Porodné, počítá se jen můj plat? / Mohu užívat Algifen?
Omlouvám se, že píši dva dotazy do jednoho, které spolu nemají moc co dělat, ale přijde mi zbytečné zakládat dvě vlákna, takže snad se nikdo nebude zlobit 🙂
1.- Chtěla bych se zeptat, jak je to s porodným. Čekáme s partnerem miminko, žijeme spolu, ale nejsme manželé. Myslela jsem, že pokud bude normálně v rodném listě, tak se to bude vypočítávat z obou platů, v takovém případě bychom na porodné nedosáhli. Dnes mi ale příbuzná říkala, že ne, že když nejsem vdaná, bude se to brát pouze z mého platu a tím pádem bych ho dostala. Samozřejmě se půjdu potom zeptat na úřad, ale nemáte s tím někdo zkušenost?
2.- Druhá otázka je ohledně Algifenu na migrény. Předepsala mi ho dnes má gynekoložka, jelikož chodím na rehabilitace kvůli silným migrénám od krční páteře. V příbalovém letáku ale je, že ho nesmí těhotné a kojící ženy, tak jsem trochu zmatená, prý vyvolává porod. A to mám brát 30 kapek 3x denně a neřekla mi ani žádný limit (myslím jak dlouho ho brát). Je mi jasné, že by mi nic špatného nedala, i tak mě to ale drobet zarazilo a tak bych byla ráda z nějaké uklidnění :D Dnes jsem si ho vzala poprvé, zatím ale změnu necítím, tak pokud mi nebude pomáhat, nerada bych ho brala "jen tak" ...
@lajla Já to myslela jako výhodu oproti jiným zemím - například v USA, UK ... po šestinedělí musíte zpátky do práce a žádná takováhle mateřská tam neexistuje. My máme sice určitou částku peněz, ale sami si můžeme vybrat, jak dlouho budeme doma a jak se nám ta částka rozdělí ... Ale samozřejmě zase - v těch jiných zemí má hodně maminek možnost být prostě doma, "žena v domácnosti", protože mají jiné platy a úplně jinak našetřeno ... Ve finále jsme na tom špatně :D bohužel ...
@astyna No dobře, ty odpočty jsou fajn. Ale podívej se na to z tý druhý stránky. Kolik dostávají ti, kteří celý život nemakali, nechtěj makat a nikdy makat nebudou? A z čeho je mi úplně nejvíc zle, tak to že teď začali využívat i příspěvků pěstounský péče. Jakože babička si bere vnuka do pěstounský péče. Příspěvek pěstounce dělá na měsíc něco okolo 20tis. Plus samozřejmě příspěvky na bydlení, hmotná nouze, apod.
A co ještě? Přijdou na sociálku, že se jim rozbila pračka a oni jim dají na novou! Kdo mě co dá? V 19ti letech po neshodě s vlastní matkou, jsem byla nucena odejít z domu. Měla jsem jen brigádu za 4500,-. Myslíš, že mi stát pomohl? Ne. Suveréně mi na sociálce řekli, že se mám postarat sama, že jsem dospělá. Tím to haslo. Takže jo, je mi z toho všeho co se v našem státě děje opravdu na blití.
Všechno co mám jsem si vydřela. Nikdy jsem si na nic nepůjčovala. A teď když s přítelem plánujeme dítě, tak taky žádná podpora ze strany státu nebude. A to si piš, že kdyby byla skulina, tak jí využiju! 🙂
Přítel měsíčně odvádí na daních ze svýho platu 8tisíc. Dalších 16tisíc za něj jeho zaměstnavatel zaplatí státu. A víš co je fakt nejhorší? Vědět, že díky tomuhle zas*anýmu systému jednou nebudeme mít ani důchody.
To je spíš věc cti 🙂 mě by nebavilo každý čtvrt roku obnovovat příspěvek v hmotné nouzi, pořád se spoléhat na to, že vše přijde v přesnou dobu, protože nebudu mít našetřeno. My jsme měli s partnerem dítě, ikdyž ještě studoval, neměli jsme na nic nárok. Ale já si dost vydělávala, takže nebyl problém mít zálohu, ze které můžu brát, než např. příjde PPM nebo RodP. Ikdyž vše přišlo přesně a chodí pravidelně.
Já jsem ráda, že svému synovi předávám pracovní návyky, že nebude vidět a zvykat si na to, že jen natáhne ruku.
Je nespravedlivé, že jestli odvádíš na daních 8 tisíc nebo 80 tisíc, rodičák je pro všechny stejný a omezený, ikdyž jsi odvedla na daních statisíce. Bohužel - můžeš to brát i z druhé strany - takový onkologický pacient vezme miliony ze zdravotního pojištění, které platíme taky všichni.
@daisypet Krásně napsáno, SOUHLAS. Je to smutný, ale je to tak ... A pak je to jen začarovaný kruh a všichni se diví - mladí odchází pracovat a žít do ciziny, protože se tam mají lépe a sem přichází "ehm" pracovat a žít za houbelec, protože je to zase lepší, než u nich ... Kdybychom se nemuseli vracet, také jsme v UK zůstali ... ale bohužel. Upřímně by mě zajímalo, jak to dělají ti, co od státu mají tolik všemožných dávek apod.
@daisypet s tim pestounstvim je to docela smutny co pisete...tem to preju...vemte si taky dite do pestounske pece...taky penize dostanete
Kam ho ma babicka dat? Ma se postarat z duchodu? Tuk tuk tuk😖obdivuji ty co se dokazi o cizi deti postarat...
A hlavne pro stat je to levnejsi nez detske domovy
Jinak myslite ze my od statu kdy dostali nejakou korunu krom slevy na dani? A to mame deti...ne nedostali...a odvadela jsem dane kolem 30000 a manzel odvadi jeste vyssi
Ono to ani tam nebude tak růžové jak si malujeme. Můj známý pracoval tady jako cukrář - plat nic moc, zlanařili ho do Německa. Vydělává cca 5x víc, ale ty požadavky na něj jsou taky jinde, nehledě na pracovní dobu a např. nájmy. Takže co dostaneš navíc, dáš třeba za bydlení. Podobně jako v Praze - platy jinde, ale nájmy absolutně jinde.
Mého muže -farmaceutického pracovníka - přemlouvali do Rakouska. Plat astronomický, než jsme si zjistili, kolik tam co stojí. Zlaté česko.
tak doufejme ze se nam v zivote nikdy nic nepokaka a ty davky nebudeme potrebovat taky a ostatni se na nas nebudou koukat pres prsty...a nebo dokonce tu lecbu
@astyna Já v UK x let žila a pracovala, takže porovnávám z vlastní zkušenosti, ne z toho, co "někdo povídal" 🙂 Mám kamarády v Rakousku, Německu a všichni se mají dobře, samozřejmě všude je něco, ale prostě ta životní úroveň je někde úplně jinde ... Od bydlení až po kvalitu potravin a další věci.
Jinak co jste psala před tím - tohle okrádání státu nemá nic společného s tím, že by měl být člověk vychován jen tak, že natáhne ruku a bere. To určitě ne. Ale nežije se moc dobře někde, kde vás okrádají a jiným rozdávají. Věřím, že všichni, co tu třeba teď píšeme nepotřebujeme od státu peníze, protože si vyděláváme sami ... To ale neznamená, že to je fér. Peníze se vždy hodí, ať už na studia pro děti, nebo co já vím ...
@caverina Případ od případu, no, proto se nedá všechny házet do stejného pytle ... Někdo si najde skulinku, aby stát nějak oškubal, někdo na tohle prostě nemá povahu (ani důvod to dělat), to je prostě různé ... jen je to smutné, no, že ty zákony nefungují trochu jinak, aby nedostávali jen ti, co celý život nic nedělají ... A nemoce bych do toho asi vůbec nezahrnovala, člověk nemůže za to, že onemocní ... mě je jen vždycky líto, když se někde třeba v televizi udělá sbírka na nějaké nemocné dítě ... a já si pak říkám, kolik takových je a jejich rodiče asi nemají peníze dostat se do televize ...
@astyna no tak pokud nemáš potřebu bydlet na václaváku, tak se i v praze dá bydlet za slušné peníze a rozhodně poměr výdělek a nájem je nesrovnatelný oproti spoustě jiných míst. jako vydělávat 3x víc, ale dávat za nájem jen o 3000 víc mi nepřijde nic hrozného 😅 ono draze se dá bydlet i jinde, ale často tam není šance toho lepšího výdělku. a potraviny a ostatní stojí stejně v praze jako jinde. dokonce je na tom město vlastně lépe. jsou tam markety, všemožné slevy. na vesnicích práci neseženeš a ještě je tam pidi obchod z omezenou nabídku a 1,5x vyšší cenou.
@lajla souhlasim...sama mam kamaradku ktera zije u Brna a dela pestounku na prechodnou dobu..ja ji za to obdivuju..neumim si predstavit dostat do pece 14 denni miminko a vedet ze za par tydnu maximalne za par mesicu si pro neho nekdo prijde..zrovna ted ma mesicniho chlapecka a v unoru si pro neho prijdou adoptivni rodice..ale je samozrejme rada a ze aspon na tu chvili mu mohla dat domov a nemusel byt v kojenaku
Holky co se týče toho porodného - budu o něj žádat. Jsem od září na ÚP, předtím 6 let VŠ, a po celou dobu brigáda, po škole jen dva měsíce práce, takže nemám příjmy žádné plus žádnou podporu, bude se tedy uvažovat jen příjem muže.
Takže už to mám trochu nastudované, musí to být průměrný měsíční plat za poslední čtvrtletí předtím, než se dítě narodí - pro nás je to říjen+listopad+prosinec a nesmí přesáhnout hranici 20 018,- Kč čistého měsíčně. My všechno dle ministerstva splňujeme, tak pak dám vědět, jestli nám ho potvrdili, nebo si vymysleli nějakou kulišárnu a nic z toho nebylo. 🙂
Tak my nyní budeme bydlet u Bohnic a stojí nás to celý plat manžela.... Ale zase má to všechno, co potřebujeme 🙂
A s tím jídlem a drogerií to není pravda - Praha má speciální ceník. Vždy koukám, když přijedu za mámou na Moravu 😀 ale my nakupujeme v Sapě, takže no stress.
@astyna Tak ze by Praha mela specialni cenik, jsem si za tech 6 a pul.roku teda nevsimla, a to muzu srovnavat s Moravou a Krkonosema...
@astyna nevím co je sapa 😀 a v praze jsem žila taky, takže ono taky není jídlo jako jídlo. v praze prostě bez debat je vyšší standard než ve zbytku republiky
Nechápu? V obchodech jako je Tesco, Lidl atd. jsou ceny pořád úplně stejné, ať jste v Praze nebo v malém městě :D a jestli někdo chce chodit třeba do Mark and Spencer a tomu podobné, tak to už je snad jeho volba, ne :D
@dandaa a co je to ta sapa? jak je možné tam nakoupit za půlku? to je fakt šílený, že se v praze vydělává o tolik víc a nakoupit se dá za polovinu. to mi hlava nebere a nedivím se, že pak zbytek republiky prahu tolik nesnáší 😅 jako běžně v supermarketu stojí rohlík 1,5 na vesnicích v obchůdku 2,5 a v sapě? 😲
Tak je jasné, že větší město = více možností. Záleží také kde, že jo, jestli někde v centru, nebo na okraji ... Sapu tedy neznám (nebo si nemyslím, že bych tam někdy byla), ale v Praze dokážu samozřejmě nakoupit jak levně, tak draze ... Je tam prostě více možností, jak naložit s penězi, ale kdo chce, tak určitě nemusí utrácet více, než třeba na vesnicích ... I co se nájmu týče, pokud nebudu chtít bydlet někde v centru nebo v dražších částech, najdu i normální nájem 🙂 Jen je tam prostě více možností se rozhodnout, no 🙂 což vesnice třeba neposkytují, tam je člověk rád za jeden krám a nemůže si moc vybírat 🙂
@blahova_andrea Sapa je takový vietnamský město ve městě se spoustou obchodů,restaurací a služeb.Nejvíc výhodný je jejich obchod Tamda foods který je jako makro a myslím ze už je i v Brně.Mají jednu cenu pro lidi se ZL a druhé bez ZL. Ty ceny jsou fakt příjemný.Někdy můžu pro zajímavost nafotit.I když na jejich stránkách je vždy akční leták.
@megynka13 my třeba bydlíme v Praze na Vinohradech a za svůj byt platíme hypo s poplatky 13 tis a nájmy jsou tu za stejné byty tak 18 tis .
Sapa = město ve městě, Tamda Foods je něco jako Makro, jen tam mohou nakupovat obyčejní lidé.
Ceny např. Penny market Olomoucký kraj a Praha je odlišný. Rossmann má na letácích ceny jen pro Prahu. Jezdím každý měsíc do Zábřeha, takže ten rozdíl vidím. Letáky jsou úplně odlišný, pokud teda nejsou slevy cikcak státem jinak v jiný týden 😀

@jluciy My porodné samozřejmě také nepotřebujeme (jakože bychom bez něj nepřežili) říkala jsem to jen jako obecný fakt, jaké to tu prostě je 🙂
Ten algifen si raději také nevezmu, příští týden tam jdu, tak se jí na to schválně zeptám ...