Předčasné ukončení mateřské dovolené - jak postupovat?

simone5
5. čer 2017

Milé uživatelky, víte nebo jste některá řešila návrat do práce dříve než je maximálních 28 týdnů? Jsem domluvená se zaměstnavatelem, že pokud bude vše v pořádku, nastoupila bych na mateřskou 6 týdnů před porodem a vrátila se do práce 8 týdnů po porodu. Na mateřské bych tedy byla oněch minimálních 14 týdnů, na rodičovskou dovolenou nenastoupím. Nikdo mi však není schopen říct, jak postupovat. Lékař mi vystaví žádost o PPM, já ji předám zaměstnavateli, pak řádně nastoupím na mateřskou dovolenou a až se po 8 týdnech po porodu vrátím do práce, tak to jen do 8 dnů na Českou správu sociálního zabezpečení (+ v práci na personální)? Je tento postup v pořádku nebo se to dělá jinak? Děkuji předem všem za rady!

P.S.: Prosím všechny, kdo mají pouze potřebu vyjádřit svůj názor o tom, jak jsem hrozná matka, aby se zdržely komentářů. Neptám se zde na názor, ale pouze prosím o radu. 🙂 Pokud někoho toto téma pobuřuje, nechť si o tom postěžuje jinde. 😉 Díky!

j.a.n.i
5. čer 2017

@simone5 Jo, je to takhle v pořádku, jen počítej s tím, že budeš za exota a pravděpodobně to na té OSSZ budou zpracovávat poprvé v životě 😀

marketaryzi
5. čer 2017

A není škoda ten rodičovský příspěvek nevyčerpat? Do práce chodit můžete a tak malé dítě asi ve státních jeslích mít nebudete....

j.a.n.i
5. čer 2017

@marketaryzi Ale ona o rodičovském příspěvku nic nepsala, pouze psala, že nebude nastupovat na rodičovskou dovolenou...

marketaryzi
5. čer 2017

@j.a.n.i jj, špatně jsem to pochopila 🙂

simone5
autor
5. čer 2017

@j.a.n.i Děkuji moc za odpověď. Ano, to, že budu za exota, je mi jasné. 🙂 Nevíš náhodou ještě, jak se to na tom OSSZ nahlašuje? Jestli tam mám zavolat, vyplnit formulář nebo tam zajet? Na jejich stránkách to samozřejmě nikde není.

j.a.n.i
5. čer 2017

@simone5 Postup neznám, ale řekla bych, že by tam měl nahlásit zaměstnavatel že od toho a toho data opět pracuješ na svoji smlouvu a tím ti skončí nárok na výplatu PPM. Akorát tedy nevím, zda o rodičák budeš moct požádat hned nebo až po tom, co by ti mateřská měla končit, podle mě hned, ale setkala jsem se i s druhým výkladem.

simone5
autor
5. čer 2017

@j.a.n.i Aha, tak já to ještě projednám v práci. Děkuji moc! Ano, o to rodičovském příspěvku jsem dostala ty samé informace, tak jsem velmi zvědavá, jak to tedy v réalu bude. 😎

j.a.n.i
5. čer 2017

@simone5 Tak ono je to asi celkem jedno, neb předpokládám, že máš dobrou práci a tedy tě nebude trápit ho případně začít brát o něco později.

jani79
5. čer 2017

Není škoda ukončovat PPM? Není lepší nadále pobírat mateřskou a pro zaměstnavatele vykonávat papírově jinou činnost např na DPP?

simone5
autor
5. čer 2017

@jani79 Nemohu vykonávat jinou činnost, protože zaměstnavatel mě potřebuje právě na tu, na kterou mám smlouvu. Mně nejde o peníze, ale o tu konkrétní práci.

j.a.n.i
5. čer 2017

@simone5 Tak jestli bude s mimčem doma otec dítka, tak může o zbytek PPM požádat on.

jani79
5. čer 2017

@j.a.n.i tento postup je možný, nicméně daňově výhodnější je varianta DPP

mythologist
5. čer 2017

Ahoj! 🙂 Ja myslim, ze ti @jani79 radi dobre 🙂 ppm ti normalne muze chodit dal (zvlaste jestli mas ted dobry prijem, proc si ty prachy nevybrat) a ty u zamestnavatele pouze paralelne nastoupis na dpp. Samozrejme, ze budes delat svoji praci - tam jde jenom o to, aby byla v dpp specifikovana jinymi slovy nez mas ted, ale to je formalni zalezitost personalniho oddeleni, stejne tak dalsi finesy typu hodinova mzda, tim se vubec netrap, to at si vyresi zamestnavatel. Ja treba na dpp makam od synovo 8m (driv to neslo, cvicili jsme vojtovku) i ted na druhe materske v tom budu pokracovat (doufam...)

simone5
autor
5. čer 2017

@jani79 @mythologist Rozumím a děkuji za radu, ale co jsem tak pochopila, tak tohle personální udělat nechce, protože to považuje za podvod. 😕
@j.a.n.i S miminkem budu doma já. Jednak mám flexibilní práci, takže budu z velké části pracovat z domova a jednak by se nám nevyplatilo, aby na mateřskou odešel můj muž (ač by o to hodně stál 😀).

jani79
5. čer 2017

@simone5 to je škoda, já to mám podobně, respektive neplánuji vůbec žádnou mateřskou. Taky mám pružnou prac. dobu a mohu být na home office, tak ti rozumím. Zvlášť jestli budeš pracovat z domu, tak je to prakticky neodhalitelné, ale pokud ti personální nebude chtít vyjít vstříc, tak s tím nehneš..

mythologist
5. čer 2017

Ja tomu asi nerozumim... Jestli vedeni chce, abys pokracovala, tak personalni dostane noty a hotovo, sami o nicem nerozhoduji 🙂

pataja
5. čer 2017

Já bych ráda byla v práci až do porodu a pak e vrátila hned po mateřské, za koik to vychází týdnů? Díky 🙂

jani79
5. čer 2017

@pataja moc nerozumím na co se ptáš? jako za kolik týdnů ti vychází nástup na mateřskou?

j.a.n.i
5. čer 2017

@mythologist Jsou firmy, kde personální ručí za to, že bude vše v souladu se zákonem a tedy o těchto otázkách rozhodují. A oni přece nikomu nezakazují pracovat, jen prostě odmítají podvádět, ono co si budeme povídat, podvod to prostě je a je všude ho chtějí dělat.

j.a.n.i
5. čer 2017

@pataja Pokud budeš pracovat až do porodu, tak máš pak nárok na 22 týdnů mateřské a pokud už na na mateřskou nastoupíš, tak ji můžeš ukončit nejdříve po 14 týdnech.

simone5
autor
5. čer 2017

@jani79 To jsem ráda, že nejsem jediný exot tady. 🙂Moje kolegyně právě taky nešly na mateřskou, ale já chci, aby mě aspoň ty dva měsíce po porodu nikdo neotravoval. Jinak já budu většinou doma, ale 1x týdně budu muset na 3 hodiny do práce.
@mythologist Ono je to trošku složitější, mně se to tady nechce rozepisovat. Prostě jde o to, že moje vedení má nad sebou vyšší vedení a personální podléhá tomu vyššímu vedení. A co jsem tak pochopila z náznaků personální, tak to vyšší vedení to alternativní řešení považuje za podvod (mé vedoucí je to jedno, ta jen chce, abych šla co nejdříve do práce a jak si to udělám už je jí šumák). Takže mě je blbý přijít za personálním a navrhnout tu práci na DPP, když mi naznačila, že to asi nepůjde. Nicméně jsem to ještě neshodila ze stolu a zkusím to nějak přes neformální vztahy zjistit, zda by to přeci jen nešlo. 🙂

simone5
autor
5. čer 2017

Jinak moc díky všem za konstruktivní rady, vůbec jsem nečekala, že se mi někdo odpoví!

pataja
5. čer 2017

@j.a.n.i Ano, díky ptala jsem se na těch 22 týdnů 🙂

jani79
5. čer 2017

@pataja jako že úmyslně přijdeš o 6 týdnů mateřské?

pataja
5. čer 2017

@jani79
Jak přijdu? V práci si vydělám víc, než když půjde na PPM 🙂

jani79
5. čer 2017

@pataja na mateřskou by jsi měla nastoupit nejpozději 6 týdnů před plánovaným termínem porodu. když budeš pracovat nadále na plný uvazek, tak přijdeš o 6 týdnů mateřské. Lepší je dle mého je nastoupit na mateřskou a na DPP udělat část uvazku. Navíc do 10 tis. by jsi neměla odvody, takže výhodné pro obě strany. A za stejné neli větší peníze by jsi dělala třeba jenom čtvrtuvazek..

pataja
5. čer 2017

@jani79 Tuhla variantu znám, ale bohužel mi na DPP asi nepřistoupí. Pokud schválí novelu, tak rodičák bude možné zvolit na 1 rok a budou tam taky pěkný peníze 🙂

jani79
5. čer 2017

@pataja novela je schválená, pouze se čeká až vyjde ve Sbírce listin, což by melo být každým dnem. Já bych ti teda jako zaměstnavatel dala radši dohodu než tě nechala dělat na plný ůvazek do porodu 😉 pokud teda nejsi na plném home office

pataja
5. čer 2017

@jani79
Nemám home office, nikdy jsme nemaodila a dovolenou si příliš nevybírám. Novej človk nastoupí až od července a za 14 dní bych ho nezvláda nic naučit. A kolegyně chtjí dovolenou a já jim jí chci umožnit. 🙂 A doma bych se nudila.