Nemocenská, nárok na mateřskou. Mám v mém případě?

9. bře 2022

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat snad se tady v tom někdo vyzná, řeším to už přes právníky a inspektorát práce ale zkusím se zeptat ještě tady.

Mám nárok na mateřskou ?
Odpracovaných 270dní za poslední 2roky splňují,
Ale poslední zaměstnání trvalo od 18.8 do 27.10 z důvodu rizikového těhotenství jsem musela na nemocenskou ta trvá od 12.10 , termín porodu Kveten, všude píšou o ochranné lhůtě 180dní, a pokud trval praco. Poměr kratší dobu v mém případě 70dní tak se počítá pouze 70dní
Ale bylo mi řečeno od právníků že v den nástupu na PPM musím být pojištěná a že se nemocenské pojištění počítá i z nemocenské a mělo by se jednat o ochranou lhůtu v nemoci , to znamená že tím pádem by měl nárok vzniknout ProTo se ptám měl někdo podobnou situaci?
Na Cssz mi tvrdí že nárok nevzniká. Děkuji

hezz17
9. bře 2022

Cssz ma pravdu.

hezz17
9. bře 2022

Pokud ti k 12.10.skoncil pracovni plmer:

autor
9. bře 2022

@hezz17 ne k 27.10 skončil pracovní poměr

autor
9. bře 2022

Jenže právník mi řekl že pravděpodobně Cssz si neuvědomila že jsem v ochranné lhůtě a to je v zákoníku

hezz17
9. bře 2022

Na ppm se vztahuji 2podminky-1.mit odpracovano. 2.byt zamestnana nebo byt v ochranne lhute (u tebe 70 dni) po ukonceni pomeru. A to ty nejsi. Tam neni co…

somalicats
9. bře 2022

Ochranná lhůta trvala do 5.1., pokud dobře počítám. To, že jsi na neschopence, na faktu nic nemění - dny v neschopnosti by se do té doby pojištění počítaly pouze v případě, že by Tvoje pracovní smlouva dál trvala. Což se nestalo. Takže splňuješ jen jednu podmínku - 270 odpracovaných dnů, aktivně pojištěná nebo v ochranné lhůtě ale ke dni nástupu na PPM nebudeš.

j.a.n.i
9. bře 2022

No, v ochranné lhůtě jsi pouze tak dlouho, jako trvalo to zaměstnání, takže aktuálně už v žádné ochranné lhůtě nejsi. A tedy platit právníkovi, který neumí základní věci.

terezsk
9. bře 2022

Dobry den , pokud pracovni pomer skoncil , ochrana lhuta u Vas uz nehraje roli . Tudiz nemate narok na materskou dovolenou . Ale az na rodicovsky prispevek , ktery je urcen statem . Bohuzel stimhle nejde uz nic delat . A pravnik by mel vratit diplom kdyz tento zaklad nezna , hezky den

terezsk
9. bře 2022

Ale pokud pracovni pomer stale trva a jste jenom na nemocenske tak narok na materskou dovolenou mate.

andelka
9. bře 2022

Na ppm bys měla nárok tehdy, když bys na md nastoupila do těch 70 dní po skončení pracovního poměru. Na nemocenské zůstat můžeš,i když už nejsi zaměstnaná,ale na ppm nárok mít nebudeš. V ochranné lhůtě jsi byla těch 70 dní a to už je pryč.
Jediná možnost ještě je,že bys prokazatelně otěhotněla v tom zaměstnání předcházejícím tomu poslednímu. To by pak myslím snad plazila ta ochranná lhůta delší.