Postup vyplnění formulářů pro jednorázový příspěvek na dítě
Maminku je tu někdo kdo si zazadal o jednorázový příspěvek na dítě 5000 a o navýšení rodicaku? Šlo vám vyplnit ty formuláře ? Já si s některými kolonky nevím rady 🤷nebo jste si tam zašli osobně ?
Předem moc děkuji
@petramana Já tak určitou část roku žiju a jsem maximálně spokojená. 😃 Stan, spaní na ovčích kožešinách, chůze pěšky, sekání dřeva, jídlo na ohni,... Prostě jsme si všichni v blahobytu zvykli na nějaký standart a reálně se uskromňovat moc lidí nechce. Jasně na 3 dny stejné jídlo nebudeš mít ten poslední den chuť, ale sníš ho. Budeš mít energii a nebude hlad, a o tom to jídlo je primárně.
@petramana tak když na to nemam, tak si holt tu teplotu snížim, než brečet, že mi stát nedá 🤦
@petramana já teda opravdu nemám hluboko do kapsy a šetření u mě primárně vychází z nějaké filozofie udržitelnosti. Nemám problém jíst třetí den stejné jídlo, vaříme pro mě a muže do práce, takže vždy nejmíň na dva, ale klidně na tři dny (i proto, že nás vaření nebaví a nechce se nám plýtvat časem). Autem vozím dceru do školky (časová úspora), jinak chodím pěšky. Nepřetápím, zhasínám, obecně se snažím neplýtvat (protože energie je zdroj a není nevyčerpatelná). A upřímně, když vidím v globusu můj košík a ostatní, tak můj je zdaleka nejstřídmější, bez kravinek a pochutinek.
@petramana Ano, to je samozřejmě špatně. Na druhou stranu si myslím, ze každý by měl mít finanční rezervu tak velikou, aby byl schopen par měsíců vyzit bez příjmu.
Co se tyce zvyšování cen potravin, stačí mi se podívat do nákupního košíku ostatních kdekoliv v obchodě. Kosiky pretekaji kravinama, které nutne opravdu nejsou. Takže si myslím, ze většina lidi rve jenom kvůli tomu, ze nejsou ochotni se trochu uskromnit, než ze by opravdu měli nějaké existenční problémy..
@petramana
Co konkrétně by Fiala měl dělat, aby lidem bylo lépe. Ono totiž, když chceš lidem něco dát jako stát, tak na to také musíš někde vzít. Stát získává prostředky skrz daně. To pak přerozděluje. Když nevybere dostatek na daních, musí si půjčit, za to platí úrok a půjčené peníze musí jednou vrátit.
Pokud považuješ Babiše za lepšího premiéra, řekni mi, co prosím on udělal pro lidi.
Faktem je, že nás čeká pád životní úrovně, nejvíc to dopadne na střední třídu, protože ta nese největší daňové zatížení. Chudí lidé mají málo peněz, tak si na nich moc stát nevezme, často mají různé dávky. Bohatí mají majetky často vyvedené v daňových rájích, umí si získat různé dotace, prolobují si výjimku do zákona a najdou kličku, jak moc nedanit.
Trosku jsem se ztratila v diskuzi :D. Uz je ten jednorazovy prispevek schvalen? Nejak tohle slo mimo me. Jen asi se mam v pondeli pidit po formulari na pracaku :D
@drep Mam to podobne, myslim to setreni z principu. Taky bychom nemuseli, ale proc ne? Nasetrime polstar na duchod, pro deti...ted treba neletime na dovolenou, protoze jsme v prosinci doplatili hyposku a proste svedomi mi nedovoli ted vysypat 80tis. Musime vytvaret rezervy a zaroven si trochu utahnout opasky. Ale my ten zivot mame celkove dost nastaveny na low cost. Jen hardy si dopravam, pro sebe i deti, dela mi to radost. Ale opet je nakupuju chytre, efektivne a nevyuzite veci ihned prodavam.
@martiniquest Já neumím ten prodej. Občas něco prodám přes lokální nosící skupinu, ale jinak moc nevím jak na to (a nebaví mě fotit jednotlivá trika za desetikorunu)
my taky nejsme rozezrani, snazim se setrit, neplytvat jidlem, varim alespon na 2 dny, jsem na rodicovske, mam brigadu, chlap chodi normalne do prace, mame 2 deti... proste me vadi, ze vlady bohatsich zemi lidem pomahaji 🤷
@drep Musis vedet kde co nabidnout, za kolik a taky to umet pekne nafotit. Fotky prodavaji. Ja zacala pred 5 lety, tak uz to mam pomerne zmaknute, ale chtelo to vlastni zkusenost, jako vsechno. Pokud te to nebavi, tak bych spis doporucila obleceni venovat nejake mamine v nouzi. Ten cas na vytvareni inzeratu taky neni zadarmo.
@petramana Vlády bohatších zemí neprodrbali během covidu tolik peněz jako ta naše. Takže asi mají z čeho pomáhat lidem.
@michaela666 koncim s argumenty... proste me tato doba pekne sere 💩
@petramana Hele já ti rozumím.
Mě zase sere, že lidi co se na politiku země nedívají komplexně se srovnávají s okolím. Proč oni mají a my ne? Němci a Rakušáci mají vyšší platy, tohle by u nich neprošlo. Z Polska se vozí jídlo, které by nikdo nejedl... My se chceme mít jako oni.
Bohužel když máme ve vládě lidi jako Alenka Von Bankrot, Bureš a jim podobné, tak se nemáme s kým srovnávat. Když hromada líbí věří slibům co všechno zadarmo a bez práce dostanou, jen aby je volili tak jde takhle země do ...
@michaela666 normálně na uradu práce, Jsou tam formuláře takže teda nevím každej tvrdí něco jiného 🤷
Tohle je n a stránkách na úřadu práce už asi měsíc takže za mě to schválené je. Prosím o vyhnutí se komentářů o vládě ale k věci zda si o to někdo už zazadaval. Ve zprávách říkali že lidi o to nemají zájem že ne nehlásí zájemci tak já nevím někdo tvrdí že to schválené je někdo ne ale přeci kdyby to nebylo schválené nedala by se poslat žádost ne ?
@lidija1234 nevím, na kterém ÚP jsi to našla. tady ze stránek MPSV
https://www.mpsv.cz/documents/20142/2786931/500...
Píše se tam, že potřeba schválení parlamentu a podpis prezidenta (teď už jen ten podpis prezidenta) a směřuje to k tomu, že se bude vyplácet v srpnu.
@lidija1234 to vypadá spíš jak nějaká kampaň volební strany 😀
Už jsem to našla, tady je odkaz https://www.destnikprotidrahote.cz/#families je to spíš takový shrnutí, co se dá žádat, ale formulář na těch 5000 jsem nenašla.

@swan42 Ten benzín je relativní, záleží, kde bydlíš. My máme třeba školku 6 km od domu, práci mám skoro 30 km. Spojení do práce bych teoreticky měla busem, ale denně by mě to stalo zhruba 3 hodiny času navíc, pricemz by neměl kdo vyzvednout děti ze školky a ani na tom jízdném oproti benzínu člověk moc neusetri. Práce blíž není, respektive je, ale za mene jak polovicni plat. Deti do té školky těch 6 km také pěšky ani na kole nedojdou, spojení busem také žádné. Pro někoho to prostě nutnost je... s tím ostatním souhlasím 😉.