OSVČ, vyplatí se mi platit si soc. a nemoc. kvůli PPM?

adela1987
2. srp 2016

Ahoj/ dobrý večer,

asi jsem blázen :D ale trošku se v možnostech a nutnostech toho jak dostat od státu něco málo ztrácím. :D

Jelikož to chci mít pod kontrolou a hledám nejlepší řešení, prosím o radu...

Jsem OSVČ, platím min zálohy na soc a zdr.. rozhodně nechci čerpat RP 4 roky a nevím jestli se mi vyplatí platit soc a nemocenskou abych získala PPM.

Takže, není lepší si ty peníze na zálohy sociální plus nemocenskou (cca 5000 a cca 500) dávat stranou a pak si PPM vybrat přes přítele? To jde nebo ne? 🙂 Předem děkuji a hezký večer A.

maruskau9
2. srp 2016

Jsem taky OSVC, platim minimalni zalohy na soc. a zdrav., plus jsem si platila 150Kc nemocenskou, max. je myslim 156 pri tech minimálních zalohach. Jinac PPM pres přítele urco nepujde, leda bys byla neschopna se o mimi starat apod.,u RD to jde, budes si pak moc navolit delku pobirani. Jinak za těch 150Kc ted dostanu neco kolem 3500Kc mesicne, takze se to podle me vyplatí.

rebe
2. srp 2016

Přes otce dítěte můžeš volit výši rodičovského příspěvku, PPM závisí pouze na tom, zda na ni máš nárok ty. Pokud jako OSVČ pracuješ, tak si zálohy na sociální platit musíš, to není na tvém rozhodnutí. Pokud platíš ty minimální, tak nemocenské je 115 korun měsíčně, což na PPM, byť minimální, dostaneš bohatě zpátky.

adela1987
autor
2. srp 2016

máte pravdu!! já se omlouvám... PPM je okolo porodu (před a po) RP je těch 22o tisíc. Omlouvám se maminkám, jsem nepolíbená :D takže nemocenská se vyplatí a RP pak můžu táhnout přes přítele a vybrat ho třeba během tří let, abych mohla po druhé otěhotnět a stihla to vybrat. a ještě dotaz kdybych ten PPM chtěla vyšší, tím pádem si platit vyšší zálohy na soc a nemocenskou odvíjí se to od toho, kolik mesíčně fakturuji?
a když budu brát RD platím jako OSVČ zálohy? kuju moc 🙂

maruskau9
2. srp 2016

@adela1987
Nejsem si ted 100% jista, ale navysit si ty zalohy myslim můžeš i dobrovolne...ale otazka, jestli se to vyplatí...zalohy budes platit urco zdravotni, ale snad i mensi nez jsou ty předepsané minimalni, ptala bych se konkretne na zdravotni pojistovne. Jinak ja si raději přerušila ☹

adela1987
autor
2. srp 2016

@adela1987 a pokud tedy živnost přeruším a podnikat nebudu platit nic nemusím?

rebe
2. srp 2016

Přeptej se na sociálce, jak je to aktuálně, ale několik posledních let si to dobrovolně navýšit nešlo, v prvním roce podnikání se platily zálohy a v dalších pak minimální nebo to, co odpovídalo poslednímu podanému přehledu, aktuální výše fakturace zohlednit nešla. Pokud máš možnost volit výšku RP přes přítele, ani se to příliš nevyplatí, protože při dalším těhotenství nárok znovu nemáš, musíš si znovu platit. Během rodičovské platit zálohy nemusíš, pokud nepřekročíš určitou výši výdělku, je to zhruba 60 tisíc zdanitelného základu, není potřeba živnost přerušovat.

adela1987
autor
2. srp 2016

@rebe Dámy vy jste úžasné... možná v tom guláši začínám nacházet smysl 😀

bajana
2. srp 2016

@adela1987 ak prerusis zivnost, zalohy neplatis
Ak chces vyssiu PPM, musis platit vyssiu nemocensku, ale od jej vysky zavisia aj zalohy na socku a zdravku, pani na OSSZ ti to iste rada prepocita. A samozrejme nemocensku musis platit skor, ako otehotnies, inak ti to nevyjde (pokial si OSVC dlhodobo)
Mozno som nieco nenapisala spravne, najlepsimi a ochotnymi odbornickami su tu @xpila a @j.a.n.i.

rebe
2. srp 2016

Koukám na cssz.cz a je to pořád stejné, nemocenské dobrovolně navýšit nelze: V platnosti zůstává stanovení maximálního měsíčního základu nemocenského pojištění, účinného od 1. 1. 2014. Každá OSVČ si i v roce 2016 určuje měsíční základ nemocenského pojištění svou platbou. Měsíční základ nemůže být nižší než minimální (5 000 Kč) a zároveň nemůže být vyšší než maximální základ stanovený dle počtu měsíců výkonu činnosti a výše určeného vyměřovacího základu na naposledy podaném přehledu o příjmech a výdajích, jestliže není starší tří let.

yerry
2. srp 2016

@rebe tak tomuhle Já prostě nerozumím. Mne na OSSZ řekli že pokud nechci měnit výši záloh nemocenskeho tak nemusím. Platila jsem si 307 Kč měs. Po daních mi to vycházelo méně ale paní mi řekla že pokud chci tak si rozumíme mužů platit i na dále ve stejné výši že to budu Mít lepsi. Ale podle toho co jsem četla je mi to k pádu proto ze mi budou počítat jen to co mužů platit k vyši svého sociálního? ?

maruskau9
2. srp 2016

Pro nemocenské zalohy je tam dany rozsah, min. a max.,které se vypocitavaji dle zaloh na socialnim poj. -to lze dobrovolne navysit, ne!? 🙂

yerry
2. srp 2016

Já jsem z toho debil ☹ takže si uplne zbytečného platim o 150 Kč měsíčně více na nemocenskem? A co kdybych si doplatila i sociální? Když už si teda proplácí nemocenské? Měla bych pak mateřskou vyšší?

rebe
2. srp 2016

@yerry @maruskau9 Já jsem z toho taky blázen, protože i ministryně soc. věcí všude říká, jak si živnostníci mají dobrovolně platit víc, ale v dopise po vyúčtování předloni to psali a i všude na jejich portálu to čtu, že to prostě nejde platit víc, než vychází z Přehledu. Teď jsem našla třeba i tohle: Pokud by tato OSVČ chtěla navýšit pojistné na NP v roce 2016 pro výpočet dávek NP, musela by si stanovit určený vyměřovací základ pro pojistné na důchodové pojištění na přehledu za rok 2015 dle požadované výše maximálního měsíčního základu NP. Např. chce-li měsíční základ NP ve výši 12 000 Kč, určený vyměřovací základ za rok 2015, ve kterém vykonávala činnost po dobu 12 měsíců, by musela stanovit ve výši 144 000 Kč a zaplatit z něj pojistné ve výši 42 048 Kč. Měsíčnímu základu NP ve výši 12 000 Kč odpovídá pojistné ve výši 276 Kč. Maximální měsíční základ dle určeného vyměřovacího základu za rok 2015 platí od měsíce, ve kterém byl přehled za rok 2015 podán. (http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/davky/vypo...). Tudíž že jediná cesta k navýšení záloh je stanovit si vyšší základ na Přehledu, ale z toho pak i zaplatit pojistné, což se teda fakt nevyplatí. Pokud člověk nepodniká čerstvě, aby si mohl maximum stanovit z průměrné mzdy, ale počítá se mu to z přehledů za poslední roky, tak to podle mě navýšit fakt nejde.
@yerry Ty peníze navíc by ti měli vrátit jako přeplatek. Ale mně tak visí přeplatek už rok a půl a ještě mi ho nevrátili ☹

yerry
2. srp 2016

@rebe Já jsem osvc od listopadu 2015 a to jsem si platila tam základ když nemáš ještě přehled což bylo těch 307 Kč a a po odevzdání přehledu mi paní řekla že to menit nemusím ze je to dobrovolný. ... ale Teď je mi to na nic. V prosinci budu rodit a s mateřskou 3500 to bude bida s nouzi ☹
Nevíte teda někdo jestli ještě stále se dá nechat si doplacet něco z rodičovského příspěvků k mateřského? Před 5 lety to šlo. Měla jsem taky malou mateřskou jen něco kolem 5 tis. A do částky 7600 se mi to doplacení z rodicaku

rebe
2. srp 2016

@yerry Bohužel mám taky zkušenost s tím, že mi řekli něco jiného, než potom byla realita ☹ Ale jistě to nevím, třeba to celé špatně chápu. Každopádně doplácet rozdíl mezi mateřskou a rodičovským jde, prostě po porodu podáš hned žádost o RP.

yerry
2. srp 2016

@rebe tak aspoň tohle a ten doplatek se pak odečítá od Te celkového částky 220tis.?

j.a.n.i
2. srp 2016

@yerry Ano, tím doplatkem už čerpáš "svých" 220 000,-

maruskau9
2. srp 2016

@yerry Nejlíp si zajdi na pobočku socky a poptej se konkrétně na sebe...lépe to asi nevyřešíme...
Mně se třeba stalo, že jsem přeplatila a vrátili mi, kolegyni už ne...je v tom bordel no...:(

yerry
2. srp 2016

@maruskau9 pujdu tam. U nás jsou jen v utery. Nic méně diky bábě na socce jsem si myslela ze je ro v poho a v patem měsíci zjistim ze se po porodu pujdeme past. Kráva. Extra jsem se ji na to ptala... no uvidime necham si to apocitat a pak budu muset s pravdou ven i doma. Manzel bude stestum bez sebe kdyz platime hypoteku ☹

monika4577
11. bře 2019

zůstante na osvč