Nemocenská v těhotenství - přišlo mi o 5 tisíc méně, jsem zoufalá!
Ahoj holky, prosím není tu z vás některá , co rozumí výplatám nemocenské , mateřské , jak se co počítá ? Když jsem byla s prvním synem než se narodil na PN brala jsem okolo 14-15 tis. neschopenku . Potom jsem tedy nastoupila na Mateřskou a dále na Rodičovskou . Ta mě skončila teď v dubnu a jelikož jsem se nechtěla vracet na 4 měsíce do práce protže v září porodím druhé tak jsem šla opět na PN a teď mě přišlo o 5 tis míň než předtím 😞 počítala jsem s tou předchozí částkou a teď toto . Je mě z toho fakt do breku , jak je tomožné že mám o tolik míň. Jak se to vypočítává ? Hrubou mzdu jsem předtím měla cca 23 tis. i víc. A to jsem si ještě mezi mateřskou a rodičákem nechala vyplatit dovolenou asi 25 dní. 😪 Prosím holky poraďte některá , já jsem fakt zoufalá .
Materska je o nejake procento vyssi nez klasicka nemoc. Na materske beru o cca 7 tisic vic nez predtim na nemocenske, proto ten rozdil!!!
To už je za měsíc který platí celý OSSZ předtím jsem brala 14-15 tis neschopenku a teď jsem brala za 37 dní od ossz 10.tis .
Ale paní mluví o neschopence. Jaktoze u prvního dítěte měla neschopenku za 14tisíc a u druhého neschopenky o t tisíc méně....
To je nějaké divné, myslím, ze tam máte zprůměrovánou tu mateřskou , asi by bylo lepší si v pondělí zavolat přímo na OSSZ a tam Vam ihned řeknou více. Napadlo mě nemůžete mit třeba nějakou srážku?
Mě k tomu účetní jen napsala že mám nižší průměr protože jsem nebyla dlouho v práci. Ale já byla na meteřské a rodičáku tak co to s tím souvisí ?
Pokud jsi v roce v kterém nastupuješ na nemocenskou, tak se bere první kalendářní rok, ve kterém jsi měla započitatelný příjem. Do kterého se započítává mateřská, dovolená a mzda. Pokud jsi z toho roku byla na mateřské třeba 6 měsíců a 2 měsíce vybraní dovolené tak se to zprumeruje temi 12ti mesici. Ano myslela jsem srážku třeba exekuci nebo tak.
@jessi8888 stihnete porodit druhé dítě do 4let věku toho prvního a jste stále u stejného zaměstnavatele?
Jinak co se týče pn. Počítá se to z hrubé mzdy za předchozích 12mesicu před začátkem pn. Od prvního do 30dne je to 60% redukovaneho denního vyměřovacího základu, od 31 dne do 60 dne je to 66% a poté 72%.
Jestli jste si nechala proplatit dovolenou vzali to průměrem z těch měsíců. Takže tam nejspíš ten průměr spadl a proto bude pn nižší
Pokud tedy stihnete porodit do 4let věku a jste stále u stejného zaměstnavatele tak ppm se bude porovnávat s předchozí. Tedy nikdy nedostanete nižší než tu předchozí
@jessi8888 pocita se to z prumeru, pred tim jsi v prumeru asi mela i nejake odmeny, ted asi se to pocitalo z Tveho zakladu. Taky to mohlo byt tim,.ze 1.mTi prislo mene, protoze prvni 3 dny jsou bez penez vikendy se neplati. Navic jedna castka prijde od zamestnavatele, druha od ossz, kterou ossz vyplaci az po 14.dnech dpn a to uz plati i vikendy
a nemate plat treba zakladni castku a plus k tomu nějaké osobní ohodnocení atd.... protože to by vam dali samozrejme jen ten zaklad, když není za co hodnotit 🙂
Já nechápu PN z důvodu "nechtěla vracet na 4 měsíce do prace". PN je pro práce neschopne,ne ty,co do prace nechteji.
@bartra, souhlas, taky to nechápu. Ale zde na MK je to celkem normální a každou chvíli. Je to velice smutné a ještě si dotyčné budou stěžovat.
@niki1107, tak asi je to potřeba opakovat stále dokola, že PN je pro nemocné a ne pro líné. Těhotenství není nemoc.
@dominikaromanova Ja si spis myslim, ze je potreba, aby se kazdy staral sam o sebe ☺.
@dominikaromanova svatá pravda, ale pozor za tento názor tě tu můžou kamenovat

Neprisla částka za neschopenku od zamestnavatele? Tam se nepocita kalendářní den ale pouze pracovní ale to by těžko udělalo částku 5 tisíc. A první 3 dny se nepočítají. A částka za neschopnost se vypočítává za posledních 12 mesicu hrubé mzdy, tudíž si myslím, ze Vam to nebylo průměrováno ze mzdy ale z části ze mzdy a z části z mateřské protože to je bráno taky jako mzda.