Otec skončí mateřskou dřív. Jde to?

vipeta
22. kvě 2016

Ahoj, můj manžel je na mateřské, ale teď bychom radši, kdyby se vrátil do práce, dřív než po těch 22 týdnech, co by mu MD měla trvat. Neměl jste to tak někdo, co bude následovat na sociálce? Předáme si dítě zpátky do péče, ale podává se ještě nějaká žádost o zrušení PPM? Nebo snad budu dávku pobírat já? A kdy si potom znovu zažádám o rodičák? Chtěla bych dopředu vědět, co si mám připravit, než půjdu na sociálku. Díky za odpovědi.

j.a.n.i
22. kvě 2016

@vipeta O zrušení PPM se nežádá, to je automatické tím předáním do tvé péče. A o rodičák můžeš požádat hned, ale pokud dostane za daný měsíc (teď tedy za květen) manžel PPM vyšší jak je ten rodičák, tak na něj máš nárok až od 1.6.

teraolli
22. kvě 2016

@vipeta Mohla bych poprosit o informace, co vše je potřeba vyřídit, aby manžel mohl nastoupit na PPM? Děkuji.

vipeta
autor
23. kvě 2016

@teraolli manžel muže nastoupit az po tvem šestinedělí a minimálne na týden, na sociálce s manželem podepíšete Dohodu o předání dítěte do peče a manžel podá Žádost o ppm při převzetí dítěte do peče.

teraolli
23. kvě 2016

@vipeta Bezva, děkuji, to jsem to pochopila spávně. A v tom šestinedělí může žena pobírat rodičovský příspěvek, který se pak pozastaví po dobu PPM otce nebo ne? Měl zaměstnavatel u muže problém s jeho odchodem na PPM, nebo dělala problém sociálka? Moc děkuji.

novynka
23. kvě 2016

@teraolli od porodu pobírás rodicak, ten po šestinedělí zrusis a az manžel skonci mateřskou, znovu o RP zazadas... zároveň s mateřskou to pobírat nejde... a problém jsme neměli ani u zaměstnavatele ani na sociálce😉

teraolli
23. kvě 2016

@novynka Super, moc děkuji za informace. Musí se RP zrušit, nebo stačí jen pozastavit a pak obnovit po skončení PPM otce? Je mi jasné, že společně to nejde. Pátral někdo po důvodu, proč jde otec na PPM, nebo byla u Vás např. nějaká kontrola?

novynka
23. kvě 2016

@teraolli RP jsme rusili na základe Žádosti o zrušení a pak se podá žádost nova, to oni si pak už vytáhnou, kolik tam mas ještě penez... Asi záleží na referentce, jestli bude pátrat nebo ne, a o kontrolách nevím, jak moc to hlídají

teraolli
23. kvě 2016

@novynka moc děkuji 🙂.

j.a.n.i
24. kvě 2016

@teraolli Pro pátrání po důvodu ani pro kontrolu není důvod... oba rodiče jsou rovnocenní (i když si to některé odmítají připustit), takže je čistě na jejich dohodě, kdo bude na PPM. Pouze mohou kontrolovat, zda dotyčný, který je na PPM nepracuje stále na svém původním místě.

teraolli
24. kvě 2016

@j.a.n.i Děkuji za odpověď, doufala jsem, že to takto funguje.