icon

Může učitelka ZŠ odejít na MD v srpnu, když rodí v září?

lidous
7. led 2016

V červenci tak ještě pobírat normální plat a v srpnu též za červenec jako každý normální rok a mateřskou čerpat až po prázdninách? Četla jsem, že se to tam pak nějak týdnově krátí, ale finančně snad ne. Děkuji 🙂

lavita
7. led 2016

já jsem rodila taky v září a šla jsem normálně, na sociálce mi řekli že jinak to nejde. jsem taky učitelka

mmiicchhaaeellaa
7. led 2016

Já si myslím, že ne. Stejně pak člověk může dostat proplacenou dovolenou. Kamarádka to tak měla. Je pravda, že už je to 2 roky, ale to se myslím nic nezměnilo.

xpila
7. led 2016

Jo, klidně nastoupit později můžeš, ale o to budeš mít mateřskou kratší a tím i menší peníze. Na mateřskou se prostě musí nastoupit mezi 8.-6. týdnem před TP.

jitavrtule
7. led 2016

Nastoupit můžeš později, ale finančně se ti pokrátí - protože PO porodu už smíš čerpat pouze 22 týdnů PPM z celkových 28, na které máš nárok. Pokud nastoupíš 4 týdny před porodem, zbytečně necháš propadnout 2 týdny a jim odpovídající peníze. Logiku spíš má nastoupit těch 6 týdnů před termínem a vyčerpat to celé jak týdnově, tak finančně (6 týdnů před porodem, 22 týdnů po porodu).
Jediné, kde se může vyplatit nastoupit na MD později, jsou pozice s opravdu hodně vysokými příjmy -což předpokládám (vzhledem k práci ve školství) asi nebude tvůj případ.