Přídavek na dítě. Jak funguje?

27. pro 2023

Ahoj. Mám 3,5 roku a 1 rok staré dítě a před měsícem jsem si řekla, že zkusím podat žádost o přídavek na dítě. Sice jsem to měla udělat hned, jak se narodilo druhé dítě, ale vůbec mi to nedošlo. No ale nějak se v tom ztrácím a moc tomu nerozumím. Vy tady víte všechno, tak budu ráda, když mi to vysvětlíte jako úplnýmu tupcovi 😀

Vím, že se musí čtvrtletně dokládat příjmy. Požádala jsem na konci listopadu a teď mi vyplatili dávku za říjen a listopad. Přijde mi tedy i za prosinec? Protože jsem zatím doložila příjmy od května do října, tak jak mi mohli poslat dávku i za listopadu? Taky bych je ráda dostala zpětně, prý to taky jde. Myslela jsem, že mi to zpětně pošlou, ale neposlali. To se podává nějaká extra žádost nebo co? Kdy mám teď zase doložit další příjmy? Vždyť za listopad a prosinec příjmy nemají. Taky má manžel 13. a 14. plat, tak nevím, jestli to pak nepřesáhne ten jejich koeficient. To se pak řeší jak? Zruší mi přídavek a pak si můžu požádat znovu? Protože na to další čtvrtletí by to zase vycházelo, aby mi ho přiznali. Jsem z toho nějaká zmatená. Nikdy jsem o žádné dávky nežádala, tak v tom nějak neumím chodit 😀

Děkuju za odpovědi.

j.a.n.i
27. pro 2023

No, vždy se dokládá minulé kalendářní čtvrtletí, takže si žádala o přídavek na měsíce říjen, listopad a prosinec a dokládala minulé čtvrtletí, tedy za červenec, srpen a září. Pokud bys chtěla nějaké zpětně, tak bys musela žádat od dřívějšího data a dokládat duben, květen a červen.

autor
27. pro 2023

@j.a.n.i Aha. A teď to ještě půjde zpětně za duben, květen a červen, když už přiznali 7-9? I když teda nevím, jestli to je za 7-9, protože v dopise stojí, že dávka je přiznaná od 1.10. a na účtu mám u platby poznámku, že je to dávka za období 10-11/23.

eressiel1020
27. pro 2023

Za prosinec to přijde až v lednu.

adel_si
27. pro 2023

Jestli máš v dopise, že máš přiznáno od 1.10., pak jsi v žádosti vyplnila, že zadas od 1.10. kdyby jsi žádala 3 měsíce zpětně, musela bys žádat od 1.7. a doložit příjmy za duben, květen a červen.
PnD za prosinec přijde až v lednu - vyplácí se zpětně stejně jako výplata, případně RD. V lednu musíš doložit příjmy za říjen, listopad a prosinec - podle toho se vypočítá nárok na období leden až březen vyplacene v únoru až dubnu. Pokud se tam s 13. a 14. platem nevejedte, podas si novou žádost v dubnu a doložis příjmy za leden až březen.

autor
28. pro 2023

@adel_si Děkuji. Teď už tedy asi žádat nemůžu za 4, 5 a 6 že? Takže do konce ledna pošlu příjmy za 10, 11 a 12? Posílala jsem to elektronicky, ale v tomhle případě to nebude žádost, ale jen nějaké doplnění žádosti, když budu dokládat jen příjmy za další období ne?

adel_si
28. pro 2023

Ne, od dubna už nyní zadat nemůžeš.
Můžeš doložit příjmy jen do aplikace Jenda nebo poslat datovkou jen ty potvrzené papíry, nemusíš chodit osobně.

autor
28. pro 2023

@adel_si To je něco. Když chce stát něco zaplatit, tak to se ozvou hned, ale aby mi někdo řekl, že mám taky na něco nárok, to ne 😀 😀 Ne, dělám si srandu, to si samozřejmě musím hlídat sama. Děkuji za odpověď 😉