Může učitelka ZŠ odejít na MD v srpnu, když rodí v září?
V červenci tak ještě pobírat normální plat a v srpnu též za červenec jako každý normální rok a mateřskou čerpat až po prázdninách? Četla jsem, že se to tam pak nějak týdnově krátí, ale finančně snad ne. Děkuji 🙂
Já si myslím, že ne. Stejně pak člověk může dostat proplacenou dovolenou. Kamarádka to tak měla. Je pravda, že už je to 2 roky, ale to se myslím nic nezměnilo.
Jo, klidně nastoupit později můžeš, ale o to budeš mít mateřskou kratší a tím i menší peníze. Na mateřskou se prostě musí nastoupit mezi 8.-6. týdnem před TP.
Nastoupit můžeš později, ale finančně se ti pokrátí - protože PO porodu už smíš čerpat pouze 22 týdnů PPM z celkových 28, na které máš nárok. Pokud nastoupíš 4 týdny před porodem, zbytečně necháš propadnout 2 týdny a jim odpovídající peníze. Logiku spíš má nastoupit těch 6 týdnů před termínem a vyčerpat to celé jak týdnově, tak finančně (6 týdnů před porodem, 22 týdnů po porodu).
Jediné, kde se může vyplatit nastoupit na MD později, jsou pozice s opravdu hodně vysokými příjmy -což předpokládám (vzhledem k práci ve školství) asi nebude tvůj případ.

já jsem rodila taky v září a šla jsem normálně, na sociálce mi řekli že jinak to nejde. jsem taky učitelka