icon

Můžu kvůli těhotenství zkrátit RD a jít rovnou na PN?

l.u.c.i.e
26. srp 2012

Holky, kdybych zjistila, že jsem těhotná, mohla bych si o půl roku zkrátit délku rodičovské dovolené a pak jít rovnou na nemocenskou než nastoupím znova na mateřskou?

j.a.n.i
26. srp 2012

Tvůj zaměstnavatel by byl blázen, kdyby ti to schválil... a dřívější ukončení rodičovské dovolené ti schválit musí, to mu nestačí oznámit.

saricat
29. srp 2012

Ja bych pripojila otazku... jak to je, kdyz je clovek na MD a otehotni... musi nastoupit RD, nebo muze PN? A skutecne je to vyhodnejsi? Vzdyt by kvuli tomu musela byt nizsi druha materska...
Jinak co vim o RD, tak se zamestnavateli hlasi delka, jak dlouho chce clovek cerpat a on to musi vzdy schvalit, muze se mu to klidne prodluzovat po mesici, ale jak jednou reknes dva roky, tak se zkracenim souhlasit nemusi.

sarri
29. srp 2012

Při vzniku pracovní neschopnosti v době čerpání rodičovské dovolené nemocenské nenáleží.

ojo
29. srp 2012

Souhlas s j.a.n.i

Nicméně toto řešila moje kamarádka asi před 3 týdny, ta ale měla nahlášenou RD u zaměstnavatele na 2 roky (dítku budou v září 2roky), je znovu těhu, takže chce pak jít také na PN, takže zaměstnavatel jí vyhověl, RD byla nahlášená na 2 roky, takže ukončuje a hned druhý den nastupuje na PN, ta už bude samozřejmě placená, peníze se jí počítat budou z průměru před první MD a následná druhá MD bude stejná jako první...

jak napsala jani, tvůj zaměstnavatel by byl blázen, páč první 3 týdny platí on ze svého, no zkusit to můžeš, ale musí ti ji schválit, aby ti PN k něčemu byla...

saricat...no být na MD (což trvá 28týdnů při 1 dítku) během ní otěhotnět a po ní přejít na PN? proč ne, když se to tak sejde 😀 nenahlásila by jsi u zam. RD, ale rovnou nastoupila na PN a následně další MD...v té době by jsi dostávala jak rodičovský příspěvek tak i nemocenské, toto ze své zkušenosti můžu i potvrdit 😉 a druhá mateřkská nesmí být nižší než první, když se naní nastoupí do 4 let věku dítěte (u stejného zaměstnavatele) může být akorát tak vyšší 🙂

adela27
3. lis 2012

Ahojky holky.. prosím můžete mi nějak poradit?

Jsem na rodičovské dovoloené - tříleté
malé budou 2 roky v lednu 2013
pokud vše dobře dopadne, měla bych v srpnu 2013 přivést na svět svého druhého potomka, tudíž malé v té době bude 2,5 roku

teď má otázka - dá se nějak zkrátit rodičovská dovolená na dva roky? Musela bych ale buď nastoupit do zaměstnání a nebo naszoupit na PN. Byla PN vyšší jako rodičák - 7600,- Kč? Asi by mi to musel propočíta zaměstnavatel že? Jenže jít tam kvůli tomu abych se mohla rozhodnout, no nevím, je to tam u nás dost velká drbárna ☹.

Poradíte mi někdo? Moc děkuji.