Nové podmínky pro porodné, jak to je?
Dobrý den,
nevíte někdo jak to je s podmínkami na porodné, které se od nového roku mění? Už to nebude 2,4 ale 2,7 násobek životního minima. Jde mi o to, že mně se narodilo miminko 8.měsíc 2014 a o porodné můžete snad žádat až do roka. Tedy až v roce 2015 kdy budou nové podmínky. Když podám žádost až příští rok budou se na nás vztahovat podmínky z r.2014 nebo 2015?
Děkuji za rady 🙂
@lenickae souhlas....take mam osobni zkusenost a bilych je ve vysledku vice, nez romu...akorat bily se mezi bilymi ztrati a rom vycniva...uz treba na chodbe...u bileho si clovek rekne, ze se jde treba jen na neco zeptat a u roma je kazdemu jasne, ze si jde vyrvat davky.
jsme zpovykana spolecnost, zvykla spolehat se na stat a natahovat ruku, jako osobni pravo...bez ohledu na barvu pleti...a pak propadaji sitem ti potrebni.
@nonnni já tady nehájím lidi,kteří využívají či nevyužívají dávky ať už jakýmkoliv způsobem a už vůbec se to netýká mě,která patří k těm nadprůměrným a měsíčně rve prachy do státní pokladny.Kdybych měla takto soudit každého, musela bych spoustu mých kamarádek,známých odsoudit a pokud bych se snažila o jejich nápravu, tak tato hrstka lidí nezachrání ten milion lidí využívajících tyto dávky.
@zmrz_lina to sice ano,ale málokterý z nás tohle může v takové míře ovlivnit.Myslím si taky a nesouhlasím ,že by se stát měl postarat pouze o nemocné a postižené!! Proč mám platit za ústavní péči drogově závislých ,nebo podporovat rodiny s postiženými dětmi, který tyto děti chtěli přivést na svět,tak ať se o ně tedy postarají.
Tím chci pouze říct,že všechny strany by se měli posoudit spravedlivě, ale na to by se museli zpřísnit podmínky.
Nemyslím si,že okrádat stát je správné,ale horší je ,že se pro to nic nedělá.
@lmat Drogově závislý člověk měl na výběr, postižené dítě a jeho rodiče nikoli. To bys chtěla postižené házet ze skály?
to není p
@marketa233 nemáte pravdu, medicína postoupila do té úrovně,že některé vady se dají rozpoznat dřív,než se dítě narodí a ať už z důvodu víry, nechají tyto děti přivést na svět a neházím jsem všechny ,jenom pouze ty,kteří na výběr měli.Myslím, že už zacházíme jinam a jak říkám ve všech odvětví státních dávek je nespravedlnost.
@lmat Co je ale spravedlnost? Vy například chcete odměňovat vraždění dětí... Těžko se všichni shodneme na univerzálním systému.
@marketa233 tak Vám pěkně děkuji,měla by jste vážit slova a možná Vás urazilo Vám oponovat v názoru vyplácení dávek pouze pro nemocné a postižené,což mě přišlo vůči matkám samoživitelkám,adoptivním rodičům aj nefér. Já jsem ukončila těhotenství v 34 týdnu skrz downův syndrom, ale nikdy jsem to jako vraždu nebrala 😢
@lmat A já to tak beru. Každá jsme jiná.
Zdravím, holky jak teda vlastně vypočítám nárok na vyplacení porodnýho? Díky ;) TP mám 06/2015 a jsem od 11/2014 na rizikovém. Díky
@irisie Dnes jsem se na to ptala na sociálce-pokud nechcete dokládat příjmy otce,tak po porodu musíte na péči o děti podat návrh na svěření dítěte do péče.To za prvé.Až proběhne soud,který vám ho svěří(prý to může trvat i půl roku), vyplnite žádost o vyloučení otce ze společně posuzovaných osob,a pokud jste sním min.tři měsíce před porodem nesdílela spol.domácnost,můžete doufat,že vám to odsouhlasí a porodné dostanete.
A mimochodem mi bylo řečeno,že svěření do péče a vyloučení potřebuji i k žádosti o rodičák,pokud nedoložím příjmy otce.
@verunka1990 diky za info a ze jste si na me vzpomela.
@irisie Není zač.Jen jsem nějak nepochopila,proč musím mít doklad o svěření do péče kvůli rodičáku,když se otcův příjem neuvádí.
@verunka1990 asi aby pro tebe bylo jednodussi dolozit prijem otce. Nebo ja nevim. Proc by to bylo jednoduche kdyz to muze byt slozite....
@irisie no už mi jde z toho hlava kolem,a to mi všechno možné zjistila mamka.Ještěže ji mám,jinak bych snad ani neporodila.Taky je z toho celá pryč.Měla nás čtyři,ale nikdy nic podobného neřešila. 😖
Počítá se do přijmu i DPP a DPC?
Ahoj,jsem prvorodicka a jsem na neschopence,( zdravotni stav ) a chtela bych si upresnit informace.
Ziji s pritelem,ktery videlava 4x-vic nez ja ( moje vyplata cinila 13 500 ). Ale trv. pobyt nema u me hlaseny.Chtela bych ho zapsat do RL ditete jako otce.Znamenato ze nebudu mit narok na porodny,? Nebo, je nejaka moznost abych ho ziskala,? A jestli neni zadna moznost , tak me to prijde docela nefer-vydelavala jsem si na zivobyti pres 8let-radne odvadela dane,platila zdravotni a socialni pojisteni a ted takhle.?!
@marketa233 kdyby jste dělala v nemocnici a vydělá těžce postižené děti s vrozenými vadami,které se zjistili v těhotenství mluvila by jste jinak.Hodně se trápí tyto děti i rodiče a následně celá rodina a pak dítě třeba za 3-4 roky strávené v nemocnici stejně zemře.Stojí to pojišťovny miliony a je to k ničemu.
@lylien85 Určitě nárok nemáš, přítel vydělává opravdu dost nadprůměrně. Já porodný mít taky nebudu, taky pracuju, stejně jako manžel, a nikdy mi to nepřišlo nefér, že porodný nedostanu. To je dávka pro lidi, kteří jsou na tom finančně hůř. To je jako si stěžovat, že pracujeme a ti, kteří nepracují, dostanou od státu různé sociální dávky a my ne. Podle mě by to mělo být přísnější, přidělování všech dávek, ať to přeci jen víc motivuje si najít zaměstnání a chodit do něj a ne jen sedět doma a spoléhat se na dávky.
Takže porodné nedostává každá rodička??? Tak to jsem teď mimo... Já myslela, že na porodné má právo každá žena. Prvorodička ve výši 13.500,- Kč a druhorodička od nového roku 10.000,-, takže ne?
@nikousek1 No upřímně, mně by se to taky hodilo, ty počáteční výdaje jsou velké. Tak část peněz našetřit, a co půjde koupit třeba z druhé ruky, co jiného můžeš dělat. Já takhle třeba pořeším kočárek a autosedačku. Taky jsem si vždycky představovala, jak to bude romantické, až půjdeme s manželem vybírat kočárek pro naše první dítě. Holt situace je jiná, a jsem vděčná za to, že mám možnost koupit si použitý kočárek od kamarádky. Sice z barvy nejásám, ale co už...
Teť tu čtu: Porodne pro prvni dite 13000, na druhe 10000, výcerčata 23000. 6adat lze nejpozději do 1 roku dítěte. Pro posouzení na nárok se započítávají čisté příjmy rodiny, do ktarých se nezapočítává rodičov. příspěvek a přídavek na díte. Příjmy se posuzují za předchozí čtvrtletí než se dítě narodí. Hranice příjmů: samoživitelka 13 176,- samoživitelka s jedním díť. do 6 let 17 874,- manželé 20 816 manželé s jedním díť. do 6 let. 25 515,-
@anie26 http://kalkulacka.org/kalkulacka-porodne-od-rok... tady je kalkulačka porodného... Ale teď nevím, píšou tam průměrný měsíční příjem a v poznámkách je napsané příjem za předchozí čtvrtletí. Tak to mám uvést měsíční příjem nebo sečíst příjem za 3 měsíce?
Vzít příjem za všechny tři měsíce a vydělit je třema ( tj. prumer)...tak bych to asi pochopila já...
co jsem cetla ja tak se do toho se pocita prijem jen osoby co je vydelacne cinna a prumer za posledni 3 mesice.nepocita se do toho rodicovska,materska a jine socialni davky.to jsou moje posledni informace co jsem si zjistila.jsem zvedava pac podle vseho bych na porodne mela mit narok penizky se hodi 😉
tak to jsme zase mimo 🙂
porodné by měli dostávat všichni. takhle mi to přijde nefér. Jako 13 tisíc pomůže i těm, kteří mají vyšší příjem než je toto minimum...
Nevíte, zda se do toho započítává nemocenská při rizikovém tehotenství a mateřska?

@nonnni Bohužel já mám osobní zkušenost, pracuji na ÚP 😒. Nicméně zastávám názor, že někteří "bílí" se chovají stejně jako Romové a naopak znám několik Romů, kteří pracují, nicméně těch je méně než těch "nepřizpůsobivých", o kterých se tu mluví. Ale jak jsme již napsala - spousta "bilých" se chová podobně, pobírají soc. dávky, nechce se jim pracovat - bohužel to hodně sledujeme u mladých lidí, kteří si, jakmile to jde, přepíší trvalý pobyt na obec/městský úřad a hurá na sociálku.. Svým způsobem se jedná o odraz doby (když můžou oni pobírat, proč my bychom se nechávali okrádat apod.), mnohdy se jedná o převzaté vzorce chování z rodiny.. Byla bych pro zpřísnit podmínky pro přiznávání soc. dávek a pro pracující úlevy na daních.. ale jak psal někdo výše, to my tu rozhodně nevyřešíme, na to jsme si zvolili zástupce ve vládě..