Nemocenská v těhotenství - přišlo mi o 5 tisíc méně, jsem zoufalá!
Ahoj holky, prosím není tu z vás některá , co rozumí výplatám nemocenské , mateřské , jak se co počítá ? Když jsem byla s prvním synem než se narodil na PN brala jsem okolo 14-15 tis. neschopenku . Potom jsem tedy nastoupila na Mateřskou a dále na Rodičovskou . Ta mě skončila teď v dubnu a jelikož jsem se nechtěla vracet na 4 měsíce do práce protže v září porodím druhé tak jsem šla opět na PN a teď mě přišlo o 5 tis míň než předtím 😞 počítala jsem s tou předchozí částkou a teď toto . Je mě z toho fakt do breku , jak je tomožné že mám o tolik míň. Jak se to vypočítává ? Hrubou mzdu jsem předtím měla cca 23 tis. i víc. A to jsem si ještě mezi mateřskou a rodičákem nechala vyplatit dovolenou asi 25 dní. 😪 Prosím holky poraďte některá , já jsem fakt zoufalá .
Materska je o nejake procento vyssi nez klasicka nemoc. Na materske beru o cca 7 tisic vic nez predtim na nemocenske, proto ten rozdil!!!
Materská je 70% vymerovaciho zakladu, nemocenská 60%!!!
To už je za měsíc který platí celý OSSZ předtím jsem brala 14-15 tis neschopenku a teď jsem brala za 37 dní od ossz 10.tis .
Ale paní mluví o neschopence. Jaktoze u prvního dítěte měla neschopenku za 14tisíc a u druhého neschopenky o t tisíc méně....
To je nějaké divné, myslím, ze tam máte zprůměrovánou tu mateřskou , asi by bylo lepší si v pondělí zavolat přímo na OSSZ a tam Vam ihned řeknou více. Napadlo mě nemůžete mit třeba nějakou srážku?
Chce to zavolat ucetni jaky udala vymerovaci zaklad. . .Mohla ho blbe spocitat.
Mě k tomu účetní jen napsala že mám nižší průměr protože jsem nebyla dlouho v práci. Ale já byla na meteřské a rodičáku tak co to s tím souvisí ?
Pokud jsi v roce v kterém nastupuješ na nemocenskou, tak se bere první kalendářní rok, ve kterém jsi měla započitatelný příjem. Do kterého se započítává mateřská, dovolená a mzda. Pokud jsi z toho roku byla na mateřské třeba 6 měsíců a 2 měsíce vybraní dovolené tak se to zprumeruje temi 12ti mesici. Ano myslela jsem srážku třeba exekuci nebo tak.
A nevíte jestli to má vliv i na mateřskou ?
@jessi8888 stihnete porodit druhé dítě do 4let věku toho prvního a jste stále u stejného zaměstnavatele?
Jinak co se týče pn. Počítá se to z hrubé mzdy za předchozích 12mesicu před začátkem pn. Od prvního do 30dne je to 60% redukovaneho denního vyměřovacího základu, od 31 dne do 60 dne je to 66% a poté 72%.
Jestli jste si nechala proplatit dovolenou vzali to průměrem z těch měsíců. Takže tam nejspíš ten průměr spadl a proto bude pn nižší
@lachtanice86 ano mám smlouvu na dobu neurčitou
Pokud tedy stihnete porodit do 4let věku a jste stále u stejného zaměstnavatele tak ppm se bude porovnávat s předchozí. Tedy nikdy nedostanete nižší než tu předchozí
@lachtanice86 děkuji mnohokrát to jsem si oddychla
@jessi8888 pocita se to z prumeru, pred tim jsi v prumeru asi mela i nejake odmeny, ted asi se to pocitalo z Tveho zakladu. Taky to mohlo byt tim,.ze 1.mTi prislo mene, protoze prvni 3 dny jsou bez penez vikendy se neplati. Navic jedna castka prijde od zamestnavatele, druha od ossz, kterou ossz vyplaci az po 14.dnech dpn a to uz plati i vikendy
a nemate plat treba zakladni castku a plus k tomu nějaké osobní ohodnocení atd.... protože to by vam dali samozrejme jen ten zaklad, když není za co hodnotit 🙂
Já nechápu PN z důvodu "nechtěla vracet na 4 měsíce do prace". PN je pro práce neschopne,ne ty,co do prace nechteji.
@bartra, souhlas, taky to nechápu. Ale zde na MK je to celkem normální a každou chvíli. Je to velice smutné a ještě si dotyčné budou stěžovat.
@niki1107, tak asi je to potřeba opakovat stále dokola, že PN je pro nemocné a ne pro líné. Těhotenství není nemoc.
@dominikaromanova Ja si spis myslim, ze je potreba, aby se kazdy staral sam o sebe ☺.
@dominikaromanova svatá pravda, ale pozor za tento názor tě tu můžou kamenovat
@niki1107, Já si to nemyslím, platí se to i z mých daní.

Neprisla částka za neschopenku od zamestnavatele? Tam se nepocita kalendářní den ale pouze pracovní ale to by těžko udělalo částku 5 tisíc. A první 3 dny se nepočítají. A částka za neschopnost se vypočítává za posledních 12 mesicu hrubé mzdy, tudíž si myslím, ze Vam to nebylo průměrováno ze mzdy ale z části ze mzdy a z části z mateřské protože to je bráno taky jako mzda.