Po skončení rodičovského příspěvku

saba26
14. čer 2016

Ahoj maminky, jsem tu nová a ještě úplně nevím, jak to tu chodí. Ale mám dojem, že když něco nevím, mohu se tu na vás obrátit, je to tak? 🙂
Takže k věci. Vezmu to od začátku aby to bylo komplet. Červenec 2012 začala jsem pracovat, v lednu 2013 jsem zjistila, že jsem těhotná a v práci mi dali od března 2013 smlouvu na dobu neurčitou. Od 1.dubna jsem odešla na nemocenskou, jelikož jsem nemohla pracovat ve svém zaměstnání. Z nemocenské jsem přešla rovnou na rodičák, jelikož jsem neměla nárok na mateřskou. Rodičovský příspěvek jsem si dala na 3 roky, tudíž do září 2016,dcerce budou 6. září 3 roky a je přijata do školky. Problém je v tom, že rodičovský příspěvek mi skončil 31.5.2016- vybrala jsem už celkovou částku 220 000,- . Bylo mi řečeno, že už nejsem vedena jako matka na RD, ale jako osoba pečující o dítě a tím pádem už nezajímám úřad státní soc. podpory, který mi rodičák vyplácel. Samozřejmě je mi jasné, že si musím oběhat pojišťovnu a tak, ale jde mi to, že se zaměstnavatelem jsme se dohodli, že dám výpověď, ale teď jsem zase někde četla, že mi musí držet místo i po skončení rodičovského příspěvku až do skončení té doby, kterou jsem si nastavila, tj. 3 roky (do září 2016). Jenže já bych to měla ráda z už z krku a taky chci co nejdřív najít práci, tak jsem si říkala, jestli není lepší podat výpověď teď v červnu, zapsat se na pracák, s tím, že bych jim nahlásila, že zatím pracovat nemůžu, ale od září ano. A může se to vůbec? Nebo co mám dělat, potřebuji aby za mě někdo platil zdravotní a sociální. Ještě mi bylo řečeno, že pokud zůstanu u zaměstnavatele, ale nebudu moci nastoupit a už mi skončí rodičák ( po září), tak se můžu nahlásit jako osoba pečující o dítě a platí to za mě tedy stát, ale zase mi vezmou malou do školky pouze na 4 hodiny denně,což nechci. Ale hlavně se mi jedná o tu dobu před zářím, musím být ještě doma, ale potřebuju aby mi někdo zaplatil ta pojištění. Máte s tím někdo prosím nějakou zkušenost? Nebo ještě lépe, není tu někdo přímo z oboru, kdo se takovými věcmi zabývá dnes a denně? Omlouvám se za předlouhý dotaz, jen jsem to chtěla napsat všechno, jak to je a co nejvíc to přiblížit. Moc vám děkuji za odpověď a ještě jendou se omlouvám, za ten šíleně dlouhý text. 🙂

madulinka
14. čer 2016

Je mi divné, proč by sis to musela platit už teď, to sociální a zdravotní.. pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, máš nárok na nástup do zaměstnání po uplynutí RD. Ano, zaměstnavatel je ti povinen držet místo 3 roky.. Pokud to zaměstnavatel myslel tak, že když nenastoupíš v to září a výpovědní lhůta je 2 měsíční, když dáš výpověď mělo by to vyjít (většinou se výpověď počítá od prvního dne následujícího měsíce (tedy od července - a 2 měsíce by do září vyšly).. Já bych rozhodně nedávala okamžitou výpověď bez výpovědní lhůty, a tím se ti pokryje placení sociálního a zdravotního pojištění zaměstnavatelem.. Ani bych jí v dnešní době nedávala z tvé strany, pokud nemáš jinou práci. Pokud ji dáš sama od sebe, nevyjde ti pracák vůbec vstříc.. Já bych to chtěla tak, aby mi výpověď dal zaměstnavatel, když už.. a to k tomu dni nástupu (což je 7. září, pokud má dcerka narozky 6. září). A vůbec bych si to takhle nekomplikovala tím, aby ses někde honila a zařizovala si platbu sociálního a zdravotního pojištění a hlásila se na pracák, ten bych začala oběhávat až v to září (pokud ještě nebudeš mít novou práci)..

xpila
14. čer 2016

@saba26 Zdravotní pojištění máš placené z titulu toho, že jsi na rodičovské dovolené. Na té jsi až do 6. září, tedy do 3 let věku dítěte tak, jak jsi nahlásila v práci. Tudíž o zdravotní pojištění se nestaráš.
Sociální pojištění za tebe nikdo neplatí, to se platí jen z příjmu.

xpila
14. čer 2016

@madulinka Tak zaměstnavatel nemá důvod jí dát výpověď. Stejně tak když ona sama dá výpověď a uvede tam, že to je z důvodu péče o dítě, tak je to pracáku jedno, rozhodně to není tak, že by ji "nevyšel vstříc".

somalicats
14. čer 2016

@saba26 Trochu se v tom ztrácím. Takže popořadě:
1. Pracovala jsi od července 2012 - na jaký typ smlouvy? Jestli jsi neměla nějaké super dlouhé pauzy a byly za Tebe odváděny odvody na soc a zdrav, tak jsi nárok na mateřskou měla. Nemocenská se totiž do toho nároku počítá taky.
2. Zaměstnavateli jsi nahlásila, že nastoupíš kdy? Nejpozději musíš nastoupit 7.9.2016, pokud 6.9. jsou dceři 3 roky. Jestli do té doby budeš nebo nebudeš pobírat rodičovský příspěvek, je fuk, ze zákona máš nárok na to být doma na RD do 3 let věku dítěte a během té doby nemusíš platit zdravotní pojištění. Socku sama neplatíš nikdy, leda bys podnikala.
3. Výpověď si nech dát od zaměstnavatele, je to pro Tebe výhodnější.
4. Pokud chceš, aby dcerka chodila do školky naplno, a Ty budeš nezaměstnaná, tak na pracák, abys nemusela platit zdravotní pojištění.

madulinka
14. čer 2016

@xpila já měla za to, že když dá člověk výpověď sám od sebe, pracák takovému člověku nic neplatí, nebo se pletu? už to neplatí?

saba26
autor
14. čer 2016

Děkuju vám všem..🙂 No, mě bylo řečeno na sociálce,že je už nezajímám a mám si to vyřídit vše se zaměstnavatelem,tak teď to tak nějak řešíme, ale radši se ptám, abych neudělala něco špatně. A zaměstnavatel má povinnost za mě platit zdravotko i když k němu nenastoupím? Ani v to září? Není to blbost? Pokud mi skončil rodičák, ale jak říkáte, platí mi to až do toho září, tak by to měl pořád platit stát, ne? A pokud nejsem,což mi řekli na sociálce, tak nevám kdo. Ale myslím,že zaměstnavatel na to nemusí přistoupit, ne? Když k němu nenastoupím,tak ab za mě platil zdravotko jakoby ,,jen tak". Jsem zaměstnaná u soukromníka a je to trošku složitější, než třeba ve velké fabrice:( . Od toho července 2012 jsem měla dohodu a byla jsem na pracáku, pracovala jsem s příslibem smlouvy, ale to se pořád nějak oddalovalo- na dohodu jsem nastoupila, protože jsem si v červnu dodělávala školu a měla jsem ještě prázdniny jako studentka a pak to nějak u tý dohody zamrzlo. Když jsem v lednu 2013 oznámila,že budu končit,protože jsem těhotná-musela jsem skončit na konci března, dýl mi to doktorka nedoporučila, tak mi vyšli dost vstříc a sami od sebe mi dali smlouvu na dobu neurčitou, takže jim taky nechci dělat třeba nějaký naschvály a tak, ale zase musím myslet trošku na sebe no.🙂 Uvidíme s čím se mi ozvou a dám vám sem vědět..🙂 Chtěla jsem jen znát názory z jiných stran a moc vám za ně děkuju🙂

saba26
autor
14. čer 2016

@madulinka Já myslím,že už to neplatí, takhle mi to taky říkal přítel, ale kamarádka teďka byla na pracáku a výpověď dala ona sama a normálně brala podporu, myslím,že říkala 45 procent z platu, ale to si nejsem jistá.

xpila
14. čer 2016

@madulinka Neplatí a nikdy neplatilo.

@saba26 Ano, sociálku nezajímáš, to je jasné, když ti skončil RP. Ale pokud jsi zaměstnaná a stále na RD, tak zdravotní za tebe platí stát z titulu RD. Jen si to ohlídej na zdravotní pojišťovně, že tě tam tak mají evidovanou. Zaměstnavatel za tebe samozřejmě nic neplatí.

somalicats
14. čer 2016

@saba26 Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená spolu nesouvisí, jsou to 2 rozdílné věci. Na RD máš nárok jako zaměstnanec ze zákona, po dobu jejího trvání za Tebe platí zdravotko stát. RP řešíš s pracákem, je to dávka, je nezajímá, co Tvůj zaměstnavatel, ti jen vyplácejí dávku v takové výši, kterou si zvolíš (pokud máš nárok na to si výši volit). Pokud bys byla nezaměstnaná, pak by s ukončením pobírání RP skončilo i placení zdravotka státem. Ale to není Tvůj případ.

saba26
autor
14. čer 2016

@xpila @somalicats Takže výpověď teďka nemám řešit? Až v to září, jinak bych si musela oběhat něco, kde by za mě zdravotko platili, když bych nebyla zaměstnaná? A mám si zajít radši na pojišťovnu? Já jsem tam sice volala a tam mi řekli, že nemají vůbec evidováno, že jsem z práce odešla na RD. To je průser zaměstnavatele, tak mi řekli,ať jím v práci vyřídím, ať pošlou papír ,,Hromadné oznámení zaměstnavatele" a tam kód ,,M" jako nástup na mateřskou ( nebo prej ,,M" jako mimino :D ), pak kód ,,U" jako ukončení RD a nebo kód ,,O" jako opuštění zaměstnání. POdle toho,kdy podepíšu výpověď, estli před odesláním nebo po. Když před a oni vyplní kód ,,O", tak si musím všechno vyběhat sama, pojišťovnu, nejspíš pracák atd at.. Když mi ale vyplní ,,U" a odešlou to ještě před mou výpovědí, tak to za mě řeší oni. Zatím to vypadá,že to bude takto. A bude i pro mě lepší,ne? A když se jich vlastně netýká ani žádný placení za mě do září, tak by jim to vlastně i mohlo být jedno,ne? Že tam jsem, když za mě nic neplatí. Až malá nastoupí do školky a až jí budou 3 (6.9.), tak stejně chci jít na pracák,pokud do tý doby nic neseženu, takže výpověď dám tak jako tak.