Přechod z rodičovské na mateřskou. Co vše a kde vyřídit?

mandy1122
18. led 2024

Ahoj holky, můžete mi prosím poradit co vše a kde vyřídit?Momentálně jsem s prvním dítětem na rodičovské (končí mi 5.5.2024). Na březen 2024 čekám druhé dítě. Včera na gyndě jsem dostala formulář Žádost o peněžitou pomoc v mateřství s termínem nástupu na mateřskou 24.1.2024, ten jsem předala zaměstnavateli. Co mám teď a kde ještě vyřídit než se narodí druhé mimčo? O mateřskou se mi postará zaměstnavatel (smlouvu mám na dobu neurčitou), ale co se zbývající rodičovskou, aby mi nepropadla????Má se něco hlásit i na pojišťovně??? Mooooc děkuji za rady 😘

jittuli
18. led 2024

Zdovolením se přidám 😄 Zatím jsem vypátrala jen že rodičovský příspěvek jde dočerpat jendorazově po porodu druhého dítěte, že se doloží rodný list na UP. Ale nevím jestli těch 6tydnů před porodem se čerpá i mateřská i RP současně nebo se má RP ukončit před nástupem na mateřskou. A na pojišťovnu by to měl nahlásit zaměstnavatel.

miryp
18. led 2024

Určitě je třeba nahlásit nástup na mateřskou úřadu práce, protože souběh RP a PPM není možný, resp. je možný pouze za předpokladu, že je PPM tak nízká, že ji lze pomocí RP dorovnat do jeho výše, kterou ti doposud úřad práce vyplácel. Tam se současně domluv, jakým způsobem požádat o dočerpání RP. Dočerpání v době mého druhého porodu ještě nebylo možné, takže nevím, jak to procesně funguje.

ajja87
18. led 2024

Ahoj,mam čerstvou zkušenost, běž na UP tam vyplnis formulář (me ho tam dali,jsou u nás dost ochotní, takže nevim jak se jmenuje),zam se vyplní že k tomu a atomu datu nastupuje s na MD.Az se ti narodí malé,tak pak zase zajdeš na UP a doneses sebou rodny list miminka a zazadas za doplatek.

mandy1122
autor
18. led 2024

@jittuli zitra jdu na UP tak pak dam vedet co a jak

miriam1989
18. led 2024

Teď jsem to řešila též, zavolala jsem na ÚP, nahlásila datum nástupu na PPM, paní si to poznamenala s tím, že k tomu datu pozastaví RD na první dítě. V přelomovém měsíci, nějakým způsobem dopočítají ( snoubí tyto dávky). A po narození druhého dítěte stačí zajít na ÚP s rodným listem druhého dítěte a vypsat žádost na dovyplacenní dávek na první dítě (může zařídit i muž)

jittuli
18. led 2024

Super, třeba to půjde i elektronicky přes toho “Jendu”, viděla jsem tam možnost požádat o změnu výše RP.

vaness26
22. únor 2024

@miriam1989 Ano to je pravda RD ti pak vyplatí jednorázově po porodu. Ale teď také řeším stejnou věc pobírala jsem RD na první dítě, od 22. ledna 2024 jsem nastoupila na mateřskou, to mi práce vyplatila za těch pár dní do konce měsíce, a ten zbytek mi nikdo neproplatil ty 3 týdny v lednu, takže můj příjem nebyl skoro žádnej za ten leden jen ta mateřská cca poslední týden v tom měsíci, můžete mi poradit ? Na úřad jsem volala a paní byla moc milá takže jsem se toho moc nedozvěděla jen to že nemůžu pobírat RD a MD zároveň. Děkuji.

miriam1989
22. únor 2024

@vaness26 no mě říkala, že budou dopočítávat v případě, že to nebude vycházet na nějakou částku. Ale jelikož jsem měla dostat MD od 5.1. (tzn. začátek měsíce, tak by to nebylo potřeba). No ALE buď v klidu, já teď v pondělí musela volat na ČSSZ s tím, že mi MD nedorazila vůbec, tam mi bylo sděleno, že účetní nedodala nějakou přílohu co po ní požadovali, tím pádem dávka tento měsíc byla pozastavena 🤣🤦 Účetní samozřejmě zase tvrdí, že jí nic neposlali, ale že se s nimi spojí, tak tam zkusím pak ještě zavolat, jestli situace byla dořešená. Ale předpokládám, že se této dávky stejně dočkám až příští měsíc. Ješte, že mám chlapa a nejsem na dávce závislá, protože nechápu co mají v takových situacích dělat samoživitelé jako!

miriam1989
22. únor 2024

@vaness26 aha tak změna, teď jsem se šla podívat na účet a poslali to 👍