icon

Nemocenská v těhotenství - přišlo mi o 5 tisíc méně, jsem zoufalá!

jessi8888
23. čer 2018

Ahoj holky, prosím není tu z vás některá , co rozumí výplatám nemocenské , mateřské , jak se co počítá ? Když jsem byla s prvním synem než se narodil na PN brala jsem okolo 14-15 tis. neschopenku . Potom jsem tedy nastoupila na Mateřskou a dále na Rodičovskou . Ta mě skončila teď v dubnu a jelikož jsem se nechtěla vracet na 4 měsíce do práce protže v září porodím druhé tak jsem šla opět na PN a teď mě přišlo o 5 tis míň než předtím 😞 počítala jsem s tou předchozí částkou a teď toto . Je mě z toho fakt do breku , jak je tomožné že mám o tolik míň. Jak se to vypočítává ? Hrubou mzdu jsem předtím měla cca 23 tis. i víc. A to jsem si ještě mezi mateřskou a rodičákem nechala vyplatit dovolenou asi 25 dní. 😪 Prosím holky poraďte některá , já jsem fakt zoufalá .

Strana
z2
klarusek
23. čer 2018

Neprisla částka za neschopenku od zamestnavatele? Tam se nepocita kalendářní den ale pouze pracovní ale to by těžko udělalo částku 5 tisíc. A první 3 dny se nepočítají. A částka za neschopnost se vypočítává za posledních 12 mesicu hrubé mzdy, tudíž si myslím, ze Vam to nebylo průměrováno ze mzdy ale z části ze mzdy a z části z mateřské protože to je bráno taky jako mzda.

m.e.l
23. čer 2018

Materska je o nejake procento vyssi nez klasicka nemoc. Na materske beru o cca 7 tisic vic nez predtim na nemocenske, proto ten rozdil!!!

m.e.l
23. čer 2018

Materská je 70% vymerovaciho zakladu, nemocenská 60%!!!

jessi8888
autor
23. čer 2018

To už je za měsíc který platí celý OSSZ předtím jsem brala 14-15 tis neschopenku a teď jsem brala za 37 dní od ossz 10.tis .

klarusek
23. čer 2018

Ale paní mluví o neschopence. Jaktoze u prvního dítěte měla neschopenku za 14tisíc a u druhého neschopenky o t tisíc méně....

jessi8888
autor
23. čer 2018

@klarusek Já si právě taky myslela že je to z hrubé mzdy ( za dny co jsem odpracovala) , takhle mě to přijde že to počítaly snad z neschopenky co jsem brala před první mateřskou ☹ nebo já nevím

klarusek
23. čer 2018

To je nějaké divné, myslím, ze tam máte zprůměrovánou tu mateřskou , asi by bylo lepší si v pondělí zavolat přímo na OSSZ a tam Vam ihned řeknou více. Napadlo mě nemůžete mit třeba nějakou srážku?

jessi8888
autor
23. čer 2018

@klarusek srážku?

m.e.l
23. čer 2018

Chce to zavolat ucetni jaky udala vymerovaci zaklad. . .Mohla ho blbe spocitat.

jessi8888
autor
23. čer 2018

Mě k tomu účetní jen napsala že mám nižší průměr protože jsem nebyla dlouho v práci. Ale já byla na meteřské a rodičáku tak co to s tím souvisí ?

m.e.l
23. čer 2018

@jessi8888 Prumer se bud bere ten uplne posledni jaky byl znam nebo se bere "predpokladny". Presne uz to nevim, mzdovou oblast jsem delala naposledy pred cca 18ti lety. Od te doby vim jen co mi rekla mamka.

klarusek
23. čer 2018

Pokud jsi v roce v kterém nastupuješ na nemocenskou, tak se bere první kalendářní rok, ve kterém jsi měla započitatelný příjem. Do kterého se započítává mateřská, dovolená a mzda. Pokud jsi z toho roku byla na mateřské třeba 6 měsíců a 2 měsíce vybraní dovolené tak se to zprumeruje temi 12ti mesici. Ano myslela jsem srážku třeba exekuci nebo tak.

jessi8888
autor
23. čer 2018

@klarusek nene srážky žádné nemám . Pracovala jsem do konce srpna 2015 pak od září jsem nastoupina na PN na rizikové a v dubnu se narodil Lukyn , mateřskou jsem měla od konce února a po mateřské jsem si nechala vypaltit dovolenou a následovala dvouletá rodičovská ....

jessi8888
autor
23. čer 2018

A nevíte jestli to má vliv i na mateřskou ?

lachtanice86
23. čer 2018

@jessi8888 stihnete porodit druhé dítě do 4let věku toho prvního a jste stále u stejného zaměstnavatele?

lachtanice86
23. čer 2018

Jinak co se týče pn. Počítá se to z hrubé mzdy za předchozích 12mesicu před začátkem pn. Od prvního do 30dne je to 60% redukovaneho denního vyměřovacího základu, od 31 dne do 60 dne je to 66% a poté 72%.

lachtanice86
23. čer 2018

Jestli jste si nechala proplatit dovolenou vzali to průměrem z těch měsíců. Takže tam nejspíš ten průměr spadl a proto bude pn nižší

jessi8888
autor
23. čer 2018

@lachtanice86 ano mám smlouvu na dobu neurčitou

lachtanice86
23. čer 2018

Pokud tedy stihnete porodit do 4let věku a jste stále u stejného zaměstnavatele tak ppm se bude porovnávat s předchozí. Tedy nikdy nedostanete nižší než tu předchozí

jessi8888
autor
23. čer 2018

@lachtanice86 děkuji mnohokrát to jsem si oddychla

priefi
23. čer 2018

@jessi8888 pocita se to z prumeru, pred tim jsi v prumeru asi mela i nejake odmeny, ted asi se to pocitalo z Tveho zakladu. Taky to mohlo byt tim,.ze 1.mTi prislo mene, protoze prvni 3 dny jsou bez penez vikendy se neplati. Navic jedna castka prijde od zamestnavatele, druha od ossz, kterou ossz vyplaci az po 14.dnech dpn a to uz plati i vikendy

andrejkabarankova
Autor odpověď smazal
elu
23. čer 2018

a nemate plat treba zakladni castku a plus k tomu nějaké osobní ohodnocení atd.... protože to by vam dali samozrejme jen ten zaklad, když není za co hodnotit 🙂

bartra
27. čer 2018

Já nechápu PN z důvodu "nechtěla vracet na 4 měsíce do prace". PN je pro práce neschopne,ne ty,co do prace nechteji.

dominikaromanova
1. črc 2018

@bartra, souhlas, taky to nechápu. Ale zde na MK je to celkem normální a každou chvíli. Je to velice smutné a ještě si dotyčné budou stěžovat.

niki1107
Autor odpověď smazal
dominikaromanova
1. črc 2018

@niki1107, tak asi je to potřeba opakovat stále dokola, že PN je pro nemocné a ne pro líné. Těhotenství není nemoc.

niki1107
1. črc 2018

@dominikaromanova Ja si spis myslim, ze je potreba, aby se kazdy staral sam o sebe ☺.

lachtanice86
1. črc 2018

@dominikaromanova svatá pravda, ale pozor za tento názor tě tu můžou kamenovat

dominikaromanova
1. črc 2018

@niki1107, Já si to nemyslím, platí se to i z mých daní.

Strana
z2