Práce na dohodu na rodičáku, mám to někde hlásit?

nikush150
4. kvě 2017

Ahoj holky, od pátku začínám pracovat na dohodu, přitom jsem na rodičáku. Týká se to nočníních směn (3-4), taže s malým je tatínek. Mám to někde nahlásit nebo tak něco?

ditamarie
4. kvě 2017

Řešila jsem něco podobného na ÚP mi sdělili, že od 2 let věku dítěte mohu dávat dítě do školky na celý měsíc a jít pracovat třeba na celý den. Výdělek se nesleduje a o rodičák nepřijdu. Synovi budou 3 a já se mák vracet do práce od září, ale musela jsem si nechat rozpočítat rodičák za poslední 4 měsíce na 5 měsíců, jinak bych byla v srpnu doma nepojištěna a zadarmo, tak si hledám brigádu.

j.a.n.i
4. kvě 2017

@nikush150 Můžeš a nic nikam nehlásíš.

freddyq
4. kvě 2017
Uživatel freddyq je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od freddyq.

jj, nemusíš nic nikam hlásit

janawei
4. kvě 2017

O rodičák nepřijdete určitě a výše výdělku se nesleduje. Jen si nejsem jistá tím, že nemusíte nikde hlásit. Źiji v tom, že jakoukoliv změnu je třeba hlásit na zdravotní pojišťovně a sociálce. Obzvlášť, pokud za vás bude zaměstnavatel odvádět zdravotní a sociální. Ale je možné, že se pletu. Tak za zavolání tam nic nedáte, tak si to raději ověřte přímo u nich.

miklovka
4. kvě 2017

O veškeré potřebné hlášení se musí postarat tvůj nový zaměstnavatel, pokud to bude nutné 🙂

verulevrtule
20. čer 2017

Prý to chtějí od prázdnin zatrhnout :/

j.a.n.i
20. čer 2017

@verulevrtule A co by měli chtít zatrhávat?

victress
20. čer 2017

@ditamarie a do kdy máte rodičák, že byste byla doma v srpnu nepojištěná a zadarmo? pokud do srpna, tak poslední rodičák přijde v září a pojištěná jste do 3 let věku dítěte, pokud ho máte na 3 roky ne?

lucka662006
20. čer 2017

@miklovka Dobry den, a co kdyz to zamestnavatel nenahlasi? Kdo pak bude popotahovany? Dekuji.

verulevrtule
20. čer 2017

@j.a.n.i Privydelek na rodicaku. Pry to ceka jen podpis prezidenta. Uprimne doufam, ze to neprojde, asi nemalo maminek by bylo v ...

lenoulinkaa
20. čer 2017

Zřejmě myslíte toto. - viz článek nekolidující zaměstnání na DPP.

http://www.mpsv.cz/files/clanky/30700/TZ_-_MPSV...

victress
20. čer 2017

@lenoulinkaa nic o přivýdělku v době RD tam nevidím, týká se pouze nezaměstnaných vedených na ÚP

lenoulinkaa
20. čer 2017

@victress Oni si to asi berou tak, že si nemůžou na rodičáku přivydělat na DPP. A to není pravda. Týká se to pouze těch, co jsou v evidenci ÚP. O jiné zásadní změně, co se týče DPP nebo přivydělávání na rodičáku nevím. Právě o tomto mluvili nedávno na Primě, tak vzniká tak trochu panika.

victress
20. čer 2017

@lenoulinkaa a odkdy to má platit? od října jdu do práce, tak mi to bude stejně už fuk, kdyby náhodou něco...

lenoulinkaa
20. čer 2017

@victress Kdyžtak si pusť reportáž je to od cca 23.30 minuty
http://play.iprima.cz/zpravy-ftv-prima/zpravy-f...

j.a.n.i
20. čer 2017

@verulevrtule To je nějaká blbost, žádná taková změna není.

verulevrtule
20. čer 2017

@j.a.n.i Nerikala jsem, ze je, ale ze se chysta...

ditamarie
20. čer 2017

@victress na ÚP mi sdělili, že poslední rodičák mi zašlou za červenec a na srpen by mi už nezbyly peníze, ačkoliv syn je narozen 28. srpna. a nebudu pojištěná. Rodičovský příspěvek jsem chtěla čerpat do 3 let věku. Dost jsem se tomu divila, ale tady se může stát všechno. Takže jsem si poslední rodičáky za dubem, květen, červen a červen nechala rozpočítat na 5 měsíců včetně srpna. A chodím na brigádu a syn do školky.

j.a.n.i
20. čer 2017

@verulevrtule Tak pokud by to čekalo jen na podpis prezidenta, tak už by se to jen nechystalo, ale bylo by to jak sněmovnou, tak senátem schválené. Každopádně je to blbost a nic takového se nechystá, naopak se nebude sledovatdocházka dítěte ani do 2 let. A pokud tvrdíš, že sno, tak by to chtělo doplnit relevantním odkazem.

kaja2016
20. čer 2017

@j.a.n.i já jsem to také slyšela tuším na nové v hlavních zprávách. Mluvili konkrétně i o maminkach na rodicaku, proto jsem si toho všimla. To je zajímavý, jestli je to kachna.

j.a.n.i
20. čer 2017

@kaja2016 Shlédla jsem ty zprávny na primě, jak tu dávala @lenoulinkaa odkaz a musím konstatovat, že novináři jsou opravdu pitomci... protože ta změna se jak psala týká zákona o zaměstnanosti a ten řeší pouze ty registrované na UP.

verulevrtule
21. čer 2017

@j.a.n.i Jako prisel s tim muj milostpan, a opravdu bych byla rada, kdyby to byla pitomost. Sama mam tento mesic 100 odpracovanych hodin a nevim, jak bych to bez prace delala..

j.a.n.i
21. čer 2017

@verulevrtule Pak buď v klidu - je to pitomost, to jen novináři netuší, kdo je registrovaný na UP (a tedy se to na něj vztahuje) a kdo ne... Ale jinak tedy při 100 odpracovaných hodinách měsíčně bys měla mít pracovní poměr a ne DPP, pokud to není tedy jednorázovka na 2-3 měsíce.

zuny
21. čer 2017

@ditamarie taky jsem to tak měla. Dcera je 27.1. a byla jsem pojištěná do konce roku, musela jsem si RP na ty poslední dva měsíce rozdělit.

verulevrtule
21. čer 2017

@j.a.n.i No, ja mam DPČ...

victress
21. čer 2017

@ditamarie tak to jsi mě vyděsila, musím se okamžitě zastavit na ÚP, jak to je, abych nedopadla stejně...

victress
21. čer 2017

@zuny jak je to možné, vždyť rodičák chodí přece měsíc zpětně nebo ne? v lednu přijde za prosinec, v únoru za leden...

ditamarie
21. čer 2017

@victress
Raději si to zkontroluj, v tomhle státe je možné snad všechna. u prvního dítěte se mi to teda nestalo, ale u druhého syna ano. Absolutně netuším, jak peníze na rodičkovský příspěvek rozpočítavají. Fakt je, že u dcery jsem pobíbrala dvouletý rodičáka a na poslední 2 měsíce jsem měla nižší příspěvek, protože jsem už asi měla méně peněz a na to jssem navazovala PPM na syna.

j.a.n.i
21. čer 2017

@ditamarie Rozpočítávají ho podle částky, kterou si určíš ty, tedy pokud ti to nevyjde, tak je to chyba tvoje a nikoliv úřednice...

j.a.n.i
21. čer 2017

@verulevrtule Tak DPČ se ta změna netýká ani u těch registrovaných na UP, změna je pouze v tom, že registrovaní na UP si nebudou moci vydělávat na DPP... s čímž upřímně já souhlasím, protože fakt nevidím důvod, proč by si měli pracovat na DPP a my ostatní jim hradit to zdravotní pojištění.