Rodičovský příspěvek. Jak je to se zbytkem, kdyby se nám narodilo druhé mimi dřív?

6. kvě 2021

Ahoj! Potřebovala bych poradit ohledně rodicaku.
Za chvíli se budu muset rozhodnout, na kolik měsíců si ho nastavim.
Kdybych si ho dala dejme tomu na 3 roky, ale narodilo by se nam druhe miminko dřív, jak je to se zbytkem nevycerpanych peněz? Propadnou mi? Nebo je nějaké maximum, kolik peněz muzu měsíčně dostat, přes které už nemůžu jít?
Díky!

jaja01k
6. kvě 2021

Ano, kdyby se ti narodilo druhé dítko dřív, než vyčerpáš celý příspěvek na první, o zbytek peněz přijdeš. Ale je možné výši příspěvku každé tři měsíce změnit. Takže teď si to můžeš rozpočítat na tři roky a když otěhotníš dřív, můžeš si částku navýšit. Nějaké měsíční maximum nastavené je, ale to nevím, kolik teď je.

janina1111
6. kvě 2021

Přesně zbytek propadne pokud se nedočerpá, každé 3 měsíce lze s částkou hýbat. Maximum je výše mateřské, kterou jsi pobírala, tedy každá to máme jinak dle platu. Lze také čerpat přes otce dítěte v případě, že má vyšší plat, tak se to vypočte z jeho platu a rychleji vyčerpáš.

pe_tu_ss_ka
6. kvě 2021

No teď jsem někde četla, že chtějí schválit pro ty maminy a táty, co odvádějí na soc a zdrav. pojištění to, že po narozeni druhého dítěte si budou moci zažádat o doplatek částky, která zbývala na první. Ale zatím je to ve schvalování, co jsem pochopila. Ale nebudou to moci využít ty maminy nebo tátové, kteří nepracovali, protože ti mají zase nárok na různé příspěvky.

zelenaesmolda
6. kvě 2021

@pe_tu_ss_ka ano,zbytek penez uz propadat nebude

jelenice_zavodnice
6. kvě 2021

@pe_tu_ss_ka Fakt jen pro pracujici? To by nebylo spatne kdyby tam byla tato podminka. Kdyz jsem to cetla, tak jsem si rikala ze to urcita skupina muze ”zneuzivat”. (uvadim schvalne ty uvozovky at se toho nikdo nechytne) 😉

pe_tu_ss_ka
6. kvě 2021

@jelenice_zavodnice jj, v tom článku co jsem četla, to bylo takhle psané i s tím zdůvodněním, proč to bude pro pracující, a že to není diskriminační, protože pracující skupina není moc od státu podporována.