Odpracovaný cca půlrok, teď na PN, mám nárok na mateřskou?

svecanna
16. únor 2018

Dobrý den, prosím o radu.
Minulý rok jsem zdárně odmaturovala a po letních prázdninách nastoupila do práce na HPP. Strávila jsem zde zkušební dobu (plus mínus pár dní) 3 měsíce. Nastupovala jsem 28. 8. 2017 a pracovní poměr ukončila 19. 11. 2017. Poté jsem nastoupila do nové práce. Měla být na HPP ale dali mi dvě DPČ (dohody o pracovní činnosti). Nastoupit na HPP jsem už nestihla. Zde jsem stále zaměstnaná na DPČ ale jsem na nemocenské (zjistili jsme, že čekáme miminko). Četla jsem na internetu, že pokud za mě zaměstnavatel platí po dobu 270ti dnů soc. a zdrav. tak nárok na mateřskou mám. Někdo mi ale teď řekl, že nárok mít nebudu, protože jsem na nemocenské a ta se do toho nezapočítává. Že se mateřská bere jen z těch dnů, co mám skutečně opracované. Tak by jsem se chtěla zeptat jak to tedy je. Zda nárok mám či ne? Předtím jsem při škole pracovala ale bohužel jen na DPP :(

lenoulinkaa
16. únor 2018

aby se ti počítala doba pojištění při DPČ, tak musíš mít příjem za měsíc alespon 2.500,- . Jestli si nemocná, tak nemáš příjem a nejsi pojištěná a nepočítá se ti doba. Myslím, že by to tak mělo být. Kdyžtak, ať mě někdo opraví.

svecanna
autor
16. únor 2018

@lenoulinkaa takže teď nejsem vlastně ani pojištěná.. Tak to musím na pracák? Nebo? Vůbec se v tom nevyznám :/

martinka1996
16. únor 2018

Neni to náhodou tak, že musíš, mit zaplacené nemocenské pojištění? Které i zaměstnavatel platí v případě, že máš HPP?

lenoulinkaa
16. únor 2018

@svecanna Na pracák nemusíš kvůli nemoci. Ale myslím, že doba nemoci, se při DPČ nepočítá do pojištěné doby jako u HPP, ale fakt si nejsem úplně jistá.

svecanna
autor
16. únor 2018

@martinka1996 no oni mi to hradí, proto ty dvě smlouvy na DPČ. Aby jsem nemusela na pracák. Takže pojištění za mě hradí tak jako u smlouvy na HPP. Nebo by alespoň měli, podle toho co mi říkala vedoucí.

milisent
16. únor 2018

Urcite bych si zasla na zdravotni pojistovnu a na socialku at to mas vsechno podchycene. Taky jsem si nebyla uplne jista, tak jsem si overovala jestli budu mit narok na PPM.

svecanna
autor
16. únor 2018

@milisent supr. Moc dekuju🙂

byklara
16. únor 2018

8. Jak je to s mateřskou u studentek? Platí PPM škola, nebo nastupuji rovnou na rodičovskou dovolenou?
Studentka, která není v době nástupu na mateřskou dovolenou zaměstnaná (nebo si neplatí nemocenské pojištění) má až ode dne porodu nárok na Rodičovský příspěvek v 4leté variantě.

Pokud nastupuje na mateřskou dovolenou již ze zaměstnání, je doba studia (pokud bylo dokončeno úspěšně) považována za soustavnou přípravu na zaměstnání a započítává se doby 270 dní placení nemocenského pojištění potřebného pro nárok na PPM.