Nechci jít na mateřskou. Na co mám nárok?

2. dub 2020

Ahojky, za měsíc mám rodit, na mateřskou jít nechci osobní důvod...mám jít třeba týden před porodem na neschopenku? A jak je to s přidavkami? Budu na ně mít nárok? Hledala jsem na internetu, a moc moudrá z toho nejsem. Ještě mě napadá můžu zavolat na úřad práce a poradit se tam? Díky

emamaira
2. dub 2020

Na neschopenku jít můžeš podle tvého stavu kdykoli. Máš nárok na rodičovský příspěvek ode dne porodu, ve výši, kterou si určis. Přídavky závisí na tvém příjmu, to samé porodne.

takyjedna
2. dub 2020

https://www.epravo.cz/top/clanky/povinne-na-mat... Nikdo ti nastup na materskou s pistolí u hlavy nutit nemuze, ale jestli na ni mas narok, tak bys musela byt uplne pitoma si zadelavat na hromadu potizi kolem. Pokud mas maly plat - malou materskou, muzes si na uradu prace zazadat o prispevek k materske. Jestli chces honit karieru i den po porodu a dite dat na hlídání, tak taky muzes. Musi ti ale v praci, ze ktere by jsi na materskou,,odesla" zmenit prac. smlouvu na jiny vykon prace, nez je ten současný.

autor
2. dub 2020

@takyjedna a je někde píšu že se o své dítě nechci starát a dát ho chuve? Ja jenom nechci jít na mateřskou, je to moje osobní věc, do které ty nic není.

autor
2. dub 2020

@emamaira díky za info

alassel
2. dub 2020

Proc nezvednes telefon a nezavolas si na urad?!

takyjedna
2. dub 2020

Vzdyt me to je úplně fuk, jenom jsem ti chtela sdelit, ze nevybrat si materskou je kardinalni pitomost. Nic vic.

barussska1
2. dub 2020

Ahoj myslím že pokud máš nárok na mateřskou tak jí asi budeš muset vybrat. Protože já nárok neměla abych mohla čerpat hned rodičovský příspěvek musela jsem jít potvrzení s ČSSZ o tom že mi nevznikl nárok na dávku. Ale určitě si to o věř na ČSS s nebo na pracáku. Pokud by ti vycházela mateřská malá, tak lze požadovat bez doložení příjmu do placení do 10 000 / měsíc. Ten doplatek by jsi bral z rodičovského příspěvku

autor
2. dub 2020

@takyjedna vzhledem k tomu že neznáš můj život, a důvod proč jsem se tak rozhodla. Je ot tebe opravdu hloupé psát takové komentáře.

j.a.n.i
2. dub 2020

Ne, nemuzes jit na neschopenku, pokud mas narok na materskou. Muzes pracovat az do porodu nebo si vzit dovolenou.

j.a.n.i
2. dub 2020

Zato ty jsi uzasna, na neco se ptas, ani se pod to neumis podepsat a jeste si prijemna jak kudla v zadech.

autor
2. dub 2020

@j.a.n.i 😂😂😂😅,Díky mooooc si mě pobavila 😄

j.a.n.i
2. dub 2020

@emamaira to tedy nemuze jit na neschopenku kdykoliv, pokud ma narok na ppm, tak ji nemocenskou musi gynekolog ukoncit nejpozdeji 6 tydnu pred terminem porodu.

j.a.n.i
2. dub 2020

Když te pobavi, ze se chovas jako pitomec...

autor
2. dub 2020

@j.a.n.i 😅😂🤣🤣😅😄😃. Ještě jednou díky, takový chytrý pipky co o mě vědí prd. Mě vždy dokážou pobavit

j.a.n.i
2. dub 2020

Jojo, jen vsem ukaz, jak si hloupoucka.

autor
2. dub 2020

@j.a.n.i ty musíš mít opravdu hrozný život, jasně že to nepřiznáš. Ale takový chytrý pipky, kteří se bezdůvodně naváží do lidich ja znám. A necháva mě to chladnou, takže si klidně napiš že jsem největší blbec na světě. Aspoň se pořádně pobavim.

j.a.n.i
2. dub 2020

Hezky ses ohodnotila, ty ses totiz ta, kdo se tu navazi do ostatnich.

krtikkrtovaty
2. dub 2020

@j.a.n.i Takovýmhle není pomoci.
Hlavně, že na mateřskou nechce, ale přídavky nebo nemocenskou to jo... 😏

autor
2. dub 2020

@j.a.n.i s takovým člověkem jako ste nemá cenu ani mluvit. Ja jsem ty první nenapsala, ja ne.

autor
2. dub 2020

@krtikkrtovaty a není to snad moje věc? Ja prakticky celý život pracuju, a znám případy kdy jsou ženské s dětmi doma na zatku ( myslím hlavně těmi většími kteří chodí do školy a na kroužky). Jejich chlap je živí, v tom horším případě je živí stát. Je to každého osobní věc, to je jasné. Toť můj názor. A pokud ty můj postoj vadí tak jako-
@j.a.n.i . Tak se moc omlouvám, že se chci o své dítě starát svými penězi. Což se bohužel o hodně žen říct nedá

tulikiss
2. dub 2020

tak ten byl dobrej...chci se o dite postarat svymi penezi a proto se ptam jestli muzu jit na neschopenku a jak je to s pridavkama 😀 😀

miba10
2. dub 2020

Pokud se ti nelíbí názor ostatních, tak sem nepiš. Je to jak píšou holky. Pokud máš nárok na mateřskou, nemáš nárok na žádné příspěvky.
Neznam tvé pohnutky k rozhodnutí, ani nevím kolik máš dětí a upřímně mi to je někde kde slunce nesvítí,ale jen si tak říkám (není to otázka na tebe), co ženskou potažmo mámu vede k tomu, aby místo aby se starala o svoje dítě, které miluje. To miminko, tě bude potřebovat ze všeho nejvíc.
Nechápu jak se můžeš navážet do maminek, co se doma starají o děti. To zase si trochu přestřelila a neznáš jejich pohnutky, k jejich rozhodnutí. Ono být na mateřský opravdu není o sezení na prdeli jak si myslíš. Ale někdo kdo chce odložit prcka, aby vydělával, takže ho vyměnil za peníze, to asi taky nepochopí.
Stále opakujes, že nikdo nevíme co tě k tomu vede a že tě neznáme a takové ty řeči. Ale tak buď to napiš celé a rovnou, nebo se smir i s negativními názory nebo sem prostě nepiš.

drep
2. dub 2020

@tulikiss a na to přijde univerzální moudro, že přece platila zdravotní a sociální, takže teď má právo čerpat.
Já samozřejmě jsem schopná pochopit osvč, která bude mít mateřskou směšně nízkou a zároveň potřebuje fakturovat a nechce s tím čekat půl roku. Ale podle hrubek (nejlepší je zatek! 😂) to asi úspěšná osvč nebude

mataharyy
2. dub 2020

Ta "pipka s hrozným životem" ( @j.a.n.i ) ti tu může poradit asi nejvíce a její život ti může být u někde.
Pokud se chceš starat o dítě z vlastních peněz, je tvůj dotaz "na co mám nárok" poněkud komický a v rozporu s tím co píšeš.
Ale pro tvou informaci, ne na neschopenku nárok nemáš, jak již zaznělo výše, stejně tak zaznělo že přídavky, porodné a případně další dávky jsou závislé od příjmů všech posuzovaných osob. A pokud chceš brát rodičák dnem porodu, tak o něj budeš muset požádat, ale pokud ti vznikl nárok na PPM, tak ti ho budou vyplácet pravděpodobně až po "vyčerpání" a to že jej nečerpáš je tvůj problém, takže nebudeš mít cca 22 týdnů po porodu nárok... Další věc je že výklad zákona je poněkud sporný a je dost možné že ti minimálně v šestinedělí (rozumíme šest týdnů po porodu), nebude umožněno pracovat vůbec, ale jak jsem řekla výklad v tomto směru se různí, proto je na místě se spojit přímo s ČSSZ (nebo lépe s konkrétním pracovištěm které by mělo dávku vyplácet), jestli jim to vadit bude či nikoliv a pak se domluvit se zaměstnavatelem, protože tam je vysoké riziko ohrožení zdraví a ne každý kvůli tvému rozhodnutí bude ochotný dát hlavu na špalek...

mataharyy
2. dub 2020

A další věc je, že pokud jsi osvč a nárok na PPM ti plyne, tak máš smůlu i když si o PPM nezažádáš, tak po dobu oněch 28 týdnů, případě 22 týdů pokud bys ne/nastupovala dnem porodu nemůžeš osobně činnost vykonávat, v takovém případě se to řeší osobou spolupracující, nebo v případě že máš zaměstnance, tak ty pracovat nemůžeš, ale můžeš stále fakturovat, protože práci osobně nevykonáváš.

veronikav31
2. dub 2020

na mateřskou,potažmo na rodičovskou nastupuješ 6-8 týdnů před porodem, i když půjdeš na nemocenskou, doktor ti ji nejpozději 6 týdnů před TP ukončí a automaticky nastupuješ na mateřskou,pokud na ni máš nárok nebo na rodičovskou. Při mateřské pracovat nesmíš, po nástupu na rodičovskou dovolenou již ano.

drep
2. dub 2020

@veronikav31 při mateřské pracovat smíš, jen na stejnou smlouvu, ze které plyne nárok na ppm. Sama jsem pracovala na dpč na administrativu během mateřské, hpp mám na léčebně preventivní péči.

drep
2. dub 2020

@drep mělo tam být “jen NE na stejnou smlouvu, ze které...”

penelopaw
2. dub 2020

Autorko: Nedošlo tu k nedorozumění mezi pojmy "mateřská" a "rodičovská"? Ono se to často zaměňuje, takže i maminky, které nechtějí zůstávat doma (až do 4 let věku dítěte), hovoří o mateřské, ale z hlediska pojmů jde o rodičovskou. Nejsem si jistá, zda mateřskou jde odmítnout. Nastupuje se na ni 6-8 týdnů před porodem, čerpá se tuším cca půl roku. Za předpokladu, že na ni máš nárok (jsi zaměstnanec, máš odpracovaný nějaký počet dní apod.). Po tom půl roce se můžeš vrátit do práce nebo nastoupit na rodičovskou. Během mateřské i rodičovské dovolené můžeš pracovat, i u stávajícího zaměstnavatele, ale nesmí to být na původní pracovní smlouvu. Co se rodičovské týče, tak tu čerpat nemusíš, nastoupíš normálně do práce. Ale nárok na rodičovský příspěvek nástupem do práce nezaniká. (Omlouvám se za zjednodušení, někdo jiný by to asi dovedl vysvětlit líp jak já.)

jako_mala_holka
2. dub 2020

Holky, nechci nic rikat, ale mam podezreni, ze si zase nekdo (nekdo urcity) jen dela srandu... to to tady nikdo nehlida?