PPM u otce - kdy může nastoupit na RD a mít PPM?

kiwisa
12. bře 2019

Ahoj,
nevíte náhodou jestli může otec nastoupit dnem porodu (1. dítě) na rodičovskou dovolenou a stále mít nárok na PPM po uplynutí 6 týdnů?
Můžu já v té době pobírat rodičovský příspěvek (během prvních 6 týdnů), pak pobírání přerušit na dobu, kdy bude otec dostávat PPM a následně si znovu požádat až PPM dočerpá?
Díky za každou radu, už mi z toho jde hlava kolem 🙂

monika76301
12. bře 2019

@kiwisa ja myslím ze to nelze... Otec může nastoupit na ppm až po 6 neděli to za prvé... Za druhé nelze brát ppm a rp zároveň... Po skončení ppm - cca 6 měsíců 28tydnu se záda o rp...

kiwisa
autor
12. bře 2019

Možná jsem to špatně napsala - nechceme čerpat obě dávky naráz. Vím, že otec může nastoupit na rodičovskou dovolenou dnem narození dítěte - jde mi o to jestli po šesti týdnech, co bude na rodičovské, neztratí nárok na peněžitou pomoc v mateřství. PPM se poskytuje na základě nemocenského pojištění a pracovní smlouvy a to běží i když jsi na rodičovské dovolené ne?

monika76301
12. bře 2019

@kiwisa jakoze ty porodís mimi a budes na ppm do 6 tydnu a pak bude v ppm pokračovat otec? Jako otec může ještě čerpat otcovskou dovolenou 7 kalendářních dnů rodicak taky od narození může čerpat může ceprat i mateřskou ale musíte mít mezi sebou sepsany papír úředně ověřený podpis že se bude starat místo tebe ale když ty budeš doma na ppm on na rp tak to vážně netuším zda to lze raději at poradi holky 👭

kiwisa
autor
12. bře 2019

Já nebudu mít na PPM vůbec nárok právě, zároveň chceme aby s námi mohl být partner co nejdříve doma a hledáme způsob jak to nejlíp udělat finančně .. Vím, že je to trochu nestandardní situace, asi budem muset prostě na konzultaci přímo na sociálku, ale i tak děkuji za odpovědi 🙂

lnk84
13. bře 2019

@kiwisa Resil to jeden manzeluv kolega, údajně jeho přítelkyně dostala MD podle jeho příjmu a potom od šesti týdnů nastoupil on..Ale nevím jestli to manžel nějak nepoplet..

michaelapfeiferova
31. kvě 2019

@kiwisa ahojky, uz si to nejak resila prosím?

kiwisa
autor
13. čer 2019

@michaelapfeiferova Ahoj, nakonec jsme to naplánovali jinak, takže manžel půjde z práce až někdy kolem 4. týdne po narození na otcovskou, pak vybere všechnu zbývající dovolenou a na to plynule naváže od 7. týdne PPM. Co jsem řešila přímo na sociálce tak by neměl být problém do té doby pobírat rodičák (matka) a pak od toho 7. týdne přerušit, ale my jsme se nakonec rozhodli to nekomplikovat a žádat o rodičák budu až poté co doběhne partnerovi PPM.

michaelapfeiferova
13. čer 2019

@kiwisa super, take jsem si o tom neco zase zjistila. Jsem rada, ze je takova moznost. MOC DEKUJI ZA INFO. Ted jen aby na to pristoupil zamestnavatel - muz by pracoval dal na jine smlouve.

kiwisa
autor
13. čer 2019

@michaelapfeiferova tak držím palce ať to dobře dopadne 🙂 U nás bude manžel nastupovat do úplně jiného zaměstnání, na sociálce říkali, že jim je to jedno, že oni to neřeší pokud to není stejná smlouva, takže by to mělo být cajk 🙂

jajulin
13. čer 2019

@kiwisa podle mě ty ale musíš po porodu zažádat a čerpat RP, protože jinak by za tebe odváděl zdravotní pojištění kdo? A jaký bude tvůj status po dobu pobírání manželovy PPM? Buď musíš pracovat nebo si platit zdravotní pojištění nebo mít druhé starší dítě. Nejsem odborník, ale myslím, že jiná možnost ani není.

michaelapfeiferova
13. čer 2019

@jajulin myslela jsem ze pujdu na UP jako pecujici o osobu blizkou do 15let. Tzn. zena v domacnosti.

jajulin
13. čer 2019

@michaelapfeiferova je to péče o dítě do 7 let nebo 2 děti do 15 let a vyřizuje se to na pojišťovně. UP s tím nemá nic společného. Ano, ty máš starší děti, tak to můžeš takto udělat, ale zakladatelka píše, že čeká teprve první dítě, takže jaksi nemá o koho pečovat, když na PPM bude otec.

kiwisa
autor
13. čer 2019

@jajulin Máš asi pravdu, já jsem ale OSVČ a budu pracovat dál i po porodu (i když v omezené míře samozřejmě, ale tím spíš že manžel bude s námi doma) takže si zdravotní odvádím i tak sama.

jajulin
13. čer 2019

@kiwisa jasně, tak to by mělo být v poho, pokud živnost neplánuješ přerušit 🙂