Návrat do práce a rodičovská dovolená. Můžu dál čerpat příspěvek?

ataner88
25. pro 2019

Potrebuju si prodlouzit rodicovskou dovolenou do hlavne kvuli skolce (mala v kvetnu 3roky). Jde mi o to,kdyz by mi to v praci nepovolili, zda muzu normalne nastoupit do prace,ale dal byt na rodicovske dovolene a tim padem i cerpat penize. Na smenach bych se domlouvala s kolegynemi,abych delala co nejmene, tim padem bych potrebovala penize z rodicaku.

betelgeuzz
25. pro 2019

@ataner88 mícháš rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek. Rodičovská dovolená je volno z práce, které je do 3 let. od 3 let žádáš o neplacené volno a nemusí ti ho povolit. Pokud jste se nedomluvili, můžeš nastoupit a pracovat, rodičovská dovolená ti skončí. Rodičovský příspěvek můžeš pobírat až do 4 let, nebo do vyčerpání 220 tis, takže klidně můžeš pracovat a pobírat příspěvek dál.

blondynka400
25. pro 2019

@ataner88 přesně jak píše bezelgeuzz výše... Mícháš dvě věci. Jen mne zajímá, jestli pracuješ klasicky na smlouvu, jak si můžeš brát směny co nejméně...... To mi nedává úplně smysl.

ataner88
autor
26. pro 2019

@blondynka400 mam smlouvu na neurcito a delala jsem dvanactky. Kdyz jsem byla v praci,tak kolegyne mela to same co ja a vim,ze kdyz se domlouvala s nama plus se to lepilo brigadnikem,tak oddelala treba jen pulku smen a zbytek byla doma zadarmo. Jako ja doufam,ze mi umozni to neplacene volno. Myslela jsem,ze na rod.dovolene muzu byt i bez prispevku,ale ne opacne,tak dekuji za info.

handulkak
26. pro 2019

@ataner88 já jsem nastupovala do práce v září. Ukončila jsem rodičovskou dovolenou. Ale příspěvek beru dal. Mám ho až do března. 🙂

ataner88
autor
26. pro 2019

@handulkak dekuji. Ja prave myslela,ze muzu brat prispevek jen na dovolene. Takze prispevek si muzu natahnout klidne do 4 let veku male,ale od kvetna ci zari podle toho jak se domluvim, naplno do prace.

ataner88
autor
26. pro 2019

@betelgeuzz
@blondynka400
Prosim jeste dotaz. Kdyz mi umozni neplacene volno, je to jako bych nastoupila do prace a musim ukoncit rodicovskou dovolenou? Anebo zustavam dale na rodicovske dovolene.

j.a.n.i
26. pro 2019

@ataner88 Rodicovka dovolena je maximálně do 3. narozenin ditete.

betelgeuzz
26. pro 2019

@ataner88 rodičovská je jen do 3 let, takže ti vždy skončí. A buď pak nastoupíš na neplacené volno, nebo do práce, nebo by jsi musela ukončit pracovní poměr a budeš osoba pobírající RP, takže ti bude stát platit zdravotní pojištění.

la_amanita
26. pro 2019

@betelgeuzz neplacené volno nad rámec rodičovské do 3 let věku dítěte, pokud se dítě nedostane do školky, je zaměstnávatel poskytnout POVINEN.

j.a.n.i
26. pro 2019

@la_amanita No, na to se výklady právníků dost liší, takže když ti ho neposkytne, tak se o to můžeš tak maximálně soudit.

la_amanita
26. pro 2019

@j.a.n.i Vzhledem k tomu, že tu povinnost opravdu má, tak bych se soudního sporu nebála. Resp. často jím stačí zaměstnavateli pohrozit. Spory v oblasti práva jsou rychlé a až na výjimky dopadají ve prospěch zaměstnance.

blondynka400
26. pro 2019

@la_amanita to máš sice pravdu (bohužel),ale v tomto případě to není až tak jednoznačné. To slovo povinen (a ještě velkými písmeny) bych určitě vynechala.... A zaměstnanec, který hrozí soudem svému zaměstnavateli,je jistě ideální pracovník, kterého si firma bude do budoucna vážit .-)

ataner88
autor
26. pro 2019

@betelgeuzz
@j.a.n.i.
Takze rodicovska dovolena je do 3 let a rodicovsky prispevek mohu brat do 4 let veku ditete? Chapu to dobre?

betelgeuzz
26. pro 2019

@ataner88 ano, přesně tak.

blondynka400
26. pro 2019

@ataner88 chápeš. A rodičovský příspěvek není vázán na rodičovskou dovolenou. Tedy třeba žena, která před otěhotněním neměla platný pracovní poměr nebo měla smlouvu na dobu určitou, která skončila, žena poté není na rodičovské dovolené,ale je pouze osoba čerpající rodičovský příspěvek. Hodně lidí si toto plete. Stejně jako rodičovskou a mateřskou dovolenou.

leneee
26. pro 2019

@la_amanita take by mne zajimalo,odkud mate tuto info. Povinen preci zamestnavatel neni.

radecka1
27. pro 2019

@betelgeuzz, @leneee, @la_amanita. Tato informace, že zaměstnavatel musí poskytnout neplacené volno mě překvapila, ale řekla bych, že ji píšou v příspěvku https://www.epravo.cz/top/clanky/poskytnuti-nep...
cca uprostřed článku
Podle judikatury Nejvyššího soudu [3] platí, že „Nenastoupí-li zaměstnankyně po skončení další mateřské dovolené[4] do práce jenom proto, že nemá možnost umístit dítě do předškolního zařízení (mateřské školy nebo speciální mateřské školy) a že nemůže zajistit řádnou péči o dítě ani jinak, zejména prostřednictvím jiné osoby, a vyrozuměla-li o tom řádně svého zaměstnavatele, je nepochybné, že nemohla nastoupit po skončení mateřské dovolené do práce z důležitých důvodů a že má proto nárok na poskytnutí pracovního volna. Její jednání proto nemůže být považováno za zaviněné porušení pracovních povinností (porušení pracovní kázně) a nemůže být důvodem k rozvázání pracovního poměru.“
Nejsem právník, tak nedokážu posoudit jestli tam není nějaká finta, protože tam píšou jestli nenastoupí žena do práce po skončení mateřské dovolené, kdežto tady se bavíme o NV po rodičovské dovolené. (Není mi jasné, proč po MD nenásleduje RD a pak až NV, jak bych očekávala - viděla bych to na chybu v pojmech v článku). Pokud k tomuto tématu máte více info, budu ráda.

betelgeuzz
27. pro 2019

@radecka1 ale v závěru opět píšou, že zaměstnavatel volno poskytnou nemusí. Judikatura řeší až to, že zaměstnankyně NV nedostane a do práce nenastoupí. Zajímalo by mě,kdo by do toho opravdu šel a nenastoupil.

radecka1
Autor odpověď smazal
Zobraz
radecka1
28. pro 2019

@betelgeuzz Snad již bez hrubek. Jasně, shrnula bych to, že pokud do 4 let někdo nedostane dítě do školky a nemá hlídání, a zažádá si o NV, tak by mu mělo být vyhověno. Povinnost zaměstnavatele to není, ale pokud bude zaměstnanec o NV stát a bude se soudit, tak téměř 100% vyhraje.

Prakticky si to taky nedokážu představit.

j.a.n.i
28. pro 2019

@radecka1 No, já bych si tou 100% nebyla tak jistá... protože ono to "nedostane do školky" je takové ošemetné, stačí prokázat, že třeba v nějaké vzdálenější, ale stále dostupné nebo dražší jsou volná místa a už lze jen těžko operovat tím, že nemá kam umístit dítě. A v dnešní době už ten převis dětí zas tak hrozný není, jasně jsou místa, kde je, ale globálně ne.

radecka1
28. pro 2019

@j.a.n.i Ono to asi nebude úplně ideální řešení v případě, že by měl zaměstnanec zájem někdy v budoucnu té práci pracovat. Už vidím, jak se s někým soudím a pak tam na mě s nadšením čekají. Normální člověk se v práci o kterou má zájem, a hlavně pokud mají zájem i o něj, nějak dohodne a řeší se to ke spokojenosti obou stran. Jen mě tento problém zaujal.