Přijdu u 2. dítěte o MD? Před 1. porodem mi končí smlouva

fatal_error
22. únor 2017

Ahoj, chtěla bych se zeptat na dvě věci:

1) Z jak dlouhého období se počítá mateřská. Z kolika platů se udělá průměr? Jde mi o to, že plat samozřejmě postupně roste, takže pro mě by bylo nejvýhodnější, kdyby se těch platů bralo na zprůměrování co nejméně.

2) Termín porodu mám na konci září, ale koncem června mi končí smlouva na dobu určitou. Pokud mi smlouvu neprodlouží a po skončení rodičovské s prvním dítětem bych hned chtěla opět na mateřskou, tak na tu už nebudu mít nárok? Pouze na rodičovskou? Zkrátka na konci září 2017 bych porodila a třeba po roce od porodu bych znova otěhotněla, čili po rodičovské s prvním dítětem bych nešla do práce, ale opět rodit. Jenže smlouva by mi skončila tento červen. Takže u druhého dítěte už bych nárok na mateřskou neměla vůbec? Jen rovnou na rodičovskou? Čili bych přišla o nějakých skoro 130 000 vlastně (7 měsíců mateřské vypočtené z platu)?

Děkuju.

xpila
22. únor 2017

@fatal_error
1) Z 12 měsíců.
2) Ne, nárok na PPM už mít nebudeš. Ode dne porodu budeš čerpat RP.

fatal_error
autor
22. únor 2017

@xpila díky za odpovědi. a jak se to dělá u těch, které před nástupem na mateřskou pracovaly jen těch 270 dnů, což je minimum? neni to teda nefér? že mně se bude počítat z 365 dnů? protože kdyby se mi počítal průměr jen z 270, tak budu mít víc, protože např. plat ve zkušebce byl katastrofa, kdežto teď už je to dobrý. :/ achjo a to, že přijdu o druhou md, mě teda dost štve. :/ já sice dělám v nemocnici, kde by člověk čekal, že člověka nenechaj na holičkách, ale nemocnice nemá prachy, takže to vidim bledě. v podstatě mi bude končit smlouva na dobu určitou na konci 6. měsíce.

j.a.n.i
22. únor 2017

@fatal_error Co by na tom bylo nefér, pravidla platí pro všechny stejná, naopak ten, komu se bude počítat třeba jen z těch 270, tak mu tam ta zkušebka výslednou mateřskou ovlivní víc, ne?

mulgrew
23. únor 2017

@fatal_error a ta co pracovala jeste kratsi dobu nez ty, tak nemela zkusebku?pokud ti to prijde nefer, mela jsi tehotenstvi jeste o ctvrt roku odložit

fatal_error
autor
23. únor 2017

No nic, tak ja se dam na modleni, treba budu prekvapena a prodlouzej mi to. A jeste tedy jeden dotaz, kdyz mi ji neprodlouzej a pujdu v cervenci na pracak a budu na podpore, tak ta podpora mi tu materskou neovlivni? Bude se stale pocitat ciste ze mzdy?

xpila
23. únor 2017

@fatal_error Neovlivní, mateřská se vždy počítá jen ze mzdy.

fatal_error
autor
23. únor 2017

@xpila super. děkuju.

zmrzlinka
23. únor 2017

@fatal_error jo to znam ze v nemocnici Ti smlouvu neprodlouží a pak pokaždé kdyz jdes s kocarkem do města potkáš nejakou dobrou duši ze špitálu a ta Te začne přesvědčovat jestli by si nevzala pár služeb ze nema kdo delat 🙂 🙂 🙂 To uz by se nejaka ta smlouvicka nasla 🙂 🙂