Předčasný porod - jak je to se zbytkem mateřské?

verulevrtule
6. zář 2016

Ahoj ženy,

chtěla bych se zeptat, pokud máte někdo obdobnou zkušenost. 18.8. jsem nastoupila na mateřskou, ale rodit už mám tento čtvrtek - bohužel musím. Chci se tedy zeptat, jak je to se zbytkem mateřské? To mě ty tři nebo čtyři týdny propadnou a nebo se to přičte k těm šesti měsícům a budu mít ji o měsíc delší? Jako mateřskou mám mít hodně slušnou, a příjde mi škoda, aby mě to propadlo, jen proto, že doktoři se špatně dívali...

zdendula82
6. zář 2016

Je to uvedené v zákoníku práce:
§ 157 Mateřská dovolená
(1) V souvislosti s porodem a péčí o narozené dítě náleží zaměstnankyni mateřská dovolená po dobu 28 týdnů; porodila-li zároveň dvě nebo více dětí nebo jde-li o zaměstnankyni osamělou, náleží mateřská dovolená po dobu 37 týdnů.
(2) Mateřskou dovolenou zaměstnankyně nastupuje zpravidla od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od počátku osmého týdne před tímto dnem.
(3) Vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než šest týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, náleží mateřská dovolená ode dne jejího nástupu až do uplynutí doby stanovené v odstavci 1. Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než šest týdnů z jiného důvodu, poskytne se jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22 týdnů, popřípadě 31 týdnů, jde-li o zaměstnankyni, která porodila zároveň dvě nebo více dětí nebo o zaměstnankyni osamělou.
(4) Jestliže se dítě narodilo mrtvé, náleží zaměstnankyni mateřská dovolená po dobu 14 týdnů.
(5) Mateřská dovolená v souvislosti s porodem nesmí být nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena (§ 160 odst. 2) před uplynutím šesti týdnů ode dne porodu.

petule58
6. zář 2016

@verulevrtule ahoj, nic nepropada 🙂 holt je to materska s miminkem. My jsme bohuzel museli rodit ve 34. tydnu...takze jsem si uzivala materske jeden tyden, zbytek uz s mimcem....materska je pul roku a pak rodicovska 😎

j.a.n.i
6. zář 2016

@verulevrtule Nic nepropadá, propadla by pouze pokud bys na ni nastoupila později než 6 týdnů před PLÁNOVANÝM termínem porodu, jinak řečeno tím, který ti doktor napsal do žádosti o PPM.