PPM - nárok v případě ochranné lhůty. Jak to je?

kackak93
28. srp 2022

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat na ochranou lhůtu v případě ukončení PP v době těhotenství.
Odpracovano 270 dni za dva roky mám.
31.12.2021 jsem ukončila pracovní poměr. 17.1.2022 jsem nastoupila do nového zaměstnání kde jsem musela nastoupit na neschopenku z důvodu těhotenství. Pracovní poměr mě byl ukončen ve zkušební době ke dni 16.3.2022. V pracovní neschopnosti jsem dal. Termín porodu je 15.10.2022, počátek těhotenství dle ms 9.1.2022. Nástup na PPM by byl 1.9.2022.
Na internetu jsem se dovezla, že v případě těhotenství již v zaměstnání je ochranná lhůta vždy 180 dni. I na OSSZ Brno mě bylo řečeno, že se vejdu do 180 dnů takže nárok mám.
Dost lidi ale tvrdí, že nárok nemám protože poslední zaměstnání trvalo cca 60 dni.
Nevím jestli je to třeba tím, že za prosinec platil bývalý zaměstnavatel odvody a za leden už ten nový takže nebyla žádná pretrzka…
Víte někdo doopravdy jak to je ?

j.a.n.i
28. srp 2022

@kackak93 No, je to tak, ze se pocita to nebo ta zamestnani, která jsi ukoncila tehotna a ty jsi v tom, co skoncilo ke konci roku jeste tehotna nebyla, takže mas opravdu ochrannou lhutu jen ten 60 dnu.

kackak93
autor
28. srp 2022

@j.a.n.i v tom případě teda lžou na OSSZ

j.a.n.i
28. srp 2022

@kackak93 No, spis odpovidaji automaticky a nepřemýšlí... Ta zakonna formulace je, ze ochranna lhuta je 180 dnu, případně stejne dlouha jako zamestnani, pokud bylo kratší.

kackak93
autor
28. srp 2022

@j.a.n.i ale taky je dost často psalo, že je 180 dni v případě ukončení PP v době těhotenství

j.a.n.i
28. srp 2022

@kackak93 To je presne to zjednodusovani, pouzije se jen prvni polovina vety.

andelka
28. srp 2022

@kackak93 Pokud bys otěhotněla v době prvního pracovního poměru tak jo, ale takto ne. Tady platí, že ochranná lhůta je tak dlouhá, jako poslední zaměstnání, tady 2 měsíce.
Na úřadech občas jednají zkratkovitě. Nezeptají se a neřeší to B)

kackak93
autor
28. srp 2022

@andelka ja sem si říkala ze snad vědí co říkají když sem se tam byla prát dvakrát a pokaždé mě to řekla jiná pracovnice. Ze je to třeba jinak když zaměstnání navazují nebo třeba tím, že jsem na neschopence… jestli teda nárok nemám tak je to tam kráva na krávu s prominutim a nemají tam co dělat když všechno vidí v systému s nejsou schopné říct pravdu

j.a.n.i
28. srp 2022

@kackak93 no, kdy si otěhotněla fakt v systému nevidi...

kackak93
autor
28. srp 2022

@j.a.n.i tak vědí termín porodu a všechno sem jim tam říkala tak jako… ja předpokládám ze když někdo někde pracuje tak proste ví co děla… očividně je to na úřadech jinak

andelka
28. srp 2022

@kackak93 Podle TP mi nejdřívější možný nástup na PPM vychází na 20.8., 8 týdnů před TP (ale zas nevím jak to je, když jsi celou dobu na nemocenské, jestli tam je to jinak). Takže abys měla při 180dnech ochranné lhůty nárok na PPM, musela bys být zaměstnaná minimálně do 20.2. Ale v tom původním zaměstnání. Tím přestupem a otěhoteněním mezi pracovními poměry se ti to bohužel dodrbalo. Nejsi úplně standartní klient pro ně.

kackak93
autor
28. srp 2022

@andelka však sem byla zaměstnaná do 16.3

andelka
28. srp 2022

@kackak93 Doplnila jsem..v tom původním zaměstnání. Ale otěhotněla jsi až po ukončení pracovního poměru. A v novém jsi vydržela jen 2 měsíce.

andelka
28. srp 2022

Tam bude průšvih prostě v tom, že nemáš od koho mít tu ochrannou lhůtu. V době prvního pracovního poměru jsi ještě těhotná nebyla, a druhý trval příliš krátce. Občas se to tak blbě sejde. Člověk na to musí trochu myslet. Nebo to pak holt zkousnout. Ochrannou lhůtu jsem řešila sama, kamarádka taky, ale oběma to vyšlo, nebyly jsme mimo pracovní poměr tak dlouho no.

kackak93
autor
28. srp 2022

@andelka je to na palici. Člověk má odpracovaných tady 8 let a nedostane mateřskou jen protože změnil práci…

andelka
28. srp 2022

@kackak93 Bohužel. Člověk někdy musí docela dost plánovat.

syslounek
28. srp 2022

Bohužel, úřednice v dnešní době kolikrát neví, jak to vlastně je, nebo je neobvyklé případy nezajímají a odmítají řešit. Já si byla žádat o druhé rodičovské, kdy jsem dva roky byla nezaměstnaná a úřednice mi tvrdila, že mám nárok na mateřskou a hnala mě na socku, kde na mě hleděli jak na vola, proč k nim lezu kvůli mateřské, když jsem dva roky nezaměstnaná.

kackak93
autor
28. srp 2022

@andelka tak v tom případě jste asi jedna z těch co otěhotněla když si řekla ze… ono když se snažíte o miminko dlouho tak už je vám jedno kdy to bude a zkousotw všechno aby se to povedlo a tím myslím ze zkusite i změnit práci

kackak93
autor
28. srp 2022

@syslounek Nikdy sem si nemyslela ze to řeknu, vždycky sem se jich zastávala ale očividně je fakt téměř každá úřednice pěkná kráva a nerozumí svoji práci.

syslounek
28. srp 2022

Tvoje rozčarování úplně chápu, taky 7 let v jedné práci, pak změna a po třech letech marného snažení v předchozí práci jsem otěhotněla hned ve zkušebce. Těhotenství jsem nahlásila až po 1. trimestru, takže jsem si říkala, že jsem za vodou, po zkušebce už mě nevyhodí. Bohužel jsem byla přes pracovní agenturu. Ukončili spolupráci s agenturou a mě tím pádem zanikla smlouva, naštěstí až ke konci měsíce, takže jsem to akorát stihla na nejbližší povolený nástup na mateřskou. A úplně jsem trnula, jestli se počítají víkendy, protože to mi na úřadě taky nikdo neřekl.

kackak93
autor
28. srp 2022

@syslounek člověk vždycky zjisti ze je v tomhle státě lepší nechodit do práce a jen rodit deti a brát přídavky a příspěvky na všechno co jde a vyjde mu to lip než když pracoval a pak šel na rp neno mateřskou

andelka
28. srp 2022

@kackak93 to náhodou ano. Ale rozhodně jsem s tím nepočítala. Poprvé jsem na PPM taky nárok neměla,ale to jsem věděla dopředu. A posledně jsem měla strop srpen,a když by se nepovedlo do té doby,tak bychom přestali a začali až po určité době v nové práci. Ale vyšlo mi to ještě s ochrannou lhůtou v původní. V době mezi dvěma pracemi je prostě riziko otěhotnět. Měnit kvůli případnému těhotenství práci je trošku krátkozraké. Říká se,a mnohdy to funguje,že když člověk udělá změnu, myslí na něco jiného, je v jednom kole, zrovna se to povede. Jenže někdy to má bohužel i negativní stránku věci. Samozřejmě úspěšné těhotenství je nejvyšší cíl. Zbytek se holt někdy musí podřídit.