Muž na mateřské - jak je to prvních šest týdnů s vyplácením PPM?

legelata
3. črc 2017

Ahoj holky,
jsem OSVČ a na mateřskou půjde manžel, který je zaměstnanec. Činnost nemůžu formálně přerušit. Není mi jasné, když muž může nastoupit na mateřskou až šest týdnů po porodu, tak jak je to s PPM těch prvních šest týdnů - předpokládám, že nic nedostaneme a na mateřské vlastně nebude nikdo nebo je to jinak? 😨

jajulin
3. črc 2017

Ty muzes pobirat rodicak. Ten se pak stopne a manzel nastoupi na MD.

legelata
autor
3. črc 2017

@jajulin Aha, tak to je super. Díky! Teprve sbírám informace, bude to asi trochu větší papírování, než obvykle 🙂

legelata
autor
3. črc 2017

@jajulin A pokud se v tom vyznáš, myslíš, že by byl tedy problém nastoupit na ten rodičák uplně až po té mateřské? Že by bylo méně papírování. Těch šest týdnů už je asi fuk.

eva201106
3. črc 2017

pokud si platíš dobrovolné nemocenské, tak nastoupíš normálně 6-8 týdnů před + šestinedělí, pak se dá přepsat na manžela. Pokud na mateřskou nemáš nárok, tak ode dne porodu lze rodičák na tebe a po šestinedělí přerušit (to se řeší na pracáku) a napsat mateřskou na manžela (to se řeší na sociálce)

legelata
autor
3. črc 2017

@eva201106 No to je právě ono. Já sice nárok na mateřskou mám jako OSVČ, odvody platím, jenže já nemůžu přerušit činnost. Není osoba, která by to za mě oficiálně mohla přebrat, i když třeba omezim činnost v reálu na minimum :( Čili na ní podle mě nastoupit nemůžu.

jajulin
3. črc 2017

@legelata urcite neni problem zacit pobirat RP az po skonceni manzelovy materske. Jestli jsem to dobre pochopila, tak zivnost neprerusis, tudiz pojisteni budes odvadet.

legelata
autor
3. črc 2017

@jajulin Ano, přesně tak. Díky za radu.

eva201106
3. črc 2017

@legelata myslim, ze neni nutne vylozene prerusovat, jen by se nemela v tu dobu materske cinnost vykonavat. A taky oficialne neprerusuju, jen v tu dobu uz jsem nepracovala ani ted nebudu, ale jinak podnikani bezi dal. Ale je fakt, ze si po celou dobu tim padem i platim odvody

legelata
autor
3. črc 2017

@eva201106 Rozumim no, tak je otazka, zda pak treba muze clovek prijimat penize za faktury od klientu. Odvody se pak stejne pocitaji za rocni vydelek, takze to je asi jedno...zalohy take platim.

eva201106
3. črc 2017

@legelata me treba chodi faktury zaplacene se zpozdenim, takze ano, prijimam penize i behem materske. Ale nevystavuju v tu dobu nove