Na jakou nejmenší dobu jde mateřská dovolená?

kiki4491
22. únor 2013

Ahoj holky,chtěla bych se zeptat,na jakou nejmenší dobu jde mateřska dovolena? a když budu na pracaku budu dostavat i penize z pracaku nebo jen mateřskou od statu? Děkují.

berenika39
22. únor 2013

google? 😉
Mateřská dovolená se podle § 195 odst. 1 zákoníku práce poskytuje v souvislosti s porodem a péčí o narozené dítě a přísluší zaměstnankyni po dobu 28 týdnů (při narození 2 a více dětí 37 týdnů). Zaměstnankyně nastupuje na mateřskou dovolenou zpravidla od počátku šestého týdne před očekávaným termínem porodu, nejdříve však od počátku osmého týdne před tímto datem.

Podle zákoníku práce dále platí, že před narozením dítěte můžete vyčerpat méně než 6 týdnů mateřské dovolené, popřípadě před narozením dítěte nenastoupit na mateřskou vůbec. Jestliže pak před porodem vyčerpáte méně než 6 týdnů z důvodu, že porod nastal dříve, než určil lékař, je mateřská dovolená zachována v plném rozsahu 28 týdnů (počítáno ode dne nástupu na mateřskou dovolenou). Pokud by však k vyčerpání méně než 6 týdnů došlo z jiných důvodů (např. proto, že budete mít zájem co nejdéle pracovat), náleží ode dne porodu mateřská dovolená pouze v rozsahu 22 týdnů, a to bez ohledu na to, zda před porodem byla nějaká mateřská dovolená čerpána nebo nikoliv.

Podle ustanovení § 195 odst. 5 zákoníku práce nesmí být mateřská dovolená v souvislosti s porodem nikdy kratší než 14 týdnů a navíc nikdy nemůže skončit ani být přerušena před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu. Oba dva tyto požadavky musí být vždy splněny. Nabízí se tedy několik variant. Např. pokud byste před očekávaným datem porodu na mateřskou dovolenou nenastoupila vůbec, musela byste na mateřské dovolené být nejméně 14 týdnů po porodu. Pokud byste před porodem strávila na mateřské 6 týdnů, mohla byste po narození dítěte mateřskou dovolenou ukončit nejdříve po 8 týdnech, atd.

Z uvedeného vyplývá, že minimální doba trvání mateřské dovolené po porodu je vždy 6 týdnů, přičemž konkrétní minimální doba vždy záleží na tom, zda, resp. jak dlouho byla mateřská dovolená čerpána před porodem.

anina32
23. únor 2013

Jenom dodám že není možné pobírat zároveň mateřskou a podporu v nezaměstnanosti. A pokud jsi nezaměstnaná, tak s největší pravděpodobností nebudeš mít na mateřskou ani nárok. Záleží jak dlouho si pracovala předtím.

veri25
23. únor 2013

já jsem v době kdy jsem nastupovala na mateřskou neměla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jelikož tam kde jsem byla zaměstnaná, tak firma šla do konkurzu a firma zanikla, takže jsem dostala výpověď, ikdyž jsem předtím měla odpracováno těch nějako 270dní, nebo kolik to má být, tak jsem rovnou automaticky přešla na rodičovský příspěvek a jelikož ani mě ani příteli nešel doložit denní vyměřovací základ, automaticky mě to nastavily na 4 roky...ale nejlepší je si zajít na příslušný úřad a zeptat se tam 🙂