Prace na půl úvazku během RD, z čeho se vypočítá 2. PPM?

slunicko.lucinecka
10. kvě 2015

Ahoj holky,
Před mateřskou jsem pracovala( na dobu urcitou), měla normální, mateřskou, poté rodicak. Od září pracuji na pul uvazku na řadnou smlouvu u tě samé firmy a pobírám RP, který mi konci v říjnu a to už jsem mela v planu nastoupit na cely úvazek. Teď jsem zjistila, že sem těhotna. Z čeho by se mi případně počítala mateřská a mela bych vůbec na ni nárok? TP mi vychází na cca začátek ledna.

vercik83
22. pro 2015

Toto by mne taky zajímalo, neví nekdo???

vercik83
22. pro 2015

@slunicko.lucinecka dobry den, jak to s vámi bylo, z čeho se počítá mateřská? Díky

zuzka_b2
22. pro 2015

VPP se do vypoctu nezahrnuje, pocita se z vydelku na HPP. Je ale treba VPP pted nastupem na MD ukpncit.

xpila
22. pro 2015

@zuzka_b2 No, to neni pravda. Nehledě na to, ze VPP a HPP uz jsou spousty let zrusene. Navíc tento propad řeší úplne neco jiného...

magdalenax
23. pro 2015

@xpila HPP je zrušenej? Jsem se asi dneska narodila....

slunicko.lucinecka
autor
23. pro 2015

Holky, ten půl úvazek jsem měla na normální smlouvu, akorát byly upraveny hodiny (místo 7,5 jsem mela 4)....záleží tam na odpracovaných dnech, me to vyšlo krasne (je to tusim 270 dni vč víkendu, nemocenského atd ) ... ja mela smlouvu od 1.9.2014 do 30.9.2015, kolem pulky srpna šla na neschopenku a vsecko ok ...

zuzka_b2
23. pro 2015

@xpila No možná jsem nepoužila správnou terminologii, ale pokud je @vercik83 na mateřské ze svého zaměstnání na plný úvazek, a z této smlouvy bude opět na mateřské rovnou z RD, pak se jí do výše mateřské nezapočítávají nějaké menší výdělky z práce na zkrácený úvazek během RD. Jestli jsem teda správně pochopila dotaz. Byla jsem ve stejné situaci, a v příjmech v rozhodném období asi 9 měsíců před nástupem na druhou MD mám psané nuly, přestože jsem měla menší výdělky na zkrácený úvazek na jinou slouvu. Mateřskou mám stejnou jako na první dítě.

vercik83
23. pro 2015

@zuzka_b2 jojo, právě nad tím uvažuji, chci jít do práce na menši úvazek, ale na tu samou smlouvu. malé je 14mesicu a plánujeme další. Kamarád se na to ptal na personálním a tam mu řekli, že vlastně pokud se jde na menší úvazek, pak na další mateřskě budou mít měně penez nez pokud by se vycházelo z té co brali na první ditě. Tezko se to vysvetluje.... Tak jsem si rikala, ze to je blbost, vubec by se pak nevyplatilo tak.
Nebo zalezi zda jsem na stejne smlouve jak pise @slunicko.lucinevka ? Jsem z toho jelen.
Diky za odpoved

xpila
23. pro 2015

@zuzka_b2 Ona to ma ale na tu samou smlouvu, proto pisu, ze to je úplne jiná situace.

@magdalenax Tak to všechno nejlepší 😀 Jasne, ze je. Je jen pracovni poměr, u kterého se rozlišuje výše uvazku, ale HPP a VPP jako byly dříve, uz neexistuji.

zuzka_b2
23. pro 2015

@vercik83 nevim, jak je to když pracujes na stejnou smlouvu, ale když si nechas udelat novou se zkracenym uvazkem, a před nastupem na MD ji ukoncis, tak 100% budes mit stejnou mateřskou jako prve (to by ti mel asi zamestnavatel vyjit vstric, když mu to vysvetlis). Ale mozna i s tou stejnou smlouvou, plati nejake pravidlo, ze když mas druhé dite do 4 let od prvního, tak bys mela mit minimalne stejnou mateřskou jako na první, ale to bude asi vedet lip @xpila, jestli to plati v tomto pripade.