Otec pobírající PPM a zároveň pracující. Co zatím matka?

matire
2. kvě 2018

Ahojky,
potřebuji poradit... Momentálně pobírám rodičovský příspěvek, který doberu v červenci, kdy budou dceři 4 roky. Jsem přitom znovu těhotná a termín porodu vychází na polovinu září. Protože mi pracovní smlouva skončila už těsně před nástupem na mateřskou s prvním dítětem a nemám tudíž nárok na PPM, bude u druhého dítěte pobírat PPM manžel, který ale zároveň bude dál pracovat (na jiné pozici než dosud). Já pak budu zhruba od dubna 2019 pobírat RP.
Hlavní otázkou je, kde mám zatím mezi červencem a dubnem být zaregistrovaná já? Někde jsem vyčetla, že mohu být zapsaná na zdravotní pojišťovně jako pečující o dítě do sedmi let... ale vážně to jde, abych v jedné domácnosti já měla třičtvrtě roku v péči starší dítě a přitom mladší by bylo de facto svěřeno otci, když na něj bude pobírat PPM? Registrovat se po šestinedělí na úřad práce mi přijde jako blbost - nemohu jít do práce, když budu doma s dětmi, takže by mě vyřadili.
Je to celkem aktuální téma, čím dál tím více rodin pobírá PPM přes pracujícího otce, ale bohužel jsem se zatím nikde nedozvěděla, co má zatím dělat matka, aby za ni bylo placeno zdravotní pojištění.
Kdo ví, ať poradí, prosím 🙂

simona2103
3. kvě 2018

Taky me zajímá... rozhodne se finančně vyplatí víc, kdyz to pobírá otec...

niski
3. kvě 2018

můžeš být vedená u zdr.pojišťovny jako osoba pečující o dítě do 7 let, takže za tebe budou hradit zdravotní pojištění, ale nebudeš dostávát žádné peníze a nevím, jestli se ti tato doba bude započítávat na důchod

matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jajulin
3. kvě 2018

@matire kde jsi vzala tech 9 mesicu? Otec ma narok na max. 22 tydnu, coz je cca 5 mesicu.

eviicka
3. kvě 2018

@jajulin jenže autorka to musí řešit už dříve, protože ji končí rodičák se starším dítětem.

ssandy
3. kvě 2018

@matire proc myslis, ze bys nemohla jit na UP? Kdyz ti skoncila smlouva a konci i RP, tak se muzes registrovat.Tehotenstvi prece neni duvod, aby te vyradili z evidence. Praci nemas a pokud ji hledas, treba jen na zkraceny uvazek nebo z domova, tak to snad nicemu nevadi?

jajulin
3. kvě 2018

@matire po skončení RP se nahlas na pojišťovnu. Od porodu budeš brát 6 týdnu RP (můžeš i déle) a pak se zase nahlasis na pojišťovnu. Na důchod se ti to asi počítat nebude, to je Jen do 4 let dítěte, ale to by mě v tuto chvíli vůbec nepřišlo podstatné, my stejné žádné důchody nedostaneme🙂.
@ssandy zakladatelka teď žádnou práci nehledá, jen potřebuje mít pokryté zdravotní pojištění.

simona2103
4. kvě 2018

@matire Jj, my nedostali nic. Zadny příspěvky. Kdyz jsem zadala, paní na me koukala co bych jeste chtěla, kdyz ma přítel takovou výplatu. Je to nespravedlivě, vzdyt preci poradny jsou peníze pro mimi a ne pro rodiče. Dnes se vyplatí nemakat, to vám daji vse 😀

matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jajulin
4. kvě 2018

@matire to si piš, že je to fakt. Kde by stát bral na důchody, když porodnost stále klesá a počet důchodců roste, navíc průměrný věk se stále zvyšuje. Pro nás budou důchody asi tak ve výši kapesného. Kdo si nenasetri sám a nebude mít nikoho, kdo se o nej postará, půjde o žebrácké holi. Proto mi je sumafuk, jestli se mi doba strávená doma počítá na důchod. Investice do děti (nejen finanční, ale celkově) mi dává mnohem větší smysl.

matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
simona2103
4. kvě 2018

@matire Jj chodit do práce se vyplatí, ja to myslela obrazně na naši menšinu 😀
My zadali o poradny a přídavky, ale ty me netrápí, ze zahraničí totiž bereme měsíčně na jedno dite 7500kc-to se nedá srovnávat u nas

ssandy
4. kvě 2018

@matire ja myslim, ze to nevadi, jestli hledas nebo ne. Me kdyz skoncila prace a nez jsem nastoupila jinam, tam jsem se vzdycky nahlasila na UP, prave proto, aby za me bylo zaplacene ZP. Navic se ta doba zapocitava do duchodu(kdyz to neni moc dlouho). Neprijde mi n tom nic spatneho, kdyz leta pracuji byt pak treba mesic nebo 2 na UP, nez zacne nova prace nebo rodicak. Na to mame jiny experty, co dostavaji ruzne davky...

matire
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
opicatko
8. led 2019

@matire prosím můžu se zeptat, jak jste to nakonec všechno vyřešili? Já při prvním porodu na ppm nárok měla. Rodíčák mi končí v září 2019, termín druhého porodu máme v Srpnu 2019, zde už ale na ppm mít nárok nebudu z důvodu vypršení pracovní smlouvy v době rodičáku. Z různých diskuzi jsme se tedy rozhodli, že půjde na ppm manžel po ukončení šestinedělí (u zaměstnavatele bude v době pobírání ppm vykonávat práci na dohodu o provedení práce na jiné pozici) . Já zatím budu s dětmi doma. A také mě právě zajímá to, zda lze ten rodíčák v případě, že bych na něj nastoupila hned po porodu pozastavit nebo nejlépe sjednat až po té manželové mateřské? Kdybych si zařídila ten RP až po té mateřské, tak můžu být hned od porodu nahlášená jako rodič pečující o dítě mladší 7 let (starší dítě) nebo se tento status na pojišťovně hlasí až po šestinedělí? Kde bych byla v tomto případě hlášená během šestinedělí? Na pojišťovně že pečují o novorozeně i v případě, že bych nepobírala žádnou dávku? Děkuji předem za odpověď.

jajulin
8. led 2019

@opicatko měla bys od porodu brát rodičák. Není problém stopnout a obnovit poté, co manžel dobere PPM.