PPM až od porodu?
Děvčata, můžete mi některá poradit?
Jsem v situaci kdy máme batolátko a očekáváme dalšího potomka, na prvního pacholka pobírám docela velký RP, protože je počítaný z příjmů manžela, je významně vyšší než částka kterou dostanu od OSSZ jako PPM na další dítě.
A tak řeším jak v praxi udělat abych pobírala RP na první dítě až do okamžiku dalšího porodu (a ne těch obvyklých 6 - 8 týdnů před TP)?
Předpokládám že nejsem jediná v podobné situaci.
Za sdílení zkušeností moc děkuji
@blahova_andrea Jo jo, to vím. Jen netuším jak v tomhle případě postupovat. Což já vím kdy se mimino rozhodne 😉
Žádat tedy až zpětně? rovnou poslat na OSSZ nebo klasicky přes zaměstnavatele?
@kac_kac no z logiky věci zpětně, protože den skutečného TP fakt nikdo nevyvěští 😀 ale jestli i tak přes zaměstnavatele, to nevím. teoreticky by to šlo dát rovnou na ossz. někdo to tak dělá i při klasickém nástupu, protože se na zaměstnavatele nemůže spolehnout
Klidně nastup na mateřskou ve správném termínu a oni budou dorovnávat do výše RP. Pokud máš teď např. RP 20 tis., mateřskou 10 tis., tak ti pošlou peníze takhle: 10 tis. Mateřskou a 10 tis. RP 😉 ten měsíc, kdy se narodí druhé dítě už RP nebudou dorovnávat (ale kdybys nastupovala na mateřskou až porodem, stejně by už RP ten měsíc neposílali)
@vilibalda dík, teď jsem to taky dohledala, bylo by to nejjednodušší. Jen mi taky zároveň došlo že starší děti jsou zapsané na tábor částečně hrazený z dotací a jedna z podmínek je že nesmím pobírat PPM. Takže jsem zase tam co jsem byla 😀
Asi se budu muset vypravit na úřad a tam se osobně poptat, jen to musím lépe zorganizovat než při posledním pokusu, kdy jsem s mým vysokobřezím pupkem v doprovodu batolete stekla ze zavřených dveří úřadu 20 km od baráku, protože mě jaksi nenapadlo že když většina úřadů má otevřeno v pondělí, středu a pátek dopoledne, nemusí to být pravidlo pro každý úřad. No jo, moje blbost 😉 tak si to zopakuju ještě jednou, tentokrát ještě bonusem povezu školandu se školkáčem. Uuuá, snad to přežiju.
@blahova_andrea děkuju, nějak to budu muset vykoumat.

na ppm můžeš nastoupit klidně dnem porodu, ale krátí se ti pak doba čerpání, ale to tě jistě netrápí, když se stávajícím rp jste v plusu 🙂