icon

Nástup na mateřskou, když jsem nezaměstnaná

blessi
3. srp 2017

Zdravím všechny a prosím o radu zvláště ty, kdo byl v podobné situaci. 31.7. mi skončila smlouva v práci (měla jsem ji na dobu určitou) a 15. 8. mám nastupovat na mateřskou dovolenou. Od 1.8. jsem se teda musela přihlásit na pracák, ale po těch 14 dnech chci hned nastoupit na mateřskou - nárok na ni mám - mám odpracováno více než 270 dní v posledních dvou letech a jsem v ochranné lhůtě (180 dní). Potřebuji ale poradit, kam s potvrzením od lékaře, že nastupuji na MD. Zanesu to nejspíš na prac. úřad a pak ještě někam? Na sociálku? A musím dokládat ještě něco dalšího? Vím, že normálně se to předává zaměstnavateli, ale když jsem nezaměstnaná a nárok na ty peníze mám, tak nevím, kde přesně se o ně hlásit. Děkuji všem za rady.

gwendolina221
•
3. srp 2017

Jsem ve stejné situaci a na sociálce i na pracáku mi řekli, že to musím donést bývalému zaměstnavateli, že tam patří ještě nějaké údaje od něj.

monkey8
•
3. srp 2017

Ja resila skoro stejnou situaci a nesla jsem papir od doktora do byvale prace a ti to vyresili na socialce, na pracaku jsem to jen nahlasila, ze budu brat materskou. A pak jeste zajit nahlasit na pojistovnu ze pobirate materskou. To je ma zkusenost🙂

j.a.n.i
•
3. srp 2017

@blessi Je to přesně tak, jak píší holky, papíry na mateřskou dáváš do bývalé práce a odhlásíš se z UP a na zdravotní pojišťovnu nahlásíš, že pobíráš PPM. A jinak tedy na UP si se hlásit nemusela, i když chápu, že to člověk kvůli podpoře udělá 🙂

blessi
autor
•
3. srp 2017

J.a.n.i. to jsem vazne na pracak nemusela? To jsem nevedela, jinak bych se na to vykaslala. Jsou s tím jen starosti...

j.a.n.i
•
3. srp 2017

@blessi Ne, nemusela, protože pro zdravotní pojištění stačí, když si "někde vedená" část měsíce a jelikož budeš od 15.8. na PPM, tak by ti to stačilo.

blessi
autor
•
3. srp 2017

No, škoda, ze jsem to nevěděla. Na pracak bych timpadem nesla. Ale teď už je to jedno. Mam jeste jeden dotaz, potvrzení od doktorky dám teda bývalému zaměstnavateli a na pracak a pojišťovnu uz žádné dokumenty nedokládám? Proste jen nahlasim, ze jsem nastoupila na MD.

j.a.n.i
•
3. srp 2017

@blessi No, na pracáku jim do toho celkem nic není, když řekneš, že se chceš odhlásit, tak k tomu nic nepotřebuješ. A na ZP mohou chtít nějaký papír o pobírání té mateřské, ale taky nemusí, není to úplně jednotné, ale nahlásila bych to tam a uvidíš, oni ti řeknou.

blessi
autor
•
4. srp 2017

Děkuji všem za odpovědi. Už v tom mám jasněji 😉