Ochranná lhůta, termín porodu a nástup na mateřskou z úřadu práce. Dosáhnu na PPM?
Dobrý den,
tohle jsem opravdu nikde nenašla,a tak se obracím sem s pár dotazy. Řeším případný PPM. Termín porodu dle PM je 6.4 ,ale dle UTZ o 5 dní později ( nevím jestli tato informace zrovna je důležita) . Smlouva v zaměstnání mi skončila k 30.6.2020. což je i první den poslední menstruace. Podle tohoto údaje jsem tedy otěhotnela ještě jako zaměstnanec . Když jsem se ptala Mudr, který den se bere jako den otěhotnění tak mi potvrdila,ze toho 30.6.Ted jsem zaměstnána jinde, ale jsem ve zkušební době, takže v ní i určitě skončim maximálne na konci října. Poté půjdu na úřad práce. Je tady prosím někdo,kdo mi může s jistotou říct, jestli na PPM určitě dosáhnu? Jestli mi teda vznikla ta ochrana doba ze zaměstnání? Protože tohle je fakt něco,co absolutně nedohledam nikde.
Šla bych na mateřskou z úřadu práce, ale kdo bude výplnovat a potvrzovat žádost krom me a Mudr? Protože poslední zaměstnavatel asi ne.A co bude k žádosti nutno popřípadě doložit?
Záleží nakonec na Mudr,co napíše za datum? Oni si to na OSSZ sami nějak spočítají? A vyhodnotí, jestli mám nárok, nebo ne?
@leejlaa tak s tim se počítá, ze to ukonci, ale firmy vetsinou ukoncuji ke konci zkusebky a to je to, o co ted hrajes. Pokud vydrzis do pulky listopadu, co je vlastne "jen" o 10 pracovnich dnu dele a pak pujdes na pn, tak zajistis to, ze te dalších 14 dnu nemohou vyhodit a tedy to udelaji az na konci listopadu a zo uz ti staci. Slo by to udelat uz po tydnu v listopadu, ale to uz hrajem hru o dny a je lepsi mit trosku rezervu.
@malenka3 no mam 180 dni ze zaměstnání, které skončilo 30.6. , a dal práve nevím, jestli z té DPP mám "nastavenou" lhůtu o 30 dnů, ale jelikož za me ten měsíc odvedli pojištění tak by to tak mělo být, dál tedy teď z této současné práce na HPP za září , které určitě dodělám je dalších 29 dní ( nastoupila jsem 2.9.) a pokud tam vydržím říjen ,i kdyby jen část,tak bych se už měla vejit ( nástup na mateřskou začátkem února)
@leejlaa tohle je právnický portál pro rady zaměstnancům. Dle toho má
@j.a.n.i pravdu a rozhodně se nedělala žádná velká změna Zákoníku práce, aby se toto měnilo v posledních letech. Takže se mi to taky moc nezdá. Všude se hovoří o 6 až 8 týdnech. Zajdi na tu socku, ověř si ten nárok a trvej na tom, ať ti řeknou, dle kterého paragrafu, pokud budou tvrdit něco jiného.
https://aperio.cz/nemocneska-penezita-pomoc-v-m...
Dole odstavec PPM a uchazečky o zaměstnání.

@elwe No, to je právě to nejisté, aby běžela ta 180 denní lhůta, tak by zakladatelka musela byt k datu 30.6. "prokazatelně těhotná" což je diskutabilní, pokud ona sama píše, ze to je první den poslední ms. Ano, těhotenství se počítá od ms, ale přestože se tak pocita, tak da se opravdu rict, ze je těhotná ve chvili, kdy biologicky byt těhotná jeste nemohla. To je vec, kterou netusim, jak ossz vyhodnoti a proto bych na ni radeji nespokehala.