icon

Nízký rodičovský příspěvek, co si o tom myslíte?

dvorka100
12. říj 2016

Dobrý den, rozjela jsem takovou akci jak vyburcovat všechny k tomu aby se nemluvilo jen o přidávání peněz důchodcům ale aby se zaměřili i na maminky. Zajímal by mě váš názor na to, že nám maminkám dají prostě jen 220 000 a víc ani korunu. A navíc jsem zjistila že tato částka byla stanovena někdy před deseti lety a to bejvalo levněji.

kvakuska
14. říj 2016

@kacca11 no mně teda výsluha logická nepříjde u žádné profese ... pracuješ = máš slušný plat + jiné benefity ... nepracuješ = nemáš nic (samozřejmě myslím v aktivním věku, ne důchodce) 🙄

zuzineckah
14. říj 2016

koukám, že se diskuze zvrtla úplně jiným směrem 😀

Dost jsem přemýšlela nad tím uvažováním, které je nastíněno v úvodním příspěvku a dalších reakcích zakladatelky a opravdu ho nemůžu pochopit...
Není to poprvé co jsem zaregistrovala náznak, že jen matky, které se rozhodnout nedělat kromě "matkování" nic jiného, podléhají iluzi, že jsou lepší než ty ostatní 😅 Ty pracující hodnotí jako sebestřední a nezodpovědný plevel, který by děti vůbec neměl mít a který navíc snižuje hodnotu "SKUTEČNÝCH MATEK" 🤐
No... budiž 😀 Nebudu nikomu tenhle nesmysl vyvracet. Tyhle militantní zastánkyně onoho dnes jaksi moderního "JÁ JSEM MATKA, KDO JE VÍC?!" tím jen demonstrují, že tenhle model zásadně škodí zdravému rozumu. Pro výstrahu mohou posloužit docela dobře 🙄

kacca11
14. říj 2016

@kvakuska myslim, ze armada, policie, hasici apod. nejsou klasicka povolani. Clovek tomu snadno obetuje zdravi i zivot, hodne to cloveka stoji i po psychicke strance.

dc2015
14. říj 2016

@zuzineckah Ono je to těžké. V podstatě souhlasím. Po šestinedělí jsem začala pracovat, dělám na velmi malý úvazek, pracuji z domova, přivydělám si k RP málo. Jenže bez podpory rodiny by to nešlo. A ne každá tu podporu rodiny má. Co mně ale poněkud vadí (nečetla jsem celou diskuzi, jistě už to tu padlo) je, že z toho malého přivýdělku odvádím nezanedbatelnou daň, manžel odvádí obrovské daně. Věřím, že syna vychováme tak, aby pracoval = odváděl obrovské daně. A tyto všechny peníze jdou skupině lidí, která nepracuje, nikdy nepracovala ani nebude a své potomky vede ke stejnému životnímu modelu. Za mě tedy zvýhodňovat rodiny s dětmi tím, že jim snížím odvody... bohužel to v dohlednu v ČR příliš nevidím.

kamino
14. říj 2016

@kacca11 Ale i v těchto povoláních jsou lidé v kancelářích, kterí v životě se do nebezpečí nedostali, mají úřednické funkce a mají stejné podmínky a výsady.

kvakuska
14. říj 2016

@dvorka100 myslím že si nemáme na co stěžovat, nedostáváme málo, už tu bylo všechno vyjmenované. Je na každém kolik dětí se rozhodne mít, ale nemůže si někdo pořídít 3 děti jen proto že je chce a potom stát s rukou nataženou a státe starej se, sami děti neuživíme. Když žiju z ruky do huby, tak si přeci nepořídím dětí jako klásků, je jasné že je neuživím. Bohužel náš systém je nastavený tak, že právě dávky na tu početnou rodinu je nakonec dokáží uživit a to docela slušně. Takové rodiny ale dětem předávají špatný model, ve kterém nejspíš jejich děti jako dospělé budou pokračovat právě proto, že je to bezpracné. Děti těchto lidí nestojí o vzdělání, nestojí o dobrou práci, ale přesně vědí na co mají nárok a určité věci si dokážou sakra dobře spočítat. Takže tihle ze státní kasy budou stále jen brát, ale nikdy do ní nic nenasypou, a jsme tak v začarovaném kruhu. Takže řešením není dávat víc peněz na ruku, ale zvýhodnit rodiče co pracují, aby to vychcánky nutilo jít také dělat.

astyna
14. říj 2016

@kvakuska

bohužel je to přesně tak, jak píšeš. Krásný příklad vidím u sousedů nad námi - slyším je tam chodit celý den, mají 2+1, 4 děti, nikde nepracují a když je potkáme ve výtahu, tak se baví, za co půjdou zase žadonit na pracák. Víme, že si letos koupili nové auto, víme, že jezdí na dovču každý (!) rok a za co? Za peníze daňových poplatníků...Když jim dojdou prachy, jdou s brekem na úřad, že bude zima, děti nemají boty atd. Kamarádka dělá na pracáku tam, kam chodí a tohle jednání mě jen a jen hněte. A tohle stát podporuje.

Vrcholem všeho bylo, když u nás zvonil s tím, zda si u nás může schovat televizi, že mu příjde kontrola z pracáku. to už jsem sršela síru.

kvakuska
14. říj 2016

@kamino přesně tak, znám takových víc než dost, o některých bezpečně vím, že to povolání dělali jen kvůli té výsluze a jen odpočítávali roky, kdy už se jim vyplatí odejít ... tihle určitě "svoji práci milovali a dělali ji s plným nasazením"

@kacca11 řidič autobusu určitě riskuje svůj život denně, a jeho psychika také dostává zabrat ... a co strojvůdci? čím dál častěji se setkávají s blbcema za volantem, kteří jim stojí na přejezdu, a přitom ručí za životy mnoha lidí ve vlaku ... a takhle bych mohla pokračovat ... nelze vypíchnout jen pár povolání a těm dopřávat, i jiní riskují životy a psychiku, jen nejsou tolik vidět jako ti, které jsi jmenovala.

kacca11
14. říj 2016

@kvakuska strojvudci dostavaji vysluhy taky. Jen se to jmenuje jinak.

zuzineckah
14. říj 2016

@dc2015 no jistě, to je ale ten sociální systém. Ty peníze z daní dostáváme ale také my, matky na MD. Už jsem to psala, systém dávek nebude nikdy spravedlivý vůči všem, to neexistuje. A ti lidé, kteří poctivě pracují a odvádějí daně, platí odvody, ty se budou vždycky cítit znevýhodněni. Ale to přece není důvod na to, abychom nadávali na to, že je přidáno důchodcům, nebo že hnědočech dostane i když v životě nehnul prstem... Pokud se chce někdo srovnávat s poslední jmenovanou sortou a vyplakávat co oni jo a on ne, tak prosím, ale mě to přijde nedůstojné a hloupé. Stejně tak jako kydat na důchodce. Mám zdravé ruce, nohy a hlavu na krku nenosím proto, aby mi nepršelo do krku. Takže pokud mě nesrazí na kolena nějaká nenadálá životní, událost nebo zdravotní stav, tak se postarám o rodinu tak, aby mě výška rodičáku nerozhodila 🙂

lenka5731
14. říj 2016

Uprimne, ja vubec nechapu tyto debaty... Lidi si navzajem zavidi par tisic, at uz je to rodicovsky prispevek, duchody, vysluhy atd. Jedna skupina lidi je postvavana proti druhe. Jednou se prida ucitelum, jindy zdravotnikum... Pritom stat jinde prichazi na ruxnych zakazkach a podvodech o stamiliardy, ktere zmizi v lufte a ma z nich uzitek jen par lidi. Ty ruzne prispevky aspon skonci u normalnich lidi, a pokud jsou ZA ODVEDENOU PRACI, at uz si o te praci mysli kdo chco co chce, a na zaklade zakona, tak mi to vubec nevadi. To uz mi vice vadi dlouhodoba podpora lidi, kteri nikdy nepracovali a pracovat nebudou, ruzne statem "prehlizene" ksefty s ubytovnami.....

lenka5731
14. říj 2016

@kamino kdyz ti zrusili misto u celni spravy, tak proc jsi nenastoupila k policii?

lenka5731
14. říj 2016

Jeste ad ty vysluhy, jako kompenzace ztizeneho uplatneni po dlouhotrvajicim sluzebnim pomeru maji mimo jine tu praci zatraktivnit, protoze stat ma snad zajem na tom, aby tu praci delal "aspon nekdo", ne? Tim se nechci nikoho dotknout.

smillingangell
14. říj 2016

Číst to všechno nebudu, myslím, že se máme dobře oproti jiným zemím. Můžeme být s dětmi doma dlouho než třeba v Anglii a peníze za to taky máme. A chodím si o víkendech sem tam přivydělávat a špatně se nemáme.

lenka5731
14. říj 2016

Prijde mi to trochu jako by se otroci na poli hadali o to, kdo ma hezci lopatu. To prirovnani jsem nekde cetla a prijde mi vystizne.

kamino
14. říj 2016

@lenka5731 Protože jsem dostala lepší nabídku a k Policii jsem nechtěla.. Měla jsem zájem jen o ten jeden útvar.

ilonne
14. říj 2016

@kvakuska A jakou ma řidič autobusu čí strojvůdce šanci, ze ho při zákroku druhy zrani nebo rovnou zabije, případně bude zasahovat proti fetakovi s HIV atd...., kolikrát přijde do tesneho dlouhodobého kontaktu s otevřenou tuberkulózou, svrabem atd. Srovnávané nesrovnatelné. Když už tak srovnej MP, PCR a AČR a vůbec IZS. U hlediska ohrožení života nemůžeš srovnat policistu a řidiče autobusu

ilonne
14. říj 2016

@astyna A ty jsi to snad odmítla 😀? To ale vůbec nevypadá na dobré sousedské vztahy 😀.

ilonne
14. říj 2016

@kamino Jasně, ze minulost byla jiná než současnost, proto došlo k logické úpravě vysluhovych příspěvků. Ale pořád tvrdím, ze černá díra je úplně někde jinde.

ilonne
14. říj 2016

@kamino Ale teď po těch 15ti letech je ta vysluhy mizerná. Kromě toho uz v 35 máš vcelku malou možnost kvalitního uplatnění na trhu práce v soukromém sektoru, když 15 let jsi policista. Je to vážně specifická práce v soukromém sektoru hodně málo vyuzitelna.

ilonne
14. říj 2016

@kamino Někde to musí být, protože tím argumentovali v PS, když se to začalo danit.

lenka5731
14. říj 2016

@kamino no a vidis to, nechtela jsi... A kdo vlastne chce k policii? Ptitom kazdy staf policii potrebuje. Odpovim si na to s dovolenim sama 😀

kamino
14. říj 2016

@lenka5731 Ne, jako ženská bych byla mizerný policista 🙂 Vím od bývalého, jak nerad sloužil s holkama, že z toho má špatný pocit, že musí chránit ještě je... a jak jsem psala, v mediích mi bylo líp 🙂 Ale bratr trávě prochází výběrovým řízením, teď je u Městské, ale dodělává výšku, tak jde ke státní.

lenka5731
14. říj 2016

@kamino tak jsi mohla byt v kancelari, tam se nic nedela a neni tam riziko..?

kamino
14. říj 2016

@lenka5731 To ne, media byla lepší 🙂 viz výše

lenka5731
14. říj 2016

@kamino takze jsi pracovala jako delnice za 14 hrubeho a pak jsi dostala nabidku z medii? Nebo mam blby kontext?

ilonne
14. říj 2016

@lenka5731 Ale dělá, ja uz se do "kanceláře " propracovala 😀. Ale je pravda, ze ne každý "výkon " je výkon. Např. vysluhu moc nechápu u tiskových a preventivních odborů a našly by se i další @kamino

vanilkacka
14. říj 2016

Ad policie a vysluhy. Plně s nimi souhlasím. Plat u policie je nic moc, uplatnění po skončení pracovního poměru možná tak někde u ochranky nebo v posilovne,když je v této oblasti aktivní. Ale každou službu jde do rizika,ze se nakazí žloutenkou,tuberou,že ho nějakej grazl sejme. Jasné,tMy jsou dny, který jsou v pohodě, ale být manželkou policisty,tak nikdy klidně nespim

lenka5731
14. říj 2016

@ilonne chtela jsem jen vedet, proc kamino nechtela delat praci, kde podle jejich slov nic nedelaji, nemaji riziko, ale za to tucnou vysluhu

kamino
14. říj 2016

@ilonne Černé díry jsou kam se podíváš - vezmi si zdravotnictví - doktorka mi předepsala pro prcka lék. Dvě balení, Vypotřeboval jen jedno. Nesu zbylé balení nerozbalené v originálním obalu do lekárnym, že im to nesu zpět a lekarnice že v pořádku, že to zlikvidují. Na obale byla cena asi 680 korun, já doplácela prd, asi 50, takže se 630 korun vyhodilo naprosto nesmyslně. Když jsem procházela IVF - tolik nesmyslných léků, které se ani nevyužily a pojištovna ( a já ) platí.. chyba je opět systémová..

Strana