Ochranná lhůta těhotné - nárok na PPM

yezuus
12. črc 2017

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Moje přítelkyně ukončila pracovní poměr, kde pracovala 2 roky, dohodou ke dni 30.6.2017, protože měla lepší nabídku. Jenomže 11.7.2017 zjistila u gynekoložky, že je těhotná a je ve 4 týdnu. V nové práci byla ve zkušební době, kde ji ještě tentýž den propustili kvůli těhotenství.

Chci se zeptat co dělat?
Má jít na úřad práce a evidovat se?
Dočetl jsem se o 180 denní ochranné lhůtě, na kterou by měla mít asi nárok z předešlého zaměstnání, protože v něm prokazatelně otěhotněla.
Co tato ochranná lhůta obnáší a kde nejlépe zajít a vyřídit ji?

Po těch 180 dnech by měla pak asi jít na neschopenku a 6-8 týdnů před termínem porodu by měla jít na mateřskou, s tím že by měla mít nárok na PPM?! Chápu to dobře? (PPM by mělo být 70% výměru základu)

Přítelkyně žije v podnájmu, kde já nejsem zapsaný a já bych chtěl co nejdříve vzít hypotéku a jít do většího bytu, ale k tomu potřebuji Vaše rady co dělat a s čím by jsme mohli počítat. (pro kalkulaci hypotéky)

tulikiss
12. črc 2017

@yezuus nevim co si presne predstavujes pod pojmem ochrana lhuta, ale podle toho co pises to chapes nejak spatne. mela by se jit prihlasit na urad prace. ochrana lhuta se nikde nevyrizuje, ochrana lhuta znamena, ze pokud zena do 180 dni nastoupi na materskou tak ma narok na PPM.

yezuus
autor
12. črc 2017

@tulikiss tak ted uz vubec nechapu co to pro nas bude znamenat. Co dostane od uradu prace behem te doby tehotenstvi? A tim asi narok na ppm nebude mit, ze? Nebo jak to mam celkove chapat.

tulikiss
12. črc 2017

@yezuus no od pracaku asi podporu v nezamestnanosti a pak uz nic.. no to si musite spocitat jestli ta PPM vyjde nevim termin porodu ktery ma.

yezuus
autor
12. črc 2017

@tulikiss termin má 16. března, takže podle toho co tu píšete to nezní moc optimisticky

j.a.n.i
12. črc 2017

@yezuus Na PPM mít nárok nebude a od UP po dobu těhotenství dostane to samé, co každý jiný nezaměstnaný, tedy podporu po dobu 5 měsíců vypočítanou z platu. Akorát tedy malinko nechápu, proč ve 4 týdnu oznamuje ve zkušební době těhotenství zaměstnavateli...

yezuus
autor
12. črc 2017

@j.a.n.i Vedoucí to na ni poznala a přímo se ji zeptala jestli je těhotná a přítelkyně ji to přiznala. Jinak jsme to měli v plánu tajit, ale....

tulikiss
12. črc 2017

@yezuus tehotenstvi neni nemoc a proto ji nic nebrani v tom, aby si hledala praci, nebo aspon brigadu. proto stat k tehotne pristupuje stejne jako k netehotne.

pajounek
12. črc 2017

@yezuus to se spis nekde podrekla, ze ma podezreni a jde k dr. Jinak si neumim moc predstavit, co na ni kdo mohl poznat takhle brzo. Navic takhle brzo, kdy neni nic jiste a jeste je ve zkusebni dobe bych zatloukala, ale stalo se.
na ppm mit narok nebude, to by musela do 180 dnu nastoupit na materskou. Jedine si najit jinou praci co nejdrive, pak by narok mela.

swetlusska
13. črc 2017

To je blbý, že když jste plánovali rodinu, tak zrovna měnit místo no...ale tak co, hlavně aby všecko dobře dopadlo. Nárok na mateřskou mít nebude, takže dostane až pak rodičovský příspěvek.. Hypo Ti asi dají (záleží na tvém platu), to by mělo být v pohodě, taky máme hypo na 30 let a malý dítě...

malinkaelinka
13. črc 2017

Rychle najít novou práci. Dokud na ní není nic vidět... jestli je ve 4.tydnu, tak to může tutlat ještě dlouho...

j.a.n.i
13. črc 2017

@malinkaelinka Ti nevím, když to nedokáže ututlat ani jedno odpoledne...

malinkaelinka
13. črc 2017

@j.a.n.i na tom něco je :D

yezuus
autor
13. črc 2017

@malinkaelinka mno :D ona asi nedokaze nic tutlat :D takze hruza...

j.a.n.i
13. črc 2017

@yezuus Nojo, je to na prd, ještě by to asi šlo stihnout přes ŽL, ale je otázkou, zda by se to vyplatilo - jako, kdyby mohla na ten ŽL něco reálně dělat, tak i jo.