icon

Porodné, počítá se jen můj plat? / Mohu užívat Algifen?

megynka13
3. led 2017

Omlouvám se, že píši dva dotazy do jednoho, které spolu nemají moc co dělat, ale přijde mi zbytečné zakládat dvě vlákna, takže snad se nikdo nebude zlobit 🙂

1.- Chtěla bych se zeptat, jak je to s porodným. Čekáme s partnerem miminko, žijeme spolu, ale nejsme manželé. Myslela jsem, že pokud bude normálně v rodném listě, tak se to bude vypočítávat z obou platů, v takovém případě bychom na porodné nedosáhli. Dnes mi ale příbuzná říkala, že ne, že když nejsem vdaná, bude se to brát pouze z mého platu a tím pádem bych ho dostala. Samozřejmě se půjdu potom zeptat na úřad, ale nemáte s tím někdo zkušenost?

2.- Druhá otázka je ohledně Algifenu na migrény. Předepsala mi ho dnes má gynekoložka, jelikož chodím na rehabilitace kvůli silným migrénám od krční páteře. V příbalovém letáku ale je, že ho nesmí těhotné a kojící ženy, tak jsem trochu zmatená, prý vyvolává porod. A to mám brát 30 kapek 3x denně a neřekla mi ani žádný limit (myslím jak dlouho ho brát). Je mi jasné, že by mi nic špatného nedala, i tak mě to ale drobet zarazilo a tak bych byla ráda z nějaké uklidnění :D Dnes jsem si ho vzala poprvé, zatím ale změnu necítím, tak pokud mi nebude pomáhat, nerada bych ho brala "jen tak" ...

Strana
z4
verca38
3. led 2017

@megynka13 myslim si,ze nezalezi,jestli ste manzele nebo ne..pokud zijete ve spolecne domacnosti,posuzuji se prijmy vas obou..ja osobne neznam skoro nikoho,kdo porodne dostal🙂..

lajla
3. led 2017

@megynka13 algifen nebrat konske davky a zbytecne na jatra
Rehabky taky moc nepomuzou...zajdete si na dorna mam super zk..silene migreny se zvracenim...vrati vam kosti tam kam patri...nevim kam chodite na rehabky ale me max tak nahřali hodili elektriku soupli do vany a ukazali cvik...naprd...to az potom az budete mit srovnane kosti, obratle..pokud teda diagnozu urcili spravne

megynka13
autor
4. led 2017

Bratranec právě tvrdí, že se s jeho přítelkyní nevzali, aby porodné dostali - a dostali ho. Ale také mi to přijde divné, tak si říkám, že na něj třeba dosáhli a on to jen špatně pochopil ... Díky 🙂

Mě před lety rehabky taky nepomohly (chodím normálně do nemocnice), tak jsem zvědavá. Už jsem z toho dost unavená :/ jelikož se skoro nevyspím, nic moc mi nepomáhá, jen tma, spánek a studený obklad, jenže to v práci nejde a teď ještě ty rehabky do toho, tak mě v práci asi přerazí, že si pořád beru volno, že mi je zle, nebo že teď budu chodit na rehabky :D :(

pet359
4. led 2017

@megynka13 ahoj....a mají společné bydliště? Kamarádka taky s přítelem dosáhli na porodné....ale jen díky tomu, že ona měla bydliště jinde než on a hlavně sama....bez rodičů, prostě žádná společná domácnost...

megynka13
autor
4. led 2017

Oni bydlí spolu, koupili si byt. Ale jako trvalé bydliště, jestli už mají na stejné adrese, to netuším ... My také žijeme spolu, ale já mám trvalé jinde.

caverina
4. led 2017
caverina
4. led 2017

@megynka13 moje kamoska to tak mela taky...kazdy mel trvale bydliste nekde jinde...ptali se ji jestli splu bydli respektive ziji...rekla ze ne..na to ji odpovedeli ze v tom pripade musi dolozit kolik pobira na dite alimenty..trvale mela u rodicu,tak ze ani tak by na porodne nedosahla..

portinari
4. led 2017

Morálně vzato nemáš na porodné nárok, ať už máš trvalé bydliště uvedené kdekoliv a s kýmkoliv. K miminku ovšem gratuluji přeji vše dobré

blahova_andrea
4. led 2017

@megynka13 pokud vím, tak není důležité trvalé bydliště, ale to, že dítě má ofiko tatínka v rodném listě. pokud pak oba rodiče pracují, oba dokládají příjem a téměř nikdo na to nedosáhne. je jedno, kde skutečně bydlí a jestli jsou svoji. my svoji nebyli, adresy jsme měli rozdílné a nic jsme nedostali a to měl přítel minimální mzdu

absintka19
4. led 2017

@megynka13 U nároku na porodné se ani tak nezohledňuje to, kde máte trvalé bydliště, nebo s kým žijete ve společné domácnosti. To by hrálo roli u jiných sociálních dávek (jako je třeba příspěvek na bydlení nebo dávky hmotné nouze).

U porodného se zpravidla posuzuje příjem otce a matky dítěte.Rozhodující je spíše to, že otec dítěte je uveden v rodném listě (který se k žádosti dítěte přikládá). To mam primo od pani ze soc.poradny.

grejsina
4. led 2017

Dneska jsem byla na urade a ptala jsem se na to... pokud je otec v rodnem liste, posuzujete se oba dva, at uz spolu bydlite nebo ne

megynka13
autor
4. led 2017

Díky, ženy, já si to myslela, jen mě právě zmátl ten bratranec. Ale třeba jsem to špatně pochopila, nebo oni - třeba na to nedosáhli a mysleli si, že ho dostali proto, že nejsou svoji ... Nesmí se přesáhnout nějak cca 20-22 tisíc, že? Stejně je to zlodějina, jelikož každý, kdo má alespoň trochu normální práci to prostě přesáhne (ve dvou, samozřejmě). Je to smutné, že to takhle chodí, no ...

absintka19
4. led 2017

@megynka13 myslim cca 20800 czk, ale nevim to na 100%.

portinari
4. led 2017

@megynka13 A tři roky placené mateřské+rodičovské jsou taky zlodějina? Ženy, fakt nevíte co máte! Zkuste se podívat, jak to funguje v jiných státech, na kolik peněz a na jak dlouho mají maminky nárok. Žijeme si v ČR krásně.
Já bych porodné ani nechtěla, to už bych si připadala a byla skutečně velmi chudá...

megynka13
autor
4. led 2017

@portinari Sama jsem žila x let v UK, takže mě nemusíte určitě říkat, jak to chodí jinde 🙂 moc dobře to vím a tohle tu máme opravdu skvělé. Nic to ale nemění na tom, že je to tu zlodějina! Už jen proto, že můžu sama srovnávat s jinými zeměmi 🙂 takže vím moc dobře, kolik se bere jinde, kolik jinde stojí bydlení, jídlo a jak jsme na tom tady.
A že byste si připadala jak chudá? Každá koruna je dobrá, už vůbec pro děti! Takže tohle napsat, to je fakt něco ...

portinari
4. led 2017

@megynka13 Myslím to tak, že porodné je dle svého nastavení dávka pro opravdu chudé, takže zkoumat, zda na něj náhodou nedosáhnu (i když na něj de facto nárok nemám) pomocí různých kliček mi přijde... no nemorální.

xpila
4. led 2017

@megynka13 Porodné je sociální nenároková dávka, tak to není žádná zlodějina. A ne, nárok nemáte. Nezáleží na trvalém bydlišti a ani na tom, jestli spolu žijete nebo jste sezdáni. Pokud je o tec v rodném listě, posuzuje se i jeho příjem.

megynka13
autor
4. led 2017

@portinari No na to se koukáme asi každý jinak. Já to tedy nikdy nebrala jako dávku pro "opravdu chudé", ale prostě jako příspěvek na dítě - prostě peníze do začátku. Protože potom už většina nedosáhne vlastně vůbec na nic a přijde mi docela smutné, že člověk bere sám v práci dejme tomu kolem 15 tisíc a potom, když se mu narodí dítě a jste už vlastně dva, máte +/- 7 tisíc ... pro mě je tohle prostě hrozné ... Možná, kdyby byla všeobecně situace tady lepší, bylo by to víc jedno, ale tady s vámi opravdu zachází každý hrozně ... nízké platy, nízká kvalita potravin (nebo vysoká cena) a tak vůbec. Já tohle prostě neznám, například v UK je životní standart nastaven úplně jinde. I když samozřejmě takhle dlouho být matka na mateřské nemůže, ale zase si třeba může více žen dovolit být v domácnosti.

katjja123
4. led 2017

@megynka13 nikdo vám nebrání zvolit si délku rodičovského příspěvku co nejkratší a pobírat 11500 Kč. 🙂

astyna
4. led 2017

ahoj, my nebyli ani manželé, ani neměli společné bydliště a přesto jsme nedosáhli 😀 mám vysoký příjem a nyní již manžel ještě studoval, ale počítaly se i granty a jelikož to bylo "okurkové období", bylo zbytečné o to žádat. Většina lidí na to nedosáhne, nebo jen studenti.

megynka13
autor
4. led 2017

@katjja123 - Já se tu nebavím vůbec o délce rodičovské ;) ani o ničem jiném 🙂 Ani se tu nikde nerozčiluji, že nedosáhneme na porodné, jediné, co jsem napsala je, že je to podle mě prostě sprosté - za tím si stojím a o ničem jiném jsem tu nepsala ;) Na porodné totiž nedosáhne ani ten, kdo bere min. mzdu 🙂 což je za mě tedy opravdu hodně směšné ...

daisypet
4. led 2017

Jak to tu čtu ... Je to celé postavené na hlavu 🙂 Furt tvrdí jak podporují lidi, aby měli děti, ale ve finále vlastně podporují jen sociálně slabé, kteří mají co dělat, aby uživili sebe - natož pak to dítě. A nebo to taky můžeme brát jako výsměch vůči nám pracujícím, kteří dostanou velký kulový a je to podpora hlavně pro ty co se jim makat nechce. Když si uvědomím, kolik se odevzdává státu peněz z našich výplat (čím větší výplatu máš - tím víc ti sebereme!) tak je mi z toho na nic. Ne jenomže to jde lidem, kteří se mi vysmívají, když jdu v pět ráno do práce a oni jdou teprve z hospody, ale oni jim dávaj ještě motivaci proč se množit!!
Takže ano, proč když by byla nějaká skulinka na to, aby paní dostala porodné, proč toho nevyužít? Ona i její přítel už určitě odevzdali takových peněz státu, že tohle by byl jen zlomek.

astyna
4. led 2017

@megynka13

psala jsi, že budeš mít +-7000, já mám třeba 10 a nemyslím si, že to je špatné. Ségra pracuje za 12 čistého 😀

astyna
4. led 2017

@daisypet

Koukni se na odpočty dětí z daní, to není špatné, odečíst si za 2 děti skoro 20 tisíc za rok, ne? 🙂 ale to je jen pro pracující lidi.

Ale s těma daněma máš pravdu , já měsíčně odváděla 6500 - zp, sp + daň. Bohužel jsou to solidární daně.

absintka19
4. led 2017

My s manzelem si take tikame ze to, ze mame dost penez, dari se nam v praci, splacime hypo na byt, mame sve auto a chaloupku, odvadime dane a nikde nic nedluzime je vlastne pro stat jen na dane(neberu hypo) jak pise daisypet kdo pracovat nechce, ma vsude dluhy tak stat mu dava prispevky na bydleni, deti, porodne, v hmotne nouzi...to je ale bohuzel socialni stat. Ano je pekne ze dostanu Matersky a rodicovsky prispevek ale snaf si to za sve odmakane toky a sve vysoke odvody zaslouzim (nic jineho necerpam).

absintka19
4. led 2017

@absintka19 a dodam ze nikdo nam nic nedaroval ani praci nedohodil, vse jsme dosakli trvdou praci.
Pekny den 🙂

megynka13
autor
4. led 2017

@astyna To jsem psala jako příklad. Před 9 lety jsem tolik měla, teď budu mít samozřejmě o něco víc, ale o to mi v tom příspěvku vůbec nešlo 🙂 Ale děkuji @daisypet , která pochopila, jak jsem to myslela ;) samozřejmě děti si s daní odečíst člověk může, to je jasné 🙂 Nic to nemění na tom, že ale rodiny jsou podle mě prostě hodně málo podporované. Jediné, co tedy máme plus je ta možnost mateřské až na 4 roky, ale to je všechno. Kdybychom si brali trochu zákonů z jiných zemí, jsme na tom jistě lépe. Ale to už zase odbočuji ...

lajla
4. led 2017

@portinari no my jsme bohati...a porodne bych si klidne nechala libit😁ale vic takovych co nechaji penize statu aby je mohli ti nahore rozptylit pro ne "prinosnejsim" zpusobem👍

jluciy
4. led 2017

@megynka13 na porodné mít nárok nebudete - berou se stopro oba platy - nedávno sem to řešila (já od 15tt na rizikovém a jako OSVČ sem neměla žádný příjem) - oba s přítelem jinde trvalé bydliště a stejně nic - mě jako OSVČ tam napsali příjem minimální pro republiku a prostě nic - holt tady fakt dostane porodné jenom někdo s minimální mzdou a druhej nepracující - a to sem si X let platila daně...ale tak nebylo to důležité, v pohodě sme přežili....přeci jen člověk pokud si pořídí dítě, měl by mít nějaké úspory a nespoléhat na dávky a žít z ruky do huby...ale to je každého věc samozřejmě...
Jinak algifen bych rozhodně nebrala! Já bych se bála vzít cokoliv - na migrény trpím taky, zvracim a prostě holt vezmu magnesium a jdu se snažit spát a přežiju to...

caverina
4. led 2017

ja teda nevim ale asi ziju na nejake jine planete nez nektere z vas tady...fakt ve svem okoli neznam nikoho at z rad svych kolegyn,kamaradek nebo znamych kterym by nevadilo ze na porodne nedosahly a jeste by to povazovaly za spravne..za me na prvni dite urcite ano by spravne bylo at uz mate jakykoliv vydelek..

Strana
z4