Přejdu z rodičovské na mateřskou nebo rodičovskou?

janakailana
8. led 2016

Dobrý den, měla jsem pracovní smlouvun u zaměstnavatele na dobu určitou a to do poloviny měsíce srpna 2013. Otěhotněla jsem a odešla na mateřskou na konci měsíce června 2013. Dle příspěvku mi končí mateřská v červnu 2016. Otěhotněla jsem a termín porodu mám 28.6.2016. Chtěla jsem se optat na pár otázek.
1) Budu přecházet rovnou na rodičovskou dovolenou a nebo opět na mateřskou dovolenou, kdo ji platí a jak se nyní vypočítá, když už mi smlouva u zaměstnavatele skončila?
2) Kdy mám přecházet na druhou rodič. popř. mateřskou (záleží dle dotazu č. 1) 6 týdnu nebo 8 týdnu před porodem?
3) V případě, že příjdu na soc. odbor pomohou mi vypočítat nový příspěvek, abych plynule přešla na další rodič. popř. mateřskou (záleží dle dotazu č.1) a nepřišla tak o zbytek rodičovské?

Děkuji předem za odpověď, snad jsou mé otázky srozumitelné.

ppejskova
8. led 2016

Na mateřskou nárok už nemáš je tam lhůta 180 dní před nástupem na MD musíš být zaměstnaná, protože zaměstnavatel vykazuje tvůj příjem dle kterého se stanoví výše peněžité pomoci v mateřství, pro tebe bude klíčové dojít na ossz a zjistit kolik ti zbývá ze stávajícího rodičáku...případně si dávky nechat navýšit abys stihla do porodu dovybrat, jakmile totiž zažádáš o rodičovský příspěvek na novorozeně, na ten stávající ti nárok zaniká...můžeš požádat o přídavky na starší dítě... Obecně uděláš nejlépe když zajdeš na nejblížší sociálku a poradíš se tam 🙂 ale mateřskou určitě už nedostaneš

ppejskova
8. led 2016

A na nový rodičák máš nárok ode dne porodu...nikoliv před ním

xpila
8. led 2016

@ppejskova Tak na OSSZ určitě nepůjde, jelikož rodičák vyplácí ÚP. Stejně tak na sociálce jí těžko poradí, když s tím sociálka nemá nic společného. A přídavky na starší dítě - jako jaké?

@janakailana Na mateřskou nárok nemáš, stejně teď nejsi na žádné mateřské ani rodičovské, jen jsi osoba pobírající rodičovský příspěvek. Takže ad dotaz č. 1) - ode dne porodu budeš pobírat rodičovský příspěvek.
Ad dotaz č. 2) - ode dne porodu.
Ad dotaz č. 3) - nejspíš máš na mysli spočítat starý příspěvek, ne? Co by ti na novém počítali.

janakailana
autor
8. led 2016

Holky díky moc...vůbec se v tom totiž nevyznám. @ppejskova ano myslela jsem si to, že nemám nárok na mateřskou, ikdyž mi to tvrdila jedna známá, ale nevěděla jsem že další rodičovský příspěvek se počítá od porodu. @xpila dotaz č. 3) ano myslela jsem starý, nějak jsem se v tom zamotala.
Ještě jednou díky

ppejskova
8. led 2016

@xpila s tím UP tak to se omlouvám my všechny žádosti dáváme na socku tady protože nejbližší úřad práce máme na Praze 6,tak zřejmě si to tam po té předají...
Přídavek na starší můžu zjistit...moje mamina si pořídila ještě na "stará " kolena 2 prcky a s malým je na rodičáku a na tu starší 4,2 roku má přídavky... Do 15 let (samozřejmě překročí-li příjmy určitou hranici nárok zaniká)

ppejskova
8. led 2016

@xpila tak je to přímo přídavek na dítě kdy do 6 let je to 500,- do 15let 610,- a pak si musí požádat samo za sebe o 710,- až do 26 (omezeno studiem)
Příjmy rodiny nesmí přesáhnout 2,4 životního minima a vyplácí správa sociálního zabezpečení měsíčně

xpila
8. led 2016

@ppejskova Jasně, ale pro přídavek na dítě se berou příjmy zpětně a dosáhne na ně málokdo.

ppejskova
8. led 2016

@xpila to už netuším... Čekám první, jen vím že tohle právě řešila máma taky...

j.a.n.i
9. led 2016

@ppejskova Motáš to... žádná socka neexistuje, je buď OSSZ nebo odbor státní sociální podpory UP, takže ta tvoje socka kam to nosíš je ve skutečnosti onen odbor UP, tedy to nosíš na UP ani o tom nevíš.

ppejskova
9. led 2016

@j.a.n.i no lístky na peníze těžko nosím na UP že, a hlavně myslím, že jsme si to tu s xpila ujasnily a není třeba si tu honit ego...přeji příjemný víkend bez potřeby poučovat 🙂

j.a.n.i
10. led 2016

@ppejskova Ale o lístkách na peníze tu žádná řeč nebyla... a tam kam nosíš lístky na peníze se rozhodně neřeší rodičák ani přídavky na děti. A když to píšeš blbě, tak nevidím důvod, proč to neopravit, nebo se tím někdo, kdo tomu nerozumí bude řídit.

ppejskova
10. led 2016

@j.a.n.i znovu,už to tu upřesněno bylo,nebo neumíš číst víc než moje příspěvky?! A myslím no jsem si téměř jistá, že ve stejném "městě " nebydlíš toto mám dávno pozistovane a opravdu to zde tak funguje ;) úřady si to pak jak jsem již psala výše mezi sebou předají...Což už jsme tu též řešili...
Takže bohužel opravdu tvé příspěvky považuji pouze za jakési "udělat z tebe blba " za každou cenu...tak buď tak laskavá a už mě více nezmiňuj, bohužel mi i přes vypnutá upozornění tvé příspěvky chodí... A kazí den tím, jací někteří lidé dokáží být 🙂

somalicats
10. led 2016

@ppejskova To, že úřednice z OSSZ cokoli místo klienta předají na pracák, rozhodně není žádná samozřejmost, to, že to funguje u vás, je jen na dobré vůli těch úřednic/úředníků. V drtivé většině případů tomu tak není. To jen k tomu, jak se tu hádáš s @j.a.n.i - opravdu je potřeba to psát přesně, s čím kam jít, protože standardně si úřady mezi sebou nepředají nic. A to ani tehdy, když to udělat mají. A pak v tom tady mají tazatelky zmatek.