Na jaký příspěvek/podporu mám nárok?

paajus
15. led 2015

Ahoj holky,

po škole jsem nastoupila do práce a dostala smlouvu na dobu určitou (na jeden rok), která mi vyprší 31. května a obávám se, že mi jí kvůli těhotenství neprodlouží. Termín porodu mám 17. srpna. Jak to bude s mateřskou? Rodičovskou? Na co mám vlastně nárok a na co ne? Jak o to zažádat?

Děkuji za rady, jsem už úplně ztracená :-/

nikousek1
15. led 2015

No, je to celkem složité. Já to pochopila tak, že se počítají nemocenské pojištění za poslední 2 roky. A počítá se tam i doba studia. Takže musíš mít účast na nemocenském pojištění po dobu 270 dní. Tj. že musíš za tu dobu pracovat nebo studovat. Pokud nenasbíráš těch 270 dní, tak nárok na mateřskou mít nebudeš. Ale když píšeš, že smlouva je na rok a ty odpracuješ celý rok, tak máš víc jak 270 dní a mateřská ti náleží. Její výše se stanovuje podle redukčních hranic. To se pak poptej na OSSZ.

Pokud nebudeš mít nárok na mateřskou, tak ti náleží rodičovský příspěvek. Ten má ale nevýhodu v tom, že se vyplácí až po porodu a jeho výše je do 9. měsíců dítěte 7.600,-/měsíčně a dále pak do jeho 4 let jen 3.500,- Kč myslím. No nejsem žádný znalec a taky v tom mám bordel, protože je to celkem složitá věc. Je lepší se zeptat odborníků 🙂.

nikousek1
15. led 2015

@paajus Jo a jestli budeš žádat o mateřskou dovolenou, tak musíš jít ke svému gynekologovi, který ti vystaví tiskopis "Žádost o peněžitou pomoc v mateřství" a taky ti ho potvrdí. Ten pak odevzdáš zaměstnavateli a zaměstnavatel by ho měl odevzdat příslušné OSSZ. Jinak nechápu, co nám bude vypláceno po dobu, kdy budeme doma nezaměstnaní a mateřská nám nebude přiznána... To je teda můj případ.

xpila
15. led 2015

@paajus I kdyby ti smlouvu neprodloužili, tak budeš v ochranné lhůtě a máš nárok na PPM a následně na rodičovský příspěvek s volbou délky pobírání.
Na PPM dostaneš papír u doktora, který odneseš zaměstnavateli. Na mateřskou nastoupíš 8-6 týdnů před plánovaným termínem porodu a celkem trvá 28 týdnů. Pak si na ÚP zažádáš o rodičovský příspěvek.

paajus
autor
15. led 2015

@xpila Děkuju, jsi úplně úžasná, moc jsi mi pomohla 🙂

paajus
autor
15. led 2015

@nikousek1 Moc ti děkuji za radu 🙂 kéž bych se zeptala dřív, ušetřila bych si spoustu starostí 🙂 Ještě jednou díky, jsi poklad 🙂

nikousek1
15. led 2015

@paajus Není vůbec zač. Ale raději se poptej 🙂