Na RD s prvním dítětem, mohu na MD až den před porodem?
Ahoj, prosim mam dotaz. Jsem na dvoulete RD, synovi je ted 14 mesicu a nyni jsem v 33.tt. Mohu si nastup na PPM zvolit az napr. den pred ocekavanym porodem? Tj treba 9.5. Nebo si musim nutne vybrat mezi 8-6 tydnem pred porodem? Diky moc za odpovedi. Kazdy mi rika neco jineho...
Určitě jen přesně 6 nebo 8 týdnů 😉
No, teoreticky je možné na PPM nastoupit i dnem porodu, ale pak se krátí na 22 týdnů.
@tertery @tarra27 zákon nástup omezuje pouze v tom, že nejdřív je možné nastoupit počátkem 8 týdne před termínem. druhé omezení je maximální možná doba čerpání PPM 22 týdnů po porodu. Z čehož pak logicky plyne 6 týdnů předem jako doba, kdy se zpravidla nastupuje nejpozději, aby žena mohla vyčerpat celý PPM,na který má nárok. Ale dané to není, absolutně nikdo, ani lékař, ani zaměstnavatel, nemůže ženu nutit nastoupit na mateřskou. Je to otázka jejího svobodného rozhodnutí, kdy a jestli vůbec nastoupí.
Holky mockrat dekuji za odpovedi 🙂

@reennyy89 myslím si, já teda musela 6-8týdnem před termínem porodu....leda že by jsi ukecala doktora,aby ti termín posunul, ale nevím nevím....možná ho ukecáš na 6týdnů, ale kratší si myslím, že ti nedopadne...