icon

PPM až od porodu?

kac_kac
27. čer 2018

Děvčata, můžete mi některá poradit?
Jsem v situaci kdy máme batolátko a očekáváme dalšího potomka, na prvního pacholka pobírám docela velký RP, protože je počítaný z příjmů manžela, je významně vyšší než částka kterou dostanu od OSSZ jako PPM na další dítě.
A tak řeším jak v praxi udělat abych pobírala RP na první dítě až do okamžiku dalšího porodu (a ne těch obvyklých 6 - 8 týdnů před TP)?
Předpokládám že nejsem jediná v podobné situaci.
Za sdílení zkušeností moc děkuji

blahova_andrea
27. čer 2018

na ppm můžeš nastoupit klidně dnem porodu, ale krátí se ti pak doba čerpání, ale to tě jistě netrápí, když se stávajícím rp jste v plusu 🙂

kac_kac
autor
27. čer 2018

@blahova_andrea Jo jo, to vím. Jen netuším jak v tomhle případě postupovat. Což já vím kdy se mimino rozhodne 😉
Žádat tedy až zpětně? rovnou poslat na OSSZ nebo klasicky přes zaměstnavatele?

blahova_andrea
27. čer 2018

@kac_kac no z logiky věci zpětně, protože den skutečného TP fakt nikdo nevyvěští 😀 ale jestli i tak přes zaměstnavatele, to nevím. teoreticky by to šlo dát rovnou na ossz. někdo to tak dělá i při klasickém nástupu, protože se na zaměstnavatele nemůže spolehnout

vilibalda
27. čer 2018

Klidně nastup na mateřskou ve správném termínu a oni budou dorovnávat do výše RP. Pokud máš teď např. RP 20 tis., mateřskou 10 tis., tak ti pošlou peníze takhle: 10 tis. Mateřskou a 10 tis. RP 😉 ten měsíc, kdy se narodí druhé dítě už RP nebudou dorovnávat (ale kdybys nastupovala na mateřskou až porodem, stejně by už RP ten měsíc neposílali)

kac_kac
autor
27. čer 2018

@vilibalda dík, teď jsem to taky dohledala, bylo by to nejjednodušší. Jen mi taky zároveň došlo že starší děti jsou zapsané na tábor částečně hrazený z dotací a jedna z podmínek je že nesmím pobírat PPM. Takže jsem zase tam co jsem byla 😀
Asi se budu muset vypravit na úřad a tam se osobně poptat, jen to musím lépe zorganizovat než při posledním pokusu, kdy jsem s mým vysokobřezím pupkem v doprovodu batolete stekla ze zavřených dveří úřadu 20 km od baráku, protože mě jaksi nenapadlo že když většina úřadů má otevřeno v pondělí, středu a pátek dopoledne, nemusí to být pravidlo pro každý úřad. No jo, moje blbost 😉 tak si to zopakuju ještě jednou, tentokrát ještě bonusem povezu školandu se školkáčem. Uuuá, snad to přežiju.

kac_kac
autor
27. čer 2018

@blahova_andrea děkuju, nějak to budu muset vykoumat.