Nemocenská v těhotenství - přišlo mi o 5 tisíc méně, jsem zoufalá!
Ahoj holky, prosím není tu z vás některá , co rozumí výplatám nemocenské , mateřské , jak se co počítá ? Když jsem byla s prvním synem než se narodil na PN brala jsem okolo 14-15 tis. neschopenku . Potom jsem tedy nastoupila na Mateřskou a dále na Rodičovskou . Ta mě skončila teď v dubnu a jelikož jsem se nechtěla vracet na 4 měsíce do práce protže v září porodím druhé tak jsem šla opět na PN a teď mě přišlo o 5 tis míň než předtím 😞 počítala jsem s tou předchozí částkou a teď toto . Je mě z toho fakt do breku , jak je tomožné že mám o tolik míň. Jak se to vypočítává ? Hrubou mzdu jsem předtím měla cca 23 tis. i víc. A to jsem si ještě mezi mateřskou a rodičákem nechala vyplatit dovolenou asi 25 dní. 😪 Prosím holky poraďte některá , já jsem fakt zoufalá .
@dominikaromanova Tak urcite 😀😀😀.
@dominikaromanova mam pocit, že je lepši, když jde ženska na neschopenku v pulce těhotenstvi a v klidu porodi v terminu než aby pracovala a kvuli prace porodila předčasně. Všechny ženy tady nevytiraji zachody s polovičnym uvazkem.
@jolal, když už má někdo potřebu to takto udělat, měl by držet pusu a být rad, ze dostane alespoň něco, protože do vyměřovacího základu pro výpočet nemocenské dávky se počítá souhrn hrubých příjmů za posledních 12 měsíců, z kterých zaměstnanec odváděl nemocenské pojištění.
Nemocenská dávka se počítá z redukce denního vyměřovacího základu ve výši 60%.
Je celkem logické, ze je nemocenská nižši. Nemocenské dávky jsou totiž náhradou za mzdu, která uchází v době nemoci, ale během rodičovské dovolené žádná mzda neuchází (pobírá se pouze rodičovský příspěvek).
@dominikaromanova Naprostý souhlas, jít na PN jen proto, že se někomu nechce nastupovat na chvíli, to mě taky vytáčí...a ještě si stěžovat, že má někdo takový názor? To už je výsměch...
Problém je ten,ze do toho "baliku"spolecnych peněz odvadime vsichni,co pracujeme. I tehotne,nebo s malými dětmi. Moje práce je kombinace fyzické i dusevni,pracovala jsem jako tehotna do porodu a teď pracuji jako tehotna s 20-mesicnim batoletem. A vadí mi,ze se v ČR považuje za"normalni" hodit se na PN z důvodu tehotenstvi,protoze"co by kdyby". Těhotenství je jiný stav,ne nemoc. Na PN se dá jít v případě potíží kdykoliv,a stejně tak po ústupu obtíží se do prace vrátit. Málokteré obtíže trvají celou dobu. Případně nevhodné práce pro těhotné jsou ošetřené v zákoníku práce jinak,ne PN. Mimochodem,nemůžeme se pak divit dusledkum,t.j.mlada žena v plodnem věku je pro zamestnavatele rizikova,nejen pak z důvodu nemoci malých deti,kterým se nejde většinou vyhnout,ale už jen z toho folklóru odejít v době objevení II na PN. Nebo nevraceni se mezi dětmi do prace,protoze proč na 4mesice.. Pak můžeme brečet,ze máme jako ženy horší šance při uchazeni se o zamestnani,nizsi vydelky,nizsi důchody apod. Kdyby zůstala tazatelka ty 4 měsíce do na náklady manzela,je to její věc. Ale jde to ze společného baliku,tím to jako její věc konci a rádi se mezi zneuzivace soc.systemu,ktery je na toto kratky (čehož je hojně zneuzivano).

@lachtanice86, to mi nevadí, myslím si, že tímto svým názorem jsem zde již známá a budu to na MK opakovat stále dokola. A ne jen zde.