Sjednání hypotéky během mateřské dovolené. Zkušenost?

anet_98
24. lis 2020

Ahoj holky,
Chci se zeptat, jsem druhým měsícem na mateřské dovolené a od poloviny dubna přecházím na rodičovskou.
Chtěla bych se zeptat, zda jste v tomto období někdo řešil hypotéku a zda vám ji banka poskytla popřípadě jaká banka a za jakých podmínek?

ondul
24. lis 2020

A to si ji chceš brát sama nebo s manželem/partnerem. To je velký rozdíl.
My jsme si brali s manželem, můj "příjem" tj. rodičák prakticky nebrali v úvahu.

rybkaryb
24. lis 2020

My to resime ted, jsou ochotni uznat z matersky nejakych 7000 (hypotecka) ale rodicak uz nejak neberou (ale pokud to vyridime pri matersky tak je to ani nezajima, ze pak bude rodicak).

sajul
24. lis 2020

Nám teď říkal finanční poradce, že Raifansen bank (nebo jak se to píše) započítává do příjmu i rodičák.

orisek56
24. lis 2020

Jak která banka. My zatím neřešili detaily. Ale nám poradkyně tvrdila, že u některých započítávají i rodicak

anet_98
autor
24. lis 2020

@ondul přítel má bohužel nějaké půjčky, aby dostal mámu z problémů, tak se s bratrem zadluzili a tudíž si on půjčku vzít nemůže. Každopádně bych si hypotéku vzala já na sebe, jelikož mám stavební spoření a popřípadě bych ho do toho zapojila, ale raději bych, abych to mohla mít jen na sebe (pokud by to šlo).

ondul
24. lis 2020

Tak to bych se vsadila, že ti hypotéku nikdo nedá, jen za rodičák. Bohužel. Však z čeho by si ji chtěla splácet?

anet_98
autor
24. lis 2020

@rybkaryb a budou chtít ode mě nějaké potvrzení o příjmu ze zaměstnání nebo ze socialky kolik mám ppm?

anet_98
autor
24. lis 2020

@ondul já teď do března pobírám ppm 25tis a pak by se to platilo od přítele. S tím že nechci nějakou velkou částku. Chci se vejít do 1,3 milionů.

ondul
24. lis 2020

@anet_98 ale když si hypotéku nebereš s přítelem, tak oni přece na finance přítele neberou zřetel. To opravdu není reálný.

anet_98
autor
24. lis 2020

@ondul škoda, děkuju moc za informace 😔

mar8
24. lis 2020

@anet_98 tak pokud jsi na mateřské, na hypotéku bohužel nedosáhneš, většinou se bere jen příjem 7000,-

rybkaryb
24. lis 2020

@anet_98 jo, chteli by potvrzeni, ale bohuzel opravdu ti to jen na tvoje prijmy=rodicak nedaji. Zkusit muzete jestli by to klaplo pri zapocteni pritele, ten dolozi taky prijem od zamestnavatele a co dal plati a oni vam udelaji vypocet, uvidis, treba to v ty kombinaci obou vyjde. Na 1,5mil mame na 28let splatku 5840kc.

petrazelhoty
24. lis 2020

@anet_98
Urcite bych zkusila primo banku nebo fin. poradce. Nemyslim si, ze je to uplne nerealne. Castka, kterou uvadis, je v dnesni dobe v podstate “nic”. U me byla situace sice jina, ale dostala jsem hypo jen na zaklade pohybu na ucte. Jukni do bankovnictvi, jestli tam nemas nejake predschvalene uvery a v jake vysi😉

marketa_sob
25. lis 2020

Paradoxně je pro banku lepší příjem rodicak, nez mateřská (i když je mateřská vyšší). My řešili v době, kdy se mi právě započítávala, ale s manželem. Pokud by to byl jediný příjem, tak je to dle mého nerealne, protože odečtou životní náklady a je to téměř nula...

astyna88
25. lis 2020

Máme hypotéku naruby, tzn že máme finanční strop a ne pevnou částku. Během žádosti jsem brala ppm, pak už rodicak. Vzali mu do žádosti 10tisic, celou částku. Ale hlavní je manžel, nicméně problém to není, že nevydelavas. Měli jsme finančního poradce, je s tím dost papirovani a my na to nemáme čas, sjednal nám i lepší% a podmínky (odklad splátek např)..

astyna88
25. lis 2020

@anet_98

Budou chtít od OSSZ denní vyměřovací základ a přehled, kolik ti posilali, záleží, kolik by sis chtěla půjčit, ale obávám se, že to neklapne.

levandule_k
25. lis 2020

@anet_98 Pokud má přítel půjčky, zkusila bych je refinancovat do jedné. Nevím, kdy si je bral, teď jsou úroky docela fajn. Takhle podle toho, co píšeš, to nevypadá, že ti hypo schválí, ale šikovný poradce může najít cestu 🙂

crutela
25. lis 2020

Hypotéku Vám teď nikdo nedá.

lida9
25. lis 2020

u nas pobira materskou manzel, po ni nastupuje do prace... chtel pujcku na mnohem mensi castku nez ty a nikde mu ji nedali... stejne tak po nastupu do prace jeste dalsi 3m mu ji nedaji😀 A uprimne v tvoji situaci ( pritel zadluzeny, ty bez prace s miminem ) bych na hypoteku ani nemyslela... Vzdyt se prece rozumne zamysli a dojde ti to! A to nemluvim o tom, co se stane kdyz te pritel opusti, prestane platit, onemocni a ty se stanes matka samozivitelka na rodicaku s hypotekou na krku? Uz slysim zvonit ty exekutory...

anet_98
autor
25. lis 2020

@lida9 tak přítel platí 10tis nájem + poplatky a půjčky mu celkově dělají asi 8 tisíc měsíčně. Hypotéku mu nechtějí dát kvůli těm půjckam a to má plat 30tis. Jinak já jsem zaměstnaná (mám smlouvu na dobu neurčitou a jsem jen na MD/RD) a zaměstnavatel mi možná na rodičovskou dovolenou zařídí práci z domova na částečný úvazek, ale nemám to jisté. Bylo by to stejně až od dubna. Když to tak vezmu, tak kdybych si nebyla jistá že to zvládneme, tak o hypotéce ani neuvažuji. Popřípadě kdyby mě přítel nechal, tak můžu nemovitost prodat, zaplatit hypotéku a jít bydlet k rodičům, takže exekuce by mi nehrozila 😊

lida9
25. lis 2020

@anet_98 ja pracuji jako osvc, manzel na materske, zadne pujcky nemame, manzel pred materskou stalou praci vic jak 15let, kam po materske opet nastupuje, plat vyssi nez uvadis u sveho chlapa... a stejne mu zadna banka nepujcila a nepujci dokud nebude 3m po materske v praci... takze s vasimi pomery si myslim, ze vam tez nikdo nepujci...

takyjedna
25. lis 2020

@anet_98 Moc nezalezi na tom, co ty si myslis. Nebo coby kdyby.. Nejaky mozna v dubnu práce, nebo az se dostanu do srabu, pujdu k rodicum, banku zajimat nebude. Proste nejste bonentni ani jeden. Hypoteku na rodicak ti nikdo nedá. Taky se bere v potaz, ze musis zivit dite.

somalicats
25. lis 2020

@anet_98 Tím, že přítele nemáš bonitního, tak budeš dokládat a banku budou zajímat jen Tvoje příjmy, plus se Ti to navýší kvůli dítěti. Takže si moc velké iluze nedělej - i když na to svým způsobem máte, pro banku to stačit nemusí (a dost pravděpodobně ani nebude).

levandule_k
25. lis 2020

@anet_98 Já vím, že se ti to zdá nelogické, že když platí 10 za nájem a nedostane hypo, přitom by za splátku platil stejně nebo méně. Začni tím, že si najdete kvalitního finančního poradce. Někoho, kdo dělá v oboru dýl jak 2 měsíce. Mluvíš o půjčkách, tedy předpokládám, že má 2-3 možná i více. Pokud má někdo více půjček, sloučením do jedné výrazně ušetří. V televizi na refinancování půjček běží reklamy často. Nemusím doufám psát, že banky jsou na klienty přísnější, co se týká půjčování, ale jsou levnější než nebankovní společnosti. Finanční poradce vám pomůže vytvořit si plán do budoucna.
Nebo si obejděte více bank sami, v čase se mírně mění podmínky a různé banky započítávají příjmy různě.
Pracovat na částečný úvazek při mateřské je fajn, ale dost náročné.

xcassiopea
25. lis 2020

Ahoj, nechci Tě strašit, ale při rodičovské a dvou DPP mi loni nedali ani úvěr ze stavebního spoření na 120 000. Rodičovskou neuznávají a DPP pro ně není dlouhodbý jistý příjem. Byla to buřinka.
Napadla mě varianta že pokud by zajištění nemovitostí bylo vyšší než úvěr, mohla bys do toho partnera také vzít s tím, že to "navíc" banka uhradí na jeho splátky a za nižší úrok. Jinudy cesta asi nepovede. Držím palce

malanoha
25. lis 2020

@anet_98 Predstavujes si to jako hurvinek valku. Doufam, ze te aspon omlouva mladi. Na materske/rodicovske nedostaneš sama ani pujcku na auto, natoz hypo. Driv nez hrr do staveni baraku a primou carou do pruseru byste si meli nejdriv uvedomit/vyresit nekolik veci.
1. mas vyzivovaci povinnost k diteti, o to musis mit vetsi prijmy.
2. povedena maminka by si mela svoje dluhy napsat na sebe a ne tim zatezovat syna. Nerikam nepomahat, kdyz to priteli nevadi, ale dluhova minulost se za nim potahne i po splaceni. A v bankach si toho rozhodne vsimnou a vsude mu udeli skraloup hned mezi dverma.
3. meli byste se vzit, kdyz si chcete brat takovy zavazek. Manzelstvi neni jenom car papiru, ale resi to taky majetky. Snizuje to pravdepodobnost, ze v pripade rozchodu pak jeden z vas neskončí s igelitkou na ulici.
4. jestli ten barak nema byt v nejake super lukrativni lokalite a pokud byste se rozesli, pritel prestal prispivat, tak prodej domu muze taky trvat x mesicu, mozna let. Nebo budes muset jit s cenou nizko, abys to rychle prodala, ze ti to ani hypoteku a investovane penize nezaplati. A nez se nadejes, ses po krk v takovych sr**kach, ze se z toho do smrti nevyhrabes. Azyl u rodicu te vazne nespasi.
5. s praci na rodicaku bych si to moc nelakovala na ruzovo. Kazde miminko neni spici andílek, ktere te necha pracovat a jeste to nemas jiste. To banku taky zajimat nebude.

astyna88
25. lis 2020

Autorkou, určitě zkus finančního poradce. Teď je trošku jiná doba, my bychom ji taky dříve nedostali, ale teď se žadatele posuzují jinak. My dva pracující, ale tři děti, takže po odečtení všeho by nám dali max milion. Takto budeme platit hypotéku za půlku nájmu.

Třeba to vyjde, třeba ne. Ale pocitově bych si takto hypotéku nebrala, já se ji bojím i nyní. Manžel dokonce přišel před měsícem o práci. A během týdne si našel jinou. Musel.

anet_98
autor
26. lis 2020

Děkuju vám všem za odpověď, moc si toho vážím. Chtěla jsem to vědět jen informativně a ne, že poběžím hned do banky žádat. 😅 Byl to jen nápad, ale zatím máme kde bydlet a tuhle záležitost tedy odkládám na dobu než se znovu vrátím do zaměstnání 😊 ještě jednou děkuju a mějte pěkný den.

astyna88
26. lis 2020

Je to tak daleko lepší. Ona není sranda pak prodat zatizenou nemovitost...