Může dostat přítel mateřskou a zároveň pracovat?

taxikasim
16. kvě 2018

Ahoj holky, doneslo se ke mě, že prý si muže chlap vyřídit mateřskou a přitom i pracovat, máte některá zkušenost s tímto? Já nemám oddělaný rok v práci, takže nemám nárok na mateřskou. Před porodem budu mít jen 3 měsíce oddělané. Nebo máte nějaký tip?

fifina86
16. kvě 2018

Musel by dostat novou pracovni smlouvu,kde je jina pracovni napln nez dela nyni.

xleli
16. kvě 2018

Manžel byl na mateřské a přitom pracoval. Musela jsem mu syna písemně předat do jeho péče (jsme manželé žijící v jedné domácnosti). V práci mu dali smlouvu na "jinou pozici", nebo musí změnit zaměstnavatele. Na úřadech to ale bylo šílené vyřizování...

barchen
16. kvě 2018

@taxikasim Ano jde to. Ale je to pro zaměstnavatele velice nevýhodné a většinou to nepovolí, protože na jednoho zaměstnance mají dvě smlouvy, kde na jednu čerpá PPM a tu práci vlastně nemůže vykonávat a musí dělat něco jiného. A také kontroly ze sociálky si na tom dávají záležet aby zaměstnavatele a zaměstnance co má takový status dostatečně často kontrolovali.

lida9
16. kvě 2018

ano manzel to tak mel... jen musel bud a) u stejneho zamestnavatele vykonavat jinou praci na jinou smlouvu nebo b) pracovat u jineho zamestnavatele

matire
Autor odpověď smazal
Zobraz
matire
Autor odpověď smazal
Zobraz
rkathinka
16. kvě 2018

@matire My to tak měli a pokud vím, tak žádná kontrola u nich v práci nebyla. Takže asi ty kontroly taky nebudou až tak horký.

barchen
16. kvě 2018

@matire Např. do očí bijící způsob je ten, že otec zůstane na PPM. Zaměstnavatel mu udělá novou smlouvu na HPP. Ten otec bude denně nebo většinu času fyzicky v práci bez ohledu na to, že bude vykonávat jinou činnost. Jak tedy může být na PPM a starat se o dítě, když je pořád v práci? Ano, fyzicky je tam matka, jenomže ona mu úředně odevzdala dítě do péče, takže pro úřady je dítě v péči otce. Tohle se dá praktikovat u pozic, kde otec může většinu času pracovat z domova, takže administrativa, programování, vývoj v IT, nebo cokoliv, co dělá na dálku. Ale u pozice, kde je nutná denní přítomnost na pracovišti je to těžko obhajitelné.

lida9
16. kvě 2018

@barchen no ale nam toto reseni bylo receno primo na socialce, at to takto udelame a ze otec muze jit do prace, kdyby to byl takovy problem nebo nelegalni, tak by nam to snad neradili ne?

barchen
16. kvě 2018

@lida9 Ale ono to není nelegální, tam je všechno podle zákona 🙂. Rodiče jsou ti, co s tím mají nejméně problémů. Zaměstnavatel je ten, co může být postižený za všechno. Proto do toho žádný zaměstnavatel jít nechce. Vysvětlovat a obhajovat, proč mám toho zaměstnance v práci. Proč dělá to co dělá a jestli to doopravdy není podobná práce, dokladovat, co vlastně dělá. Věnovat čas a energii tomu aktivnímu úředníkovi ze sociálky...na to nemá nikdo čas, energii ani nervy. Píšu pouze z vlastní zkušenosti vedoucího, kde zaměstnanec něco takového požadoval.

matire
Autor odpověď smazal
Zobraz
barchen
16. kvě 2018

@matire Ale samozřejmě, tu možnost máme. Jenom na to není zákonný nárok a zaměstnavatel jednoduše nemusí vyhovět ani s tím souhlasit. Pokud víš, že je manžel pro zaměstnavatele nepostradatelný a vyhoví vám, tak máte vyhráno a kromě úřední byrokracie nemusíš nic řešit 🙂

xleli
17. kvě 2018

@matire U mě to bylo ještě zkomplikované tím, že jsem předčasně ukončovala rodičák na první dítě (protože se narodilo druhé). Na šestinedělí jsem nastoupila na rodičák (musíš). Po šestinedělí nastoupil manžel na mateřskou (co si vzpomínám, tak potřeboval "Ověřené předání do péče" a "Žádost o PPM při převzetí do péče" a možná i rodný list dítěte a příjem od zaměstnavatele pro výpočet mateřské - už si to přesně nepamatuji. Ještě si rozmysli co bude "zatím s tebou"... Já měla přerušený ŽL a registrovala se na ÚP (doufám že poprvé a naposled 😀). Manžel pracoval na dohodu o provedení práce, od dalšího roku na novou dohodu o provedení práce a zbytek na dohodu o pracovní činnosti. Kontrola k nim nepřišla (ale na to bych se nespoléhala). Při vyřizování záleží na přístupu konkrétní pobočky úřadu (manžel spadá pracovištěm pod jiné město - bez problémů ještě mu radili jak kde co; město kde jsem vyřizovala já - uffff...). Přeju Ti pevné nervy a ať to klapne🙂

matire
Autor odpověď smazal
Zobraz
matire
Autor odpověď smazal
Zobraz
xleli
13. čer 2018

@matire Po manželově mateřské podáš novou žádost o RP. To šlo hladce. Nejsem si jistá, jestli v šestinedělí můžeš pečovat o starší dítě. Po dobu manželovi mateřské o starší dítě pečovat můžeš, ale zadarmo... Taky jsem měla pocit, že to moc řeším 😀.