OSVČ - mateřská dovolená a rodičovský příspěvek
Ahoj holky, potřebuji Vaši radu a zkušenost, protože se dostávám do slepé uličky..jednat se státními institucemi je prostě trošku problém 🙂
Jsem OSVČ a vzhledem k tomu, že jsem mimčo neplánovala, neplatila jsem si nemocenské pojištění. A řeším dvě věci, za prvé PPM a za druhé rodičovský příspěvek.
PPM - vím, že jsou dvě podmínky 270 dnů platit v posledních dvou letech a 180 dnů v posledním roce. Protože jsem v 6tt toto nesplňuji, nicméně, objevily se nějaké zvěsti, že by to snad šlo doplatit zpětně. Na OSSZ mi samozřejmě řekli, že to nejde, nicméně, já se ptám, je to skutečně pravda? Nebo to doplatit jde a jenom nám to na OSSZ nikdy neřeknou? Druhá otázka navazuje a to je rod. příspěvek. Vím, že když nemám nárok na PPM, musím rodičák čerpat 4 roky - což je hrůza ( po 9 měsíci, nějakých 3 700,- nebo kolik to vychází), takže mi bylo řečeno, že toto mohu čerpat přes otce dítěte (je zaměstnanec a má vyšší příjem), otázka ale je, když to půjde přes něj, nebo na jeho příjem, nebo jak to je, budu muset já nadále platit minimální zálohy na sociální a zdravotní (4000,-/měs cca) protože OSVČ budu mít jako činnost hlavní (i když budu doma s mimčem já)? Nebo jen výše příspěvku se určuje dle něho, ale další výhody mám já tj. mít OSVČ jako činnost vedlejší a tím pádem platit socku a zdravku dle příjmu? Budu moc ráda za Vaše zkušenosti a když mi trošku poradíte..protože už jsem z těch státních úřednic, které furt jenom odkazují na někoho jiného trošku na palici. Moc díky 🙂
Teď ještě řeším jednu věc, třeba budete mít zkušenost...dnes mi na OSSZ řekli, že je to 270 dní ode dne porodu...nebo to musí být do nástupu té mateřské - což je min 6 týdnů před porodem a maximálně 8 týdnů před porodem...jsem z toho zmatená...do jaké doby tedy se těch 270 dní placení nemocenské počítá ??? 😒
@sedlakovasary Pro nárok na mateřskou k nástupu na ni, tedy k těm 6 týdnům před porodem, ale pro volbu rodičáku je to v zákoně vztaženo k porodu, i když u ženy je to asi jedno, protože pokud by nestíhala těch 270 dní, tak ji vznikne nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem a tím pádem nárok na volbu.
@sedlakovasary tak pokud uz se snazite, zacni si to platit uz ted. Jakmile se podari, uz to nestihnes 😅 Tak jsem to mela ja, myslela jsem, ze nez se podari, bude to trvat, ale ono to vyslo hned a uz jsem to nestihla 😀
@j.a.n.i
@sedlakovasary ja jsem mela zato, kdyz jsem si to tehdy zjistovala, ze 270 dne k porodu. Musi to tam nekde byt napsane. A kdyz to nebude tedy tech 6-8 tydnu pred porodem, tak ji dostanes teda od data porodu. A jeste, pokud muzes, plat si vic nez je to minimum, tech myslim 150,- Kc/mesic. Jinak dostatnes PPM dost nizkou. Kamaradka, kolegyne (stejna prace, osvc), mela pak PPM jen 4 tisice. To mi nakonec ani neni lito, ze jsem narok nemela.... I kdyz se hodi kazda koruna, to ano.
@dokument My už se snažíme asi přes 7 měsíců a stále nic.Platím si to ode dneška 😉 ale nevím jak je to s tím započítáním totiž..jestli to dobře chápu, abych to stihla - měla bych otěhotnět ideálně až cca za 2 měsíce...
@sedlakovasary a tech 270 dni dobrovolneho nemocenskeho nema na rodicak vliv. Ten dostanes tak jak tak (pozadas na prijem partnera, pokud vydelaval vic nez ty).
@sedlakovasary no tak neco preplatis (hlavne, ze budes mit narok na PPM - materskou, tj. dostanes materskou a pak jeste ten rodicak jako vsiczhni, az doberes tu materskou), to uz je bezpredmetne, kdyz se podari treba za pul roku. Ale dulezite je, ze kdyz se podari zitra, tak to (pravdepodobne) stihnes! 😀
@dokument mě právě dnes na OSSZ taky paní řekla 270 od data porodu...proto to ještě zjišťuji tady...a přesně jak píšeš, platím si těch 149,- při minimálních zálohách.Tak uvidíme, jak to dopadne...je to teda směšná částka,ale co můžeme dělat :-/
je to opravdu 270 dnů před odchodem na mateřskou - tedy 6-8 týdnů před porodem. chtělo by to ještě kouknout, kolik si zaplatíš a kolik z toho pak bude ta mateřská, aby jsi nezaplatila víc než pak dostaneš. nejde totiž jen o výši nemocenského pojištění, to je pár korun, podle něj se ale zbyšují i ostatní zálohy a to už je peněz více. Dříve šlo udělat to, že se pak pár měsíců platilo vyšší pojištění, šla jsi pak třeb na marodní... to teď už neplatí, bere se průměr za nějaké roky před
citace ze stránek ČSSZ
splňovat potřebnou dobu účasti na pojištění po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství.
a nástup je oněch 6-8 týdnů
@xpila aha, no tak cim drive zacne platit, tim lepe
@sedlakovasary
@dokument pokud se to ale vyplatí - nemá cenu nacpat do státu 20 tis. a získat třeba 18. Je potřeba trochu počítání, bohužel se zákony tak zpřísňují, že se mateřská podnikatelům moc nevyplácí. Já bych se na to vykašlala a pokud je možnost, tak by měl jít na mateřskou (papírově) manžel - v práci by byl pak třeba na dohodu...
Ja si pred otehotnenim platila tu min. Castku 149kc,sla jsem na materskou 8tt pred porodem a materska cinila 3500kc,po porodu jsem si k tomu zazadala doplatek z rodicaku.
@martinaj23 ale pochopila jsem, ze to placeni lze rozlozit. Musi to dat ale dohromady tech 270 dni v obdobi 2 let do data nastupu na PPM. Jak tedy ctu v tom jejich zneni. Z toho 180 dni musi platit v poslednim roce pred - a tady jsem se docetla datem porodu. Takze nevim. No lepsi jiste bude pred tim nastupem na materskou.
Jo, taky to jde, je potreba si nasetrit na povinne zalohy na 2 mesice pred porodem, kdyz uz clovek treba praci ani nema. A vydrzet tak do rodicaku (porodu, pokud nebude mit PPM). Nebo, a tak jsem to chtela udelat ja, zacit platit i pozdeji, ale alespon 3 mesice pred narokem na nemocenskou a vzit si neschopenku tech 6-8 tydnu pred porodem. Ja to platit takto zacala, ale nakonec jsem to nevyuzila, protoze mi vadilo, ze v pripade neschopenky by mi doktor mohl napsat jen vychazky, kdezto ja potrebovala a chtela mit volno cely den a chodit kdykoliv kamkoliv.
@dokument Ahojky, už jsme tu spolu komunikovaly, ale i přes to, bych ještě jednu otázku měla. Když budu rodičák čerpat přes otce dítěte, netušíš, jak je to po tu dobu s mým živnostenským listem? Tj. když si ho nechám aktivní, budu muset platit minimální měsíční zálohy na sociální a zdravotním pojištění? Je to měsíčně cca 4 000,- , nemáš s tím zkušenost? Moc dík 🙂
@alushkaa mohu se zeptat...jak mám chápat "doplatek z rodičáku" ??? 😉 Jakože ti začal souběžně běžet ještě rodičovský příspěvek ????
@libertina1 ideálně nám radili pozastavit živnost...jinak budou muset být placeny zálohy... 😉
@libertina1 mne rekli na urade, ze musim pozastavit cinnost. Od kamaradky vim, ze kdyz pak zacnes opet pracovat, prvni rok neplatis nic, podas danove priznani, kde prijmy z podnikani uvedes a oni ti vypocitaji vysi zaloh a pristi rok uz platis. Opravdu nevim, sama v tom mam zmatek a cinnost jsem ukoncila, jeste jsem na ossz podepisovala nejaky papir, ze jsem cinnost ukoncila.
Radeji se zeptej primo na urade.
@sedlakovasary ano,nechala sem si cerpat i rodicak do te castky 7600kc 🙂
Jinak na mssz se podepisuje cestne prohlaseni,ze nebudes pracovat,ale po skonceni materske a prestupu na rodicak uz normalne zalohy platis,ja to nevedela a doslo mi ze mam zaplatit,tak sem cinost pozastavila a vybehala sem si socku abych ty zalohy nemusela platit,nastesti to slo :D
Ahoj děvčata, můj příspěvek k tématu Rodičák : Jsem OSVČ místo mateřské jsme šla na nemocenské. Při žádosti o rodičovský příspěvek jsem zjistila, že nemocenská se odečítá z výše rodičáku za ty měsíce co jsem marodila. A zajímala by mě i Vaše zkušenost s úřady práce při vyřizování dokumentů pro rodičovský příspěvek a porodné. U nás teda nic moc. 😖 Paní neochotná a celkem jsme úřad práce museli nvštívit 6x, protože úřednice chtěla další a další potvrzení. Moc se o tom nemluví, a ani lidé moc nestěžují. Jaká je Vaše zkušenost, je to tak ? díky 🙂
@annamina Nemám tuhle zkušenost, jelikož tam byla fronta tak na 2 hodiny, tak jsem vyplněné a podepsané papíry mrskla na podatelnu, tak mi potvrdili přijetí a pak už mi jen přišel papír o schválení rodičáku. Jelikož jsem tam všechna zákonem požadované potvrzení, tak těžko může oficiální cestou požadovat nějaká další.
@xpila taky mě to překvapilo....nechápu..
já byla na nemocenské (tedy ze zamětsnání a pak jako OSVĆ) a nija mi n´to neovlivnilo mateřskou ani rodičovský příspěvek. Poptala bych se raději znovu - jak to je.

@sedlakovasary Tak pokud se teprve snažíte, tak bys to měla stihnout...