj.4t před předpokl.termínem porodu, bude se Vám PPM počítat, jako kdybyste nastoupila nejpozději 6t před předpokl.termínem porodu...
Předčasný porod se posuzuje jinak - tam se může stát, že jste např. ještě nenastoupila na PPM a bude se Vám to počítat ode dne porodu (28t nebo 37t - dle počtu dětí 🙂 ).
Těch 22t se používá především v případech, kdy dítě převezme po 6nedělí otec (a matka se vrací do práce) nebo při převzetí dítěte do péče (např. rozhodnutím soudu).

kristyn.g
7. dub 2018

@paulie pokud se mi to zkrátí to mi nevadi lepsi nez nic 🙂

paulie
7. dub 2018

@kristyn.g jestli řešíte těch 270dní pojištění, tak tým se počítají ze dvou let před nástupem na PPM, ne jen ze současné práce 😉

kristyn.g
8. dub 2018

@paulie je to moje první práce za dva roky ☹

lachtanice86
8. dub 2018

@kristyn.g a ses ji jistá že ti těch 270 dnu nedá do těch 6tydnu

kristyn.g
8. dub 2018

@paulie jo už jsem to pochopila, asi nezbyde než u doktorky říci datum menstruace o týden později ☹ nevychází mi to o 5 dní jsem počítala. ten termín porodu bere sociálka podle čeho, utz nebo menstruace, a ten termín se v průběhu nějak mění nebo je od začátku daný? Děkuji moc

marii90
8. dub 2018

Ja nastupovala 16.2., ale protoze za me prisel zastup prilis pozde, chodila jsem novou posilu zaucovat jeste v breznu. Udelali to jako doplatek mzdy a normalne mi to poslali na ucet 😊

kristyn.g
8. dub 2018

@lachtanice86 nastoupila jsem 14.2. a datum poslední ms by asi (-+den) 14.3 ☹ těhotenství mi kalkulačka ukázala trvá 280dní a odpracovala jsem 28dní před termínem poslední ms... dohromady tedy 308, od toho odečtu 6týdnů a vyjde mi 266dní - mám mít 270 alespoň ☹

paulie
8. dub 2018

@kristyn.g termín předpokládaného data porodu píše lékař na Žádost o PPM...
Zkuste si to v klidu ještě jednou propočítat, aby těch 270 pojištění vycházelo nejlépe na den před nástupem na PPM, tj. nejpozději na den před šestým týdnem před předpokl.termínem porodu (=na 43.den před předpokl.termínem porodu). Držím palce!

kristyn.g
8. dub 2018

@paulie děkuji moc, hlavně když bude vše v pořádku! 🙂

barunka1985
8. dub 2018

Kamarádka pracovala az do poslední chvíle. V práci ji dali jinou smlouvu po dobu mateřský